|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
mmichal
|
Napisane: 20.01.2023, 0:02 |
|
|
Cześć. Skonfigurowałem nowego Macana. Zastanawiam się już tylko nad tym LKA. W moim obecnym samochodzie ani mi to nie przeszkadza, ani przez 5 lat życia nie uratowało. Jak to działa w Macanie? Czy można to np. na stałe wyłączyć? Czy nie jest zbyt czułe itp? Czy ogólnie macie i polecacie?
Wielki dzięki za wszelki informacje.
|
|
Góra |
|
ChrisR
|
Napisane: 20.01.2023, 13:11 |
|
|
Pasywny LKA, który wysyła sygnał dźwiękowy i drży kierownicą jest w standardzie. Dopłacasz za "aktywny", który będzie w razie czego korygował tor jazdy.
Według mnie nie warto, ale to kwestia preferencji i doświadczeń.
|
|
Góra |
|
jackdent
|
Napisane: 20.01.2023, 15:11 |
|
|
Kiedyś, być może i dzisiaj, są modele gdzie dopłaca się za dodatkowe poduszki. Warto ? Dla tego jednego razu warto. Jak Cie stać to bierz, to opcja typu ubezpieczenie. Na TEN jeden raz.
|
|
Góra |
|
Bartek_85
|
Napisane: 21.01.2023, 23:48 |
|
|
Wszystko się bierze później się z tego nie korzysta W moim przypadku wyłączony head up , dach panoramiczny cały czas zasłonięty , podsufitówce z alcantara , hak , automatyczne parkowanie również nie korzystam i wiele innych rzeczy które się bierze a później się zastanawia po co ? I wyłącza się prowadzenie po pasie bo odbija sam kierownica 🫡Jedyna rzecz która powinna być to aktywny tempomat w korkach , pneumatyczne zawieszenie , wentylowane i ogrzewane fotele tył przód … reszta to … ale to tylko gadanie a jak się konfiguruje to … fantazja i są efekty : ) nie wiem czy jest opcja w macan ale wolframowe hamulce to uwierzcie mi koniec problemu z brudnymi felgami. Myje się felgi jak lakier na samochodzie …
|
|
Góra |
|
jackdent
|
Napisane: 22.01.2023, 1:06 |
|
|
Bartek_85 napisał(a): Wszystko się bierze później się z tego nie korzysta W moim przypadku wyłączony head up , dach panoramiczny cały czas zasłonięty , podsufitówce z alcantara , hak , automatyczne parkowanie również nie korzystam i wiele innych rzeczy które się bierze a później się zastanawia po co ? I wyłącza się prowadzenie po pasie bo odbija sam kierownica 🫡Jedyna rzecz która powinna być to aktywny tempomat w korkach , pneumatyczne zawieszenie , wentylowane i ogrzewane fotele tył przód … reszta to … ale to tylko gadanie a jak się konfiguruje to … fantazja i są efekty : ) nie wiem czy jest opcja w macan ale wolframowe hamulce to uwierzcie mi koniec problemu z brudnymi felgami. Myje się felgi jak lakier na samochodzie … Panorama jest boska Piszesz warta rzecz to wentylowane fotele. Mam podgrzewane, jakoś moja d.... cierpi jak jej za ciepło, wentylacji też nigdy bym nie użył. Jednak info o hamulcach jest boskie. Masz rację, dla mnie to byłoby warte każdych pieniędzy serio Mam jeszcze logo Porsche na zagłówkach ) Pamiętam to z konfigu, ale chyba nigdy na to nie zwróciłem uwagi. Reasumując, niech każdy konfiguruje pod siebie.
|
|
Góra |
|
jimmy
|
Napisane: 22.01.2023, 13:49 |
|
Nr klubowicza: 151
|
mmichal napisał(a): Cześć. Skonfigurowałem nowego Macana. Zastanawiam się już tylko nad tym LKA. W moim obecnym samochodzie ani mi to nie przeszkadza, ani przez 5 lat życia nie uratowało. Jak to działa w Macanie? Czy można to np. na stałe wyłączyć? Czy nie jest zbyt czułe itp? Czy ogólnie macie i polecacie?
Wielki dzięki za wszelki informacje. Utrzymanie pasa ruchu dwa razy w życiu mi pomogło. Ja nie umiem jeździć w nocy, mój organizm nawet po 10 kawach po prostu idzie spać, dlatego zawsze jadąc w nocy/późnym wieczorem włączam. Nie wiem jak skończyła by się moja jazda gdybym nie otworzył oczu po reakcji samochodu. W moim przypadku funkcja okazała się bezcenna. A czy warto odpowiedz sobie sam. Prawda jest taka ze auto konfigurujesz pod siebie.
|
Góra |
|
Qdlaty
|
Napisane: 22.01.2023, 15:11 |
|
|
jimmy napisał(a): mmichal napisał(a): Cześć. Skonfigurowałem nowego Macana. Zastanawiam się już tylko nad tym LKA. W moim obecnym samochodzie ani mi to nie przeszkadza, ani przez 5 lat życia nie uratowało. Jak to działa w Macanie? Czy można to np. na stałe wyłączyć? Czy nie jest zbyt czułe itp? Czy ogólnie macie i polecacie?
