Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Czesc wam
PostNapisane: 22.02.2026, 21:21 

Cześć wszystkim jestem posiadaczem ciekawego 924 doładowany kompresorem którego buduję pare lat. mam nadzieję że dużo będę mógł przekazać wiedzy i dużo będę się uczył od was :D

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Tytuł: Re: Czesc wam
PostNapisane: 22.02.2026, 22:19 

Nr klubowicza: 1051
ładna sztuka! podeslij więcej zdjęć :)

PostNapisane: 23.02.2026, 8:07 

Witamy na forum :D
Kompresor z Mini? Kupiłeś w takim stanie czy samemu dokładałeś? Mój zestaw leży już kilka lat i czeka na półce :)

PostNapisane: 23.02.2026, 8:54 

kubosh napisał(a):
ładna sztuka! podeslij więcej zdjęć :)
ładna z 3 metrów :) :) jak zrobi się ciepłej to zrobię pare zdjęć i się pochwalę.

Qbak napisał(a):
Witamy na forum :D
Kompresor z Mini? Kupiłeś w takim stanie czy samemu dokładałeś? Mój zestaw leży już kilka lat i czeka na półce :)

Eaton z Mercedesa. Sam dokładałem postawiłem to na ecumaster i jakoś jeździ:) dźwięk kosmiczny i jedzie dobrze nie ma co czekać zakładaj:)

PostNapisane: 23.02.2026, 13:38 

No to bez szczegółów się nie obędzie :)
Chętnie zobaczę jak ta instalacja wygląda, jak zmieściłeś kompresor. On jest gabarytowo taki sam jak ten z Mini? Miejsce instalacji pewnie podobne?

PostNapisane: 23.02.2026, 19:17 

Qbak napisał(a):
No to bez szczegółów się nie obędzie :)
Chętnie zobaczę jak ta instalacja wygląda, jak zmieściłeś kompresor. On jest gabarytowo taki sam jak ten z Mini? Miejsce instalacji pewnie podobne?

To jest m45 podobnie gabarytowo. Jeden z wielu problemow które napotkałem to zbyt duże cisnienie doładowania przy niskich obrotach i dużym obciążeniu, obawa przed ugięciem korby. Więc gdy już wszystkie rozwiązania podcisniowe bypassu wykorzystałem z mizernym efektem (choć jeden pomysł był super) zastosowałem przepustnice elektryczna i teraz mam pełen zakres doładowania kiedy i ile chce

PostNapisane: 23.02.2026, 22:39 

Bardzo chętnie poczytam o szczegółach jak będziesz miał czas. Zdjęcia to już w ogóle :)

Ja planowałem najpierw przejść na emu, potem dołożyć ten zestaw który mam - czyli od kolegi z południa europy plus kompresor Mini. Teraz jak czytam o Twoim projekcie to myślę sobie, że może lepiej byłoby pójść w Twoje rozwiązanie. Te eatony od Mercedesa są chyba bardziej dostępne w dobrym stanie i tańsze?

PostNapisane: 23.02.2026, 23:02 

Qbak napisał(a):
Bardzo chętnie poczytam o szczegółach jak będziesz miał czas. Zdjęcia to już w ogóle :)

Ja planowałem najpierw przejść na emu, potem dołożyć ten zestaw który mam - czyli od kolegi z południa europy plus kompresor Mini. Teraz jak czytam o Twoim projekcie to myślę sobie, że może lepiej byłoby pójść w Twoje rozwiązanie. Te eatony od Mercedesa są chyba bardziej dostępne w dobrym stanie i tańsze?

Jest to dużo pracy ale fun z jazy jest mega. Gdy wejdzie w boost i traci trakcje a na mokrym próbuje Cie zabić. Co do kompresora to masz rację więcej jest eatonow są dostępne mniejsze kółka itp. Jeśli będziesz budował taki pojazd chętnie pomogę mam dużo przetestowanych rozwiązań i wiem co dobrze działa a co zle zrobiłem. Na dżin dzisiejszy ładuje 1.0 -1.2bara do ori silnika i narazie nie eksplodował a leży jeszcze ostry walek od światka na półce czekam na pogodę:)

PostNapisane: 24.02.2026, 2:07 

Hehe :D
U mnie ten wałek leży zdecydowanie za długo..., ale najpierw auto musi być bezawaryjne a potem modyfikowane, więc jeszcze pewnie poczeka ;)

O korby się nie martw - według kolegów z UK do 400 koni wytrzymują na seryjnym silniku ;) Przy 1,2bara to już pewnie okolice Carrery GTS mocowo? Ja chciałbym celować w okolice mocy 924 turbo. Tak żeby dało się dłużej na torze pojeździć używając pełnej mocy.

Pozytywnie zazdroszczę już działającej modyfikacji :)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]