Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 31.03.2016, 17:01 

A ja zaczynam dostrzegać możliwości jazdy zimą właśnie z uwagi na panujące warunki w Polsce i miejsce zamieszkania - stolica. Tutaj nigdy nie leży śnieg na ulicy, miejsca w które jeżdżę są zawsze odśnieżone i zazwyczaj suche.

Zastanawia mnie jednak spalanie tego auta. Przy spokojnej jeździe 110-120kmh ekspresową ile spala ten samochód?

Pozdrawiam ;)

#edit:

http://986forum.com/forums/diy-project- ... 10-hp.html

Myślicie Panowie, że jest to bezpieczne dla samochodu? :)))

PostNapisane: 1.04.2016, 9:49 

Nr klubowicza: 033
mam 3.2 i spala mało wiec 2.7 pewnie jeszcze mniej.

wygląda na to ze chcesz z naszą pomocą sam siebie przekonać racjonalnie do zakupu auta które racjonalne z definicji nie jest... daj sobie spokój, spójrz wgłąb siebie i zobacz czy je chcesz czy nie.

Jacek
(911 Carrera 4 Cabriolet, 968 Cabriolet)

PostNapisane: 5.04.2016, 21:37 

Czy Boxster 986 z 2002 roku posiada tempomat?

Pozdrawiam ;)

PostNapisane: 5.04.2016, 21:53 

dmxzor napisał(a):

Pozdrawiam ;)

Na pewno może posiadać (mój z końca 2002 miał), ale nie wiem czy to był standard.

PostNapisane: 6.04.2016, 7:08 

Jak z USA to powinien miec. Amerykanie lubia wygode :) ja mam z Californi i w zasadzie jest w nim wszystko poza grzaniem siedzen

Sent from my iPhone using Tapatalk

PostNapisane: 6.04.2016, 8:39 

vip3r napisał(a):
mam 3.2 i spala mało wiec 2.7 pewnie jeszcze mniej.

Bardzo mnie ciekawi co znaczy mało ? :)

Fakt, dużo osób mówi że silniki 6- boxer są bardzo elastyczne i spalanie może być skrajnie różne (między 8 a 16) - radzieccy naukowcy ponoć znają takie przypadki. Ja w 2.7 mam notorycznie 15 l ale to w cyklu miejskim ;)

PostNapisane: 6.04.2016, 12:16 

Panowie ;)

24.04 wracam do Warszawy nowym Prosiakiem ;)

Boxster 986 z 2002 roku, ok. 50k km przejechanych ;)

Decyzja podjęta. Najwyższej pożałuję.. :) Zacznę jeździć, to wpłacam składkę do klubu!

PostNapisane: 6.04.2016, 12:31 

Nr klubowicza: 263
dmxzor napisał(a):
Panowie ;)

:shock: O matko to przez ocean nim jedziesz? mamy 6 kwietnia czyli dwa tygodnie jazdy- musi być z daleka :lol: (wracam ? czy będę wracał?)
Gratulacje jeżeli kupiłeś sprawne auto to chyba nie spotkałem się z niezadowolonym użytkownikiem Boxa, jedynie z czasem apetyt na moc rośnie.

Obrazek

PostNapisane: 6.04.2016, 12:41 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
dmxzor napisał(a):

Pozdrawiam ;)

Musi mieć dźwignię po prawej stronie poniżej wycieraczek (tempomat to opcja).

Gratulacje!

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 6.04.2016, 13:19 

DK napisał(a):
dmxzor napisał(a):
Panowie ;)

:shock: O matko to przez ocean nim jedziesz? mamy 6 kwietnia czyli dwa tygodnie jazdy- musi być z daleka :lol: (wracam ? czy będę wracał?)
Gratulacje jeżeli kupiłeś sprawne auto to chyba nie spotkałem się z niezadowolonym użytkownikiem Boxa, jedynie z czasem apetyt na moc rośnie.

