Autor |
Wiadomość |
kuntamarcin
|
Napisane: 2.12.2017, 13:59 |
|
|
Czołem Klubowicze, ogłoszenie trochę sprzedażowe, ale bez ceny. Czy można Was prosić o pomoc w wycenie mojego auta? Ze względu że auto ma problem z silnikiem, a mianowicie wypadanie zapłonu, czego sprawcą wg mojego mechanika jest niedomykający się zawór 2 cylindra. Niestety w Gdańsku skąd jestem, nie znalazłem żadnego mechanika który chciałby się podjąć tematu naprawy głowicy zastanawiam się nad wysłaniem samochodu do Kalisza (porsche-spec) i zrobieniem całego remontu (10-15kpln). Waham się czy to robić, czy wystawić po prostu auto na sprzedaż tak jak stoi. Jak sądzicie ile będzie warte auto przed naprawą a ile po naprawie? Chciałem zmieniać samochód na wiosnę i trochę bez sensu robić remont całości jeżeli nie planuje się nim jeździć latami... Poniżej opis Cayenne 4,5 Turbo 2006 z LPG (30 tys km) Gaz założony w bardzo dobrym zakładzie w Tczewie. Tutaj fotki, niestety nie miałem czasu pojechać na myjnię https://photos.app.goo.gl/PAiMAD3iLKGOJlnr2Samochód pochodzi z polskiego salonu, bardzo długo szukałem tego egzemplarza. Ma pełną historię serwisową do ostatniego właściciela. Nigdy nie uderzony. Pewny przebieg 147 tys. który można zweryfikować (ja kupowałem z ok 110 tys km). Wszystko robione na czas. Nie będę tutaj opisywał wszystkiego co ma bo to nie do końca ogłoszenie sprzedażowe, ale naprawdę to jeden z ładniejszych jaki pojawiłby się na otomoto. Wymieniałem oświetlenie wnętrza na ledowe oraz założyłem bardzo fajny zestaw 9" z androidem, który działa z instalacją bose. Wymieniona magistrala wodna przez poprzedniego właściciela, ja robiłem podporę wału, pompy wody, nowe cewki i świece - czyli to wszystko co lubi "padać" zrobione - poza tym jednym dość dużym problemem. Mam 3 dzieci więc auto nie było też katowane - do momentu kiedy zaczęło sie coś dziać samochód marzenie Auto naprawdę godne polecenia, poza tym jednym "mankamentem". Jak sądzicie ile można by wołać za auto z silnikiem do naprawy? Robić remont czy jednak szukać kogoś kto cenę remontu wliczy sobie w wartość auta i sam sobie naprawi. Może ktoś chciałby zobaczyć samochód na żywo lub zadać jakieś pytania: 501-606-360 pozdrawiam Marcin
|
|
Góra |
|
tsubasa
|
Napisane: 2.12.2017, 14:49 |
|
|
W takim stanie silnika to watpie czy 30tys bedzie dobra cena.. za 15 tys nie zrobisz remontu tego silnika.. taka niestety smutna prawda i nawet historia tego auta nic tu nie zmieni.. generalnie masz dwie opcje - zrobic pseudo remont na tym jednym cylindrze i sprzedac (co robi zapewne wiekszosc uzytkownikow po takiej awarii czego osobiscie nie pochwalam po zazwyczaj slowem nikt o remoncie nie wspomina i sprzedaje tykajaca bombe) - zrobic porzadny remont i cieszyc sie samochodem Co wybierzesz zalezy od Twojego budzetu
|
|
Góra |
|
kuntamarcin
|
Napisane: 2.12.2017, 15:08 |
|
|
Remont planuję zrobić w tym zakładzie: https://www.facebook.com/Porsche-spec-K ... 476944226/Szukałem tutaj na forum opinii na jego temat, ale nic nie znalazłem. Ogólnie facet brzmi sensownie oraz oglądając jego strone na FB widać że robi tych silników "na morgi" z całej europy i klienci są zadowoleni. Wg mnie po 2 latach obecności (popatrzcie na galerię ile ma zdjęć) nie ma opcji żeby Klienci nie obsmarowali go w internecie, gdyby partaczył robotę. Dla mnie wygląda to naprawdę na prawdziwą odbudowę silnika. Moje auto wycenił na max 15k. Daje gwarancję na piśmie 12 miesięcy oraz wystawia f-vat. Jak dla mnie to nie jest robienie "na sztukę" na sprzedaż.
|
|
Góra |
|
wit007
|
Napisane: 2.12.2017, 15:26 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Dołączył: 12.03.2008 Posty: 9172 Lokalizacja: Gdynia/Warszawa
Nr klubowicza: 189
|
Ja bym zrobił tulejowanie na Krasnobrodzkiej. Znajomy robił taniej, ale kompletnie nie pamiętam gdzie. Ale w Warszawie albo gdzieś pod.
