Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2.03.2019, 17:48 

Witam Forum,

Chciałem się tylko wyżalić - mój Cayenne miał właśnie wymienioną drugą skrzynię rozdzielczą przy 59.000 km. Pierwsza padła przy 29.000 km. Jeżdżę dynamicznie, ale bez wariactw.

Trochę słabo jak na taką markę... :?

PostNapisane: 3.03.2019, 1:42 

Nr klubowicza: 193
Ciekawe, że GTS się posypał. Szczególnie narażone na tą usterkę są
Turbo oraz Diesel V8, ale może 600Nm (zakładam, że to polift) od 1600
obrotów już potrafi zniszczyć skrzynkę rozdzielczą.

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

PostNapisane: 3.03.2019, 11:28 

Zgadza się, to polift (3.6 V6 440KM).

Pierwsza skrzynia była zniszczona po pierwszym właścicielu i została wymieniona w PCW. Auto miało dość mocno zużyty hak więc uznałem, że ciągnięta była przyczepa.

Druga padła po roku i 30kkm. Auto użytkowałem tylko ja. Byłem akurat na Lazurowym, więc wymienił ją PC w Tulonie. Na miejscu powiedzieli, że to "się zdarza" - powodem są zużywające się przedwcześnie tarcze, które w nowych skrzyniach są podobno mocniejsze.

PostNapisane: 3.03.2019, 17:08 

To typowa usterka dla tego modelu. Wolne od nie są w zasadzie tylko podstawowe diesle 3.0 (tu awarie zdarzają się sporadycznie).

Jak wejdziesz na forum Porsche 6speedonline czy Rennlist to wątki o transfer case mają po kilkadziesiąt stron.

Obecnie montując nowy transfer box Porsche montuje również nowy układ odpowietrzający.

Jedynym znanym sposobem na przedłużenie funkcjonowania TC jest częsta wymiana płynu w TC (koszt ok 170zł). Ja wymieniam co 30k (w dieslu), ale skoro u Ciebie nawet 30k nie dociąga, to wymieniaj co 15k - przy każdej zmianie oleju.

PostNapisane: 3.03.2019, 17:57 

Są nawet statystyki usterek TC:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIp ... wanalytics

PostNapisane: 3.03.2019, 20:23 

Sam fakt, że saga TC trwa już 8 lat i nie ma definitywnego (pewnego) rozwiązania problemu jest skandalem, szczególnie w takiej marce Premium jaką jest Porsche.

Sposób traktowania klientów swojego najlepiej sprzedającego się modelu auta to temat na osobną dyskusję.

PostNapisane: 25.05.2019, 10:20 

Epilog - po wymianie skrzyni rozdzielczej we francuskim PC zauważyłem, że napęd pracuje o wiele płynniej niż przed awarią.

W PCW sprawdzili i potwierdzili, że dostałem najnowszą TC. Ma ponoć większe i solidniejsze tarcze, co wyraźnie czuć przy zmianach przełożeń. Jest nadzieja, że wytrzymają dłużej niż 30kkm... :mrgreen:

PostNapisane: 26.05.2019, 21:45 

Perka napisał(a):
Epilog - po wymianie skrzyni rozdzielczej we francuskim PC zauważyłem, że napęd pracuje o wiele płynniej niż przed awarią.

W PCW sprawdzili i potwierdzili, że dostałem najnowszą TC. Ma ponoć większe i solidniejsze tarcze, co wyraźnie czuć przy zmianach przełożeń. Jest nadzieja, że wytrzymają dłużej niż 30kkm... :mrgreen:

Nigdzie nie spotkałem się z informacją, aby nowe wersje tych skrzyń, różniły się budową wewnętrzną. Z informacji dostępnych na forach (a ludzie wymienili już setki tych skrzyń i cięgle to robią) wynika, że jedyną zmianą jest dodanie odpowietrzenia skrzyni.

Opowieści dealerów ... powiedzmy, że można napisać o nich książkę ;)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]