Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14.02.2025, 12:13 

Cześć,
Mam pytanie bo to cały czas marka Porsche dla mnie to tajemnica.
Co lepiej 997 Turbo czy jednak 991 4S?
Od razu nadmienię, że mam samochód do zabawowy na torze, lubię go, ale do wyjazdu weekendowego się nie nadaję, chociaż ma dwa bagażniki w których niewiele się mieści. Szukam więc samochodu jako GT.
Oczywiście Turbo lepiej brzmi, ale zarazem różnica w latach pomiędzy konkretnymi samochodami wynosi 7.
997 to automat, 991 to manual.
I jeszcze może istotne, bardzo lubię motoryzację i technikę stąd po głowę chodzi mi to Turbo, czyli świadomość czegoś prawie na szczycie drabinki, bo jeszcze zostaje GT3 ale to już ani nie ten budżet, ani nie samochód prawie codzienny.
Będę wdzięczny za radę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: 15.02.2025, 11:47 

Nr klubowicza: 193
Jeżeli szukasz GT to ja bym raczej szedł w 991, choć gdybym miał wybierać między tymi dwoma to chyba skłaniałbym się osobiście jednak w stronę 997Turbo. To ma być przedliftowe z klasycznym automatem?

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

PostNapisane: 15.02.2025, 13:28 

Nr klubowicza: 797
991 jest cudowne, ale jak jeździłeś/jeździsz szybkimi autami to .1 4S po krótkim czasie może Ci się znudzić. Prędzej szukaj .2 albo .1 Turbo.
997 Turbo ma dalej osiągi (lub potencjał) na topowym poziomie. Poza tym 997.2 to takie 991 w mniejszej budzie. Chyba że mówisz o 997.1 TT - to jest wspaniałe w manualu, tipa jedni chwalą inni... jak bym tego nie dotknął.

PostNapisane: 17.02.2025, 7:10 

Qbak napisał(a):
Jeżeli szukasz GT to ja bym raczej szedł w 991, choć gdybym miał wybierać między tymi dwoma to chyba skłaniałbym się osobiście jednak w stronę 997Turbo. To ma być przedliftowe z klasycznym automatem?
Ten który oglądałem to przedlift czyli z klasycznym.

PostNapisane: 17.02.2025, 7:27 

JayKay napisał(a):
991 jest cudowne, ale jak jeździłeś/jeździsz szybkimi autami to .1 4S po krótkim czasie może Ci się znudzić. Prędzej szukaj .2 albo .1 Turbo.
997 Turbo ma dalej osiągi (lub potencjał) na topowym poziomie. Poza tym 997.2 to takie 991 w mniejszej budzie. Chyba że mówisz o 997.1 TT - to jest wspaniałe w manualu, tipa jedni chwalą inni... jak bym tego nie dotknął.
Czyli jednak w kierunku Turbo. Jak to mówią „pierwsza myśl najlepsza”.
Co do manual czy automatu, to po ogłoszeniach widzę, że ten pierwszy jest lepszym pomysłem. Jednak znalezienie na rynku fajnego modelu nie jest łatwe.
Zdaję sobie też sprawę, że może ten Timtronic nie nadąża za silnikiem, ale w mieście jest ułatwieniem.

991 które mi się podoba jest z manualną skrzynią i to mnie trochę odstrasza. Oglądałem jakieś stare testy i tam nie byli zadowoleni szczególnie z redukcji.

Ale zgadzam się z Tobą co do Turbo. Jednak technika w nim zawarta to coś co przynajmniej mnie kręci. Może więc nie powinienem się zastanawiać… (?)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]