Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18.05.2026, 13:36 

Cześć,

rozważam zakup Porsche Caymana MY 2024, serwisowanego w ASO. Obecny właściciel nie wykupował Porsche Approved, ale ja biorę to pod uwagę.

Samochód jest bardzo dobrze utrzymany. Właściciel mocno zadbał o detale wizualne i trochę spersonalizował auto „pod siebie” - zmienił tapicerkę na fotelach oraz dodał alcantarę na desce rozdzielczej i podsufitce. Z tego, co wiem, praktycznie wszystkie te modyfikacje można potencjalnie cofnąć i przywrócić wnętrzu wygląd zbliżony do fabrycznego.

Najbardziej zastanawia mnie zmiana tapicerki foteli. Czy taka modyfikacja może zablokować możliwość uzyskania Porsche Approved