_________________ Witek będzie: chyba 718 było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09 http://www.komunikado.pl agencja public relations
|
|
Góra |
|
CayenneT
|
Napisane: 2.12.2017, 20:25 |
|
|
kuntamarcin napisał(a): Remont planuję zrobić w tym zakładzie: https://www.facebook.com/Porsche-spec-K ... 476944226/Szukałem tutaj na forum opinii na jego temat, ale nic nie znalazłem. Ogólnie facet brzmi sensownie oraz oglądając jego strone na FB widać że robi tych silników "na morgi" z całej europy i klienci są zadowoleni. Wg mnie po 2 latach obecności (popatrzcie na galerię ile ma zdjęć) nie ma opcji żeby Klienci nie obsmarowali go w internecie, gdyby partaczył robotę. Dla mnie wygląda to naprawdę na prawdziwą odbudowę silnika. Moje auto wycenił na max 15k. Daje gwarancję na piśmie 12 miesięcy oraz wystawia f-vat. Jak dla mnie to nie jest robienie "na sztukę" na sprzedaż. Mialem kontakt z tym gosciem i raczej pochodziłbym ostroznie do tego . Gosc czesciowo działa w Kaliszu a czesciowo w UK wiec nie do konca wiadomo gdzie go szukac ! Jka juz tsubassa napisał 30k raczej ciezko bedzie dostac ,a naprawa jednego cylindra moze odbic sie "czkawka" i zdecydowanie nie polecam
|
|
Góra |
|
kuntamarcin
|
Napisane: 2.12.2017, 21:19 |
|
|
Wcześniej działał w UK, teraz zbudował całkiem duży zakład w PL. Widać na zdjęciach że to nie jakaś dziupla Nie chcę mu robic reklamy bo jeszcze nie miałem styczności poza kontaktem telefonicznym. We wtorek tam będę i zdam relację jak to wygląda na żywo i co gośc robi na warsztacie. Z tego co mówił, cena dotyczy zatulejowania CAŁEGO bloku a nie tylko trefnego cylindra.
|
|
Góra |
|
gtszudi
|
Napisane: 3.01.2018, 11:43 |
|
|
|
Góra |
|
kuntamarcin
|
Napisane: 3.01.2018, 12:32 |
|
|
Właśnie ma remontowany silnik, więc sytuacja się zmieniła...
|
|
Góra |
|
Szcz
|
Napisane: 4.01.2018, 22:32 |
|
|
Daj prosze znac co i jak. Jestem ciekawy. Ja to w sumie bylem z moim Cayenne Turbo u chlopakow z Porschepana i u Rykaszewskiego no i jakos tak nigdzie nie otrzymalem pomocy, ktora dla przykladu mam zawsze w nieautoryzowanym serwisie Mercedesow u Pawla Tylickiego w Bydgoszczy. Moj przypadek to akurat dotyczyl oleju w ukladzie chlodzenia(w zbiorniczku widac olej) ja jako zupelny laik myslalem, ze to uszczelka pod glowica. Rykaszewski stwierdzil, zd to wymiennik ciepla/chlodniczka i ja wymienili, nikt nie poradzil sobie z kontrolka airbaga permanentnie bo wrocila, nikt nie poradzil zobie z wibracjami na 5biegu w zakresie 65-90 km/h oraz z mrugajacymi ksenonami. Nie wieszam na nikim psow ale wtopilem troche siana i nie wiem czy diagnoza odnosnie wymiany wymiennika ciepla byla trafna? Bo w ukladzie dalej jest olej i znika ogrzewanie na postoju i wrwcs podczas jazdy. Moim marzeniem jest posiadanie fachowego doradztwa jak w przypadku mojego Mercedesa CL (gdzie mechanik poradzil sobie nawet z najbardziej skomplikowanym na swiecie zawieszeniu ABC, gdzie inni pseudo fachowcy sugerowali naprawy bloku zaworowego i koszty w tysiacach pln a skonczylo sie na wymianie gruszki podcisnienia za 500 pln). Dodam tylko, ze oba zaklady wydaja sie przyjazne dla klienta a Cayenne, ktorym jezdzi moja kobieta smiga juz rok od tego czasu heheheheh. Przy okazji pozdrawiam Qbaka bo mily z niego chlop
|
|
Góra |
|
Szcz
|
Napisane: 4.01.2018, 22:36 |
|
|
No i dodam prosbe, jesli ktos ma pomysl na moj problem z Cayenne, bede mega wdzieczny za kazda rade !;)
|
|
Góra |
|
gtszudi
|
Napisane: 5.01.2018, 0:52 |
|
|
Szcz napisał(a): No i dodam prosbe, jesli ktos ma pomysl na moj problem z Cayenne, bede mega wdzieczny za kazda rade !;) Skąd jesteś?
