Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19.04.2017, 6:40 

Wczoraj byłem w AutoDuszy... cóż wiedziałem , że w końcu dopadną mnie "koszty" :)
Panowie mam pytanie czy ktoś zna cewki zapłonowe NGK? Czy warto w nie inwestować? Są dosyć tanimi zamiennikami... ale może warto jednak dołożyć do jakichś lepszych?
Generalnie znalazłem przekrój cewek od około 90 do 300 zł (podaję od najtańszych STARK, DELPHI, NGK, BERU, VEMO, METZGER, JANMOR, TRISCAN, JP GROUP, ERA)... rozrzut cenowy jest ogromny - czy warto przepłacać (auta używam średnio 1 raz w tygodniu - w zimie prawie wogóle nie jeżdżę)? - czy one się faktycznie różnią miedzy sobą?

Jeśli chodzi o świece to co polecacie?

Dodatkowe pytanie odnośnie paska - ceny widzę od 45 do 75 zł (DAYCO, BOSCH, GATES) - czy warto przepłacać? a może nie warto oszczędzać 30 zł?

Generalnie zawsze staram się kupować części sprawdzone i polecane. Jednak uważam, że jeśli nie ma różnicy to po co przepłacać... dlatego własnie proszę o radę.

PostNapisane: 19.04.2017, 10:08 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Qbak albo Michał zapewne się wypowiedzą. Generalnie chłopaki polecają świece, które montuje producent w danym modelu. Cewki z tego co podałeś chyba wystarczy coś w typie Beru.

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 19.04.2017, 13:18 

Jeśli chodzi o cewki to ja w swoim boxsterze wymieniłem na NGK podobno robi to dla nich beru które są montowane w nowych autach. Co do świec to wymieniłem na boscha tak jak zaleca producent. U mnie była poprawa po wymianie. Za cewki zapłaciłem 125 szt za sztukę.

PostNapisane: 19.04.2017, 13:21 

Michmatus napisał(a):
Jeśli chodzi o cewki to ja w swoim boxsterze wymieniłem na NGK podobno robi to dla nich beru które są montowane w nowych autach. Co do świec to wymieniłem na boscha tak jak zaleca producent. U mnie była poprawa po wymianie. Za cewki zapłaciłem 125 szt za sztukę.

Cewki NGK za około 130 można kupić...
Co do świec - to gdzie znaleźć parametry świec zalecanych przez producenta?

PostNapisane: 19.04.2017, 15:13 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Qbak znajdzie, nie martw się, tylko pewnie zajrzy tu wieczorem ;)

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 19.04.2017, 23:02 

Rafał myślę, że doradzi Ci dobrze.
Ja wybrał bym Beru lub NGK.
Co do paska to który byś nie założył myślę, ze będzie dobry. Raz kiedyś mieliśmy przypadek z paskiem - nie pamietam już jakiej firmy może Qbak lub Don Tomas mi przypomną bo u niego chyba go założyliśmy - po kilkuset km zostały strzępy. Po wymianie na inny - działa do dziś.

PostNapisane: 21.04.2017, 8:11 

Ja z miesiąc temu wymieniłem i cewki i świece na NGK - jest ok

PostNapisane: 23.04.2017, 19:41 

Chyba nawet minęliśmy sie w drzwiach u Rafała, bo pamietam ze padł temat cewek :wink:
Z tego co pamietam to Rafał w bardzo rozsądnych pieniądzach załatwił mi nowy komplet cewek. To już było jakiś czas temu ale na pewno zwróciłbym uwagę gdyby to byl poważny koszt

PostNapisane: 24.04.2017, 6:46 

tomp napisał(a):
Chyba nawet minęliśmy sie w drzwiach u Rafała, bo pamietam ze padł temat cewek :wink:
Z tego co pamietam to Rafał w bardzo rozsądnych pieniądzach załatwił mi nowy komplet cewek. To już było jakiś czas temu ale na pewno zwróciłbym uwagę gdyby to byl poważny koszt

Czekam ciągle na wycenę/kosztorys naprawy całości.
Jednak wstępnie "usłyszałem" 200 za cewkę, więc w porównaniu z 130 czy nawet 125 (którą proponuje Qbak) jest różnica spora - zwłaszcza, że chodzi o 6 sztuk. Nie mówie, że 200 zł to zła cena - bo nie wiem jakiego producenta oni oferują. Nie mówię też, że wogóle cena będzie 200 zł - być może to była kwota rzucona tylko pobieżnie. Zobaczymy. Na razie szukając części chciałem się zorientować jakie są części dostępne na rynku i w jakich są cenach.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]