Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12.02.2023, 22:44 

Cześć,

Chciałem podpytać jakie mogą być przyczyny i od czego trzeba zacząć.
Niedawno kupiłem Porsche 996 Carrera 4 z 2002 roku. Manual z przebiegiem 146 tyś. Do tej pory jeździłem Boxsterem 2,7 manual z 2001 roku.
Okazało się, że sprzęgło w 996 wciska się bardzo bardzo ciężko. Gdy wracam do Boxstera, jest dużo dużo lżej. (Porównywalnie z innymi autami którymi jeżdżę).
Dodam, że w 996 sprzęgło wciska się ciężko bez względu na to, czy silnik jest włączony czy też nie. Przy okazji wspomnę, że również biegi wchodzą nieco ciężej niż w Boxsterze. ( Mam wrażenie, że potrafią delikatnie haczyć).
Z mojej perspektywy, jazda nie jest w pełni przyjemna, i ze sprzęgłem prawie muszę się siłować. Ewentualnie, czy możecie poradzić mi jakiś warsztat w okolicach Trójmiasta? (P.S. Pana Irka już znam..)

PostNapisane: 12.02.2023, 23:44 

Nr klubowicza: 078
Do sprawdzenia cały układ wspomagania sprzęgła. Mam identyczne auto i sprzęgło chodzi stosunkowo lekko.
Co do samej zmiany biegów - u mnie zawsze lekko "haczą", przeważnie na zimno. Jednym palcem operować się nie da, trzeba zmieniać "konkretnie" - a już zwłaszcza po założeniu shortshiftera.

Dla odmiany w 997TT manualu zmiana biegów jest dużo przyjemniejsza, biegi wchodzą bardzo lekko z takim metalicznym klikiem - można zmieniać jednym palcem ;) W dodatku w pełni sprawne sprzęgło (często padają wysprzęgliki i serwo) chodzi lżej niż w 996.

Piotrek
944 '86 3.0 wydmucha
996.2 C4 cabrio '02
997 TT '06
Cayenne Diesel S '14
Macan GTS '16

ex: 944 S2 '89

PostNapisane: 13.02.2023, 0:18 

Jama, mam podbnie w moim 40 Jahre i planuje wymienic sprzęgło wraz z dociskiem, umów sie do Derwisza: Karłowicza 14 Gdansk: 502 109 411

a sprzęgło masz tu:

https://www.sprzegla24.pl/produkt/sprze ... opis_start

PostNapisane: 13.02.2023, 9:43 

Ja miałem taki sam problem w 986. Skończyło się na wymianie kompletnego sprzęgła.
Teraz chodzi bez probelmu.

Nie jestem pewien ale w 986 i 996 jest też sprężyna przy pedale sprzęgła i zdaży się jej "pęknąć". Obiawem może być również ciężko działający pedał.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]