Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Username Password Log me on automatically each visit Register

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 
Author Message
PostPosted: 15.01.2026, 11:05 

Hej.
W poprzedniem roku stałem się szczęśliwym posiadaczem Caymana 981 S z 2014 r. skrzynia PDK. Zauważyłem, że do około 4 tyś obrotów przy powiedzmy 30/40% mocy, na 2/3 biegu często mi się przycina/dławi. Coś jakby przerywało mi zapłon. Wstawiłem auto do warsztatu- wymienił mi komplet świec (były faktycznie zużyte), natomiast stwierdził, że cewki są w porządku i nie wymagają wymiany. Na kompie (oprócz w/w świec) zero problemów. Znajomy podrzucił mi ciekawy wątek, mianowicie w 981 korek wlewu nie ma uszczelki w górnej części gdzie jest gwint, natomiast w 718 już takie uszczelki wstawiali.

https://rennlist.com/forums/981-forum/1 ... ormal.html

Poleciałem do sklepu, dobrałem uszczelkę, wstawiłem ale również bez zmian. Dodam, że przy ,,żółwiej'' jeździe, wysokich obrotach oraz przy pełnej mocy auto zachowuje się normalnie.
Niestety ale przeprowadziłem się na Cypr, więc nie mam obok siebie chłopaków z PorschePana, gdzie serwisowałem mojego poprzedniego Boxstera.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 18.01.2026, 5:53 

Cześć! Miałem raz taki przypadek Boxtera 981 gts który generował podobne objawy..permanentne wypadanie zapłonów na wszystkich garach, dusił się kaszlał..no więc świece, cewki... znowu świece(inne) ale żadnej poprawy, czeski film..no wiec dalej, uklad paliwa, pompy wtryski, ciśnienia wszystko w normie..pomysły już mi się skończyły..no i wtedy w schowku przez przypadek natknąłem się na kartonik z wymiany oleju ..przebieg i data się zgadzały, ale główny parametr zagotował mi głowę- tam było napisane 15w40 !!! Nie wiem jak, ale jakiś magik w poprzednim warsztacie zalał go mineralem, pewnie omyłkowo, ale silnik chodził na tym jakby miał się rozpaść..wymieniłem filtr, zalałem właściwy olej , wszystkie objawy ustały jak ręką odjął, prosiak zaczął chrumkać jak wcześniej. Najwiekszym problemem było przekonanie klienta do zakupu i wymiany dopiero co wymienianego przecież oleju..patrzał się na mnie trochę jak na wariata i chyba myślał że chcę go tak bezczelnie naciągnąć, do samego końca nie wierzył ze to przez olej, aż wymieniłem odpaliłem.. no.. mina gościa bezcenna;)
Ps.Gdybym tego nie doświadczył osobiście raczej bym nie uwierzył,że takie coś może spowodować niewłaściwa oliwa..
Przypadek raczej super rzadki i nie sądzę żeby kolega konyk miał wlany zły olej w swoim Caymanie..proponuję zacząć od odczytu kodów usterek, bo tak to trochę wróżenie z fusów..

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 18.01.2026, 18:37 

Pytanie czy wypadanie jest na wszystkich cyl czy na jednej stronie?
Może nastawnik od zmiennych faz wałka lub wzniosu zaworów na przykład. Czasem przepływka potrafi tak oszukiwać. Może pompa paliwa powoli nie podaje właściwego ciśnienia?

Z tymi cewkami to czasem bywa tak, że nie widać pęknięć i jest i tak do wymiany. Jeżeli nie ma historii wymiany to my często przy wymianie świec namawiamy jednak żeby to zrobić. Lata robić swoje pomimo małego przebiegu. Zresztą przebieg autostradowy czasem lepiej je chłodzi niże powolna jazda która nie generuje nabijania licznika.

Trzeba zrobić testy, sprawdzić kilka elementów. Czasem odkręcająca się masa może powodować różne problemy. Trafić przy takich objawach można na wiele usterek, a finalnie okazać się może coś banalnego, powodzenia.

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 18.01.2026, 20:18 

Dzięki Panowie za odpowiedź i sugestie.

Niestety na kompie zero błędów, więc będzie grzebanie po omacku. Zacznę mimo wszystko od cewek, przy okazji wymienię olej bo już 8 tyś nalatał i zobaczę co się będzie dziać.

Trzeba zrobić testy, sprawdzić kilka elementów. Czasem odkręcająca się masa może powodować różne problemy. Trafić przy takich objawach można na wiele usterek, a finalnie okazać się może coś banalnego, powodzenia.[/quote]

Dobrze pamiętam, że zajmujesz się serwisem Porsche?
Ciekawi mnie ten wątek z korkiem wlewu oleju. Miałeś kiedyś z czymś takim do czynienia?

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 18.01.2026, 20:50 

Cześć. Wydaje mi się, że obydwa kierunki wskazane przez Qbaka są trafne.
Miałem kiedyś podobny przypadek, co prawda w Mercedesie, ale w tym wypadku marka raczej nie ma
znaczenia. Tam winny był przepływomierz.
Jakiś czas temu podobne objawy pojawiły się w mojej Panamie. Tu okazało się, że ciągnęło fałszywe powietrze, ale przede wszystkim był kłopot z nastawnikami zmiennych faz rozrządu - przewody były gdzieś zagięte/ przytopione.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 19.01.2026, 23:13 

konyk, coś tam czasem wymieniam ;)

Ja bym przepatrzył różne parametry i szukał odchyłki od normy w tych warunkach kiedy silnik pracuje niepoprawnie.

Korek wlewu oleju. Musiałbyś mi streścić tamten wątek :) Problemy z nieszczelnościami powinny wyjść jako błędy z przepływomierza, ale delikatna nieszczelność faktycznie może być niezauważalna dla komputera a powodować podobne problemy. Trzeba usiąść z komputerem i testować, sprawdzać poszczególne parametry. Czasem zapchany katalizator potrafi takie problemy powodować.

Profile  
Reply with quote  
Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
Ostatnie posty forum klubowego

Przyklejone