Jadę po samochód, o tak ;) Na weekend i z weekendu wracam już samochodem. ;) Misunderstanding. ;D

PostNapisane: 6.04.2016, 23:21 

Gratulacje wyboru! :)

DK napisał(a):
(...) nie spotkałem się z niezadowolonym użytkownikiem Boxa, jedynie z czasem apetyt na moc rośnie.

Cholera, ja to właśnie przechodzę :|

PostNapisane: 9.04.2016, 8:21 

no jak ja przymierzałem się do przesiadki na 986 to sie mocno rozczarowałem - do tego stopnia że jak po roku wsiadłem do 986 S to bez większego przekonania - natomiast przejażdżka S jak dla mnie całkowicie uzasadnia (dość sporą) różnicę w cenie - niby to samo auto a zupełnie inne, cały czas masz poczucie lekkosci, nie musisz już się tak przejmować na którym biegu jesteś - muśniesz gaz i od razu auto przyspiesza. - naprawdę dane na papierze nie oddają różnicy - S to zupełnie inne auto i jeżeli tylko różnica w cenie nie jest problemem to polecałbym S.

Jacek

PostNapisane: 10.05.2016, 19:14 

Nr klubowicza: 942
vip3r napisał(a):
no jak ja przymierzałem się do przesiadki na 986 to sie mocno rozczarowałem - do tego stopnia że jak po roku wsiadłem do 986 S to bez większego przekonania - natomiast przejażdżka S jak dla mnie całkowicie uzasadnia (dość sporą) różnicę w cenie - niby to samo auto a zupełnie inne, cały czas masz poczucie lekkosci, nie musisz już się tak przejmować na którym biegu jesteś - muśniesz gaz i od razu auto przyspiesza. - naprawdę dane na papierze nie oddają różnicy - S to zupełnie inne auto i jeżeli tylko różnica w cenie nie jest problemem to polecałbym S.

Sorry że się wetnę, ale Viper napisz tutaj czy na priv. 924.pl jak wygląda spalanie takiej maszyny jak Twoja, pytam z czystej ciekawości, bo po serii 6 chciałbym coś mniejszego i siłą rzeczy będę patrzył na boxy.
No o ile 6 się sprzeda, za pół-darmo dobrego auta z V8 nie oddam :wink:

Apartamenty nad polskim morzem;
IG: morskie.grzybowo
Booking: https://www.booking.com/Share-4aX4H3

Garaż:
982C - MY18 718 Cayman

PostNapisane: 11.05.2016, 2:38 

spoko, napisze - choc dla mnie troche bez sensu takie spalanie podawac bo to od nogi zalezy w normalnej trasie wychodzi mi ok 10 (da sie mniej ale po co? ;) ) w miescie zwykle mieszcze sie bez problemow w 14,5 (a jak mam dobry dzien i bardziej sie turlam niz jade to w dojedzie do pracy w w-wie nawet umiem ok 10,5-11)

- jak widzisz pomiedzy 11 a 14,5 jest spora roznica ;) wiec trudno odpowiedziec na pytanie ile spala - ale moim zdaniem przy 3.2 to jest po prostu "mało" (choć wez poprawke że przesiadlem sie z Bestii z V8 ;) )

Jacek

PostNapisane: 15.05.2016, 21:08 

Boxstera 987 S mam od 6 lat, tj ma go moja żona ;o)) ... zatem reasumując;
Boxster jako jedyne auto na co dzień moze być za twardy - mocno trzęsie, zimą na oblodzonej jezdni to może być nie do zniesienia.
Jak napisał Kolega pow, S-ka to zupełnie inne auto i nie ma co porównywać do zwykłego 2,7L.
Jeżdżenie Boxsem w zimę uważam za nietrafiony pomysł - łopatka do odśnieżania + piasek dla kota w bagażniku niezbędny.
Samochód także w wersji S jest relatywnie lekki, jeśli nawet wyposażony w PSM i na węższych zimowych oponach trudny na mrozie do opanowania, a napęd na tył zimą wcale nie pomaga.
Mój Boxster zimuje zawsze w ogrzewanym garażu, nigdy nie było potrzeby aby w tym czasie składać dach. Jednak wcześniej posiadałem inne cabriolety z takim samym poszyciem i ze składaniem zimą dachu bywało różnie, .. zmarznięte sztywne poszycie dachu i zamarznięte mechanizmy sprawiały nie raz problemy.
Średnie spalanie S-ki na poziomie 12-14L, ... mniej nie ma potrzeby ;-)
Poza tym, to wspaniały i zdecydowanie ponadczasowy samochód, .. na pewno będziesz zadowolony ;o)))

S.

PostNapisane: 15.05.2016, 21:31 

Tylko z tym pokrowcem na noc pod blokiem bym nie przesadzał, bo po 2-3 dniach odkryjesz auto a tam brak szyby i np radyjka...
Jak jest na widoku to jednak chyba lepiej...
Tęsknię za moim 986... :(

PostNapisane: 15.05.2016, 21:35 

Jesli szukasz wygodnego auta do lansu zapomnij :D

Jak ktos juz tu napisal sa dwie grupy kupujacych jedni kupuja i szybko sprzedaja Ci drudzy zakochuja sie i kupuja kolejne. Mysle ,ze box jest fajnym rozwiazaniem na sprawdzenie tego bo najtanszy. Generalnie swietna zabawa, doznania z kazdy nieprzecietne. Jak robi sie cieplo przejazdzka bez dachu o 8 rano do pracy w sloncu dziala lepiej jak kawa ;) a jescze jak Panowie podjezdzaja w skodach i dostaja rajdowego amoku ;)) nawet niereaguje, majc porsche nic nie musisz udowadniac ;) Ale przygotuj sie ,ze bedzie twardo ,niewygodnie, glosno. Nie ma tabletu na desce,wyswietlaczy ,migajacych lampeczek etc :D ja uzywam boxs na codzien, jezdzilem zima nie zwracaj uwagi co koledzy pisza ,ze w bagazniku piasek i lopata, guzik prawda chyba ,ze mieszkasz e gorach. Przy naszym klimacie ktory mocno sie zmienia i generalnie zimy brak ,smialo mozesz korzystac przez caly rok. Jednego jestem pewien albo sie zakochasz albo znienawidzisz ;) aha bez garazu chyba bym sie nie zdecydowal. Trzymanie pod chmurka lipa.

PostNapisane: 15.05.2016, 21:53 

tommypear napisał(a):
(...)ja uzywam boxs na codzien, jezdzilem zima nie zwracaj uwagi co koledzy pisza ,ze w bagazniku piasek i lopata, guzik prawda chyba ,ze mieszkasz e gorach. Przy naszym klimacie ktory mocno sie zmienia i generalnie zimy brak ,smialo mozesz korzystac przez caly rok.

+1
Problem na oblodzonej drodze? Nie zauważyłem żeby hamował inaczej niż reszta (może troszkę lepiej, bo jest w miarę lekki). Przyśpieszać trzeba tylko delikatnie, ale to chyba też dotyczy każdego w takich warunkach? Faktycznie, X3 mi lepiej przyśpieszał na śniegu, ale też ile śniegu mieliśmy w ostatnich latach? Poza tym jeśli lubisz się poślizgać czasem... :D

PostNapisane: 15.05.2016, 23:37 

Ja mam 987 i musze stwierdzic ze auto jest na niektore drogi "za twarde".

Jak jest lekko wybujala droga to niezle trzepie :) Dlatego mam jeszcze drugie auto.

PostNapisane: 16.05.2016, 20:04 

Furka już dawno kupiona, ale dzięki za wszelkie opinie ;)

Na razie jestem zakochany, chyba się to już nie zmieni..

Dumny posiadacz czerwonego 986 ;) na co dzień stoi w garażu przykryty pokrowcem ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]