|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Karol_Szczecin
|
Napisane: 20.02.2022, 14:30 |
|
|
Witam,
w moim Caymanie 981 mam problem ze wskazaniem lokalizacji GPS. Auto zostało sprowadzone po wypadku i miało wymienioną przednią szybę. Niestety po założeniu nowej szyby, lokalizacja na mapie w PCM 3.1 dalej wskazuje mi pewne skrzyżowanie dróg we Francji. Co jednak ciekawe, o ile auto stało w warsztacie cały czas pokazywało 0 satelitów, tak po wyjeździe z warsztatu stałe pokazuje od 8 do 10 satelitów, lecz koordynaty się nie zmieniły wcale. Zrobiłem reset całego systemu przy użyciu funkcji „Car Handover” czyli reset wszystkich ustawień i danych personalnych, lecz niestety współrzędne lokalizacji dalej pozostały bez zmian… No i teraz pytania: 1. czy może to wynikać z problemu z anteną czy może być kopnięty cały PCM? 2. Antena GPS w Caymanie 981 znajduje się jedynie w podstawie lusterka czy jeszcze są jakieś inne jej elementy / wzmacniacze? 3. Zauważyłem, że zgodnie z katalogiem części mojej auto ma kod I440 - Antenna Diversity, który objawia się tym, że w szybie mamy wlutowane 4 taśmy, a nie standardowe 2. Te 4 taśmy podłączone są do wzmacniaczy antenowych w słupkach… i teraz pytanie - te wzmacniacze są tylko do radia czy może też właśnie do GPS? Będę wdzięczny za wszelkie info w tym temacie 😀
Pozdrawiam
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|
|
Góra |
|
wit007
|
Napisane: 20.02.2022, 15:56 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Dołączył: 12.03.2008 Posty: 9172 Lokalizacja: Gdynia/Warszawa
Nr klubowicza: 189
|
Auto porusza się po mapie we Francji jak jeździsz? Skoro reset nie pomógł to na 99% problem jest z anteną
_________________ Witek będzie: chyba 718 było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09 http://www.komunikado.pl agencja public relations
|
|
Góra |
|
Karol_Szczecin
|
Napisane: 21.02.2022, 4:11 |
|
|
Tak szczerze powiedziawszy, to auto przejechało jakieś 20 metrów - z warsztatu na zewnątrz i z powrotem. I w sumie nie patrzyłem akurat na mapę, czy się jakoś minimalnie przemieściłem na niej, a jedynie patrzyłem na menu lokalizacji auta. A tam koordynaty się w żaden sposób nie zmieniły. A jest taka szansa, że jeśli auto przejedzie jakiś dłuższy kawałek, to GPS w PCM się jakoś skalibruje? No i pozostaje pytanie o szybę - czy są w niej zatopione jedynie anteny radiowe, czy także GPS (nie mówię tu o antenie GPS umieszczonej na szybie w uchwycie lusterka wstecznego)?
Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
|