|
|
Góra |
|
Shanghai
|
Napisane: 5.01.2018, 3:13 |
|
|
Jeśli można wiedzieć gdzie w tczewie zakladales lpg?
|
|
Góra |
|
kuntamarcin
|
Napisane: 5.01.2018, 9:52 |
|
|
|
Góra |
|
kuntamarcin
|
Napisane: 23.01.2018, 11:30 |
|
|
Samochód odebrany. Silnik chodzi jak marzenie. Niestety nie jest idealnie. Podczas remontu wymieniono także górną łapę mocującą silnik (poprzednie była luźna) i w tej chwili na "D" z wciśniętym hamulcem czuć bardzo lekkie drżenie karoserii. Obstawiam albo sztywną jeszcze nową gumę łapy i z czasem może przejdzie przejdzie, albo dolne poduszki które mogą być wyrobione, chociaż podobno ten element się nie psuje. Jak myślicie?
|
|
Góra |
|
CayenneT
|
Napisane: 23.01.2018, 23:02 |
|
|
kuntamarcin napisał(a): Samochód odebrany. Silnik chodzi jak marzenie. Niestety nie jest idealnie. Podczas remontu wymieniono także górną łapę mocującą silnik (poprzednie była luźna) i w tej chwili na "D" z wciśniętym hamulcem czuć bardzo lekkie drżenie karoserii. Obstawiam albo sztywną jeszcze nową gumę łapy i z czasem może przejdzie przejdzie, albo dolne poduszki które mogą być wyrobione, chociaż podobno ten element się nie psuje. Jak myślicie? A moze zle ustawiony, wyregulowany silnik ??? jak juz pisałem wczesniej ten gosc z kalisza raczej mnie nie przekonuje , ale nie chce nikogo pomawiac i obrazic ( moje subiektywne odczucie ) Sprawdziłbym jeszcze raz ustawienie rozrzadu oraz parametry silnika Powodzenia
|
|
Góra |
|
kuntamarcin
|
Napisane: 24.01.2018, 10:37 |
|
|
Silnik pracuje idealnie. Drżenie pojawia się tylko na zapiętym "D" i wciśniętym hamulcu. Sama kultura pracy przy przyspieszaniu i odpuszczaniu wg mnie idealna. Co do "gościa z Kalisza" to masz na myśli Krystiana z Porsche-Spec czy Rykaszewskiego? Ja ze swojej strony mogę powiedzieć że to co mi się mocno nie podobało to czas oczekiwania na remont, ale u faceta na parkingu stało kilkanaście różnych porschaków i co ciekawe więcej chyba było panamer niż starych cayennów .
|
|
Góra |
|
gtszudi
|
Napisane: 24.01.2018, 12:21 |
|
|
Skoro dzieje się to tylko na drive to znaczy że któraś z poduszek jest źle zamocowana.
Skrzyni nie biorę pod uwagę skoro wcześniej tego nie było.
|
|
Góra |
|
kuntamarcin
|
Napisane: 24.01.2018, 13:22 |
|
|
Czy to kwestia źle zamocowanej poduszki czy jej uszkodzenie? Przez jakiś czas jeździłem samochodem z wypadającym zapłonem więc praca była co najmniej "niekulturalna" Możliwe, że przez to naruszyłem poduszkę? Z tego co czytam poduszki w tych samochodach się generalnie nie psują ale czy taka nierówna praca mogła jednak ją uszkodzić? Jak to sprawdzić?
|
|
Góra |
|
gtszudi
|
Napisane: 24.01.2018, 16:19 |
|
|
Musiałbym zobaczyć żeby stwierdzić.
W razie co wpadnij kiedyś do mnie na kanał to się sprawdzi i kompa podłączy może sprzęgło rozsprzęgla
|
|
Góra |
|
polowiak
|
Napisane: 6.02.2018, 13:53 |
|
|
Jak tam Kuntamarcin temat z wibracjami. Śledzę wątek i pytam z ciekawości jak sobie poradziłeś? Czy może tema zszedł na dalszy plan? No i ciekaw jestem ile Cie ta naprawa w Kaliszu kosztowała no i oczywiście co dokładnie Panowie zdziałali z silnikiem?
|
|
Góra |
|
|