Wielki dzięki za wszelki informacje. Utrzymanie pasa ruchu dwa razy w życiu mi pomogło. Ja nie umiem jeździć w nocy, mój organizm nawet po 10 kawach po prostu idzie spać, dlatego zawsze jadąc w nocy/późnym wieczorem włączam. Nie wiem jak skończyła by się moja jazda gdybym nie otworzył oczu po reakcji samochodu. W moim przypadku funkcja okazała się bezcenna. A czy warto odpowiedz sobie sam. Prawda jest taka ze auto konfigurujesz pod siebie. Popieram w 100%. Podczas codziennej jazdy asystenta wyłączam od razu jak wsiądę do samochodu. Ale jak wracam z długiej trasy, na przykład z nart we Włoszech, jadę już 12 godzin, rodzina śpi w samochodzie….asystent musowo włączony .
|
|
Góra |
|
mmichal
|
Napisane: 23.01.2023, 13:02 |
|
|
ChrisR napisał(a): Pasywny LKA, który wysyła sygnał dźwiękowy i drży kierownicą jest w standardzie. Dopłacasz za "aktywny", który będzie w razie czego korygował tor jazdy.
Według mnie nie warto, ale to kwestia preferencji i doświadczeń. Rzeczywiście, wygląda, że masz rację: "Aktywnie kontruje w obliczu wykrycia nieumyślnego opuszczenia pasa ruchu." Aczkolwiek nie znalazłem nigdzie info, że ten pasywny jest w standardzie? PS. Aktywnego nie miałem. Słyszałem jednak, że znajomy miał groźny incydent i gwałtownie musiał zjechać na inny pas. Na szczęście odruchowo trącił manetkę bo inaczej by go samochód skontrował (VW akurat to był). Zastanawia mnie właśnie czy to zawsze kontruje? Bo w takim przypadku to mogłoby uniemożliwić uniknięcia wypadku?
|
|
Góra |
|
mmichal
|
Napisane: 23.01.2023, 13:06 |
|
|
jimmy napisał(a): mmichal napisał(a): Cześć. Skonfigurowałem nowego Macana. Zastanawiam się już tylko nad tym LKA. W moim obecnym samochodzie ani mi to nie przeszkadza, ani przez 5 lat życia nie uratowało. Jak to działa w Macanie? Czy można to np. na stałe wyłączyć? Czy nie jest zbyt czułe itp? Czy ogólnie macie i polecacie?
Wielki dzięki za wszelki informacje. Utrzymanie pasa ruchu dwa razy w życiu mi pomogło. Ja nie umiem jeździć w nocy, mój organizm nawet po 10 kawach po prostu idzie spać, dlatego zawsze jadąc w nocy/późnym wieczorem włączam. Nie wiem jak skończyła by się moja jazda gdybym nie otworzył oczu po reakcji samochodu. W moim przypadku funkcja okazała się bezcenna. A czy warto odpowiedz sobie sam. Prawda jest taka ze auto konfigurujesz pod siebie. Pewnie, ale cenię opinię innych, którzy już przetestowali to w konkretnym samochodzie (bo działa to różnie) . Dzięki za odpowiedź.
|
|
Góra |
|
Qdlaty
|
Napisane: 23.01.2023, 19:00 |
|
|
mmichal napisał(a): PS. Aktywnego nie miałem. Słyszałem jednak, że znajomy miał groźny incydent i gwałtownie musiał zjechać na inny pas. Na szczęście odruchowo trącił manetkę bo inaczej by go samochód skontrował (VW akurat to był). Zastanawia mnie właśnie czy to zawsze kontruje? Bo w takim przypadku to mogłoby uniemożliwić uniknięcia wypadku? Kontruje zawsze, jeśli zaczniesz zmieniać pas bez użycia kierunkowskazów. Ale wystarczy lekko przytrzymać kierownicę i „przełamujesz” kontrę asystenta. Nie ma takiej możliwości, żeby asystent uniemożliwił Ci zmianę pasa.
|
|
Góra |
|
mmichal
|
Napisane: 24.01.2023, 0:47 |
|
|
Qdlaty napisał(a): mmichal napisał(a): PS. Aktywnego nie miałem. Słyszałem jednak, że znajomy miał groźny incydent i gwałtownie musiał zjechać na inny pas. Na szczęście odruchowo trącił manetkę bo inaczej by go samochód skontrował (VW akurat to był). Zastanawia mnie właśnie czy to zawsze kontruje? Bo w takim przypadku to mogłoby uniemożliwić uniknięcia wypadku? Kontruje zawsze, jeśli zaczniesz zmieniać pas bez użycia kierunkowskazów. Ale wystarczy lekko przytrzymać kierownicę i „przełamujesz” kontrę asystenta. Nie ma takiej możliwości, żeby asystent uniemożliwił Ci zmianę pasa. Super, dzięki za wyjaśnienie!
|
|
Góra |
|
Gumis
|
Napisane: 26.01.2023, 9:42 |
|
Dołączył: 30.03.2012 Posty: 2283 Lokalizacja: Warszawa-Sękocin
Nr klubowicza: 330
|
Mega wq..jące, zwłaszcza przy braku opcji wyłączenia tej funkcji na stałe.
_________________ PORSCHOHOLIK 997 TURBO MACADAMIA oponygumis@wp.pltel.+48-602-620-510 Tomek
|
|
Góra |
|
pdmobil
|
Napisane: 26.01.2023, 15:25 |
|
Członek Honorowy |
|
Nr klubowicza: 029
|
Gumis napisał(a): Mega wq..jące, zwłaszcza przy braku opcji wyłączenia tej funkcji na stałe. ... tym bardziej jak z boku siedzi żona kochana, której w takiej chwili też nie można wyłączyć Jak ten "asystent" zacznie gadać to razem...masakra Na poważnie, to sam się łapię jak niechlujne prowadzę samochód, jak wężykuję, nie włączam kierunkowskazu, nie uważam, przysypiam ..... Czy tylko ja ? Dziękuję ASYSTENTOWI !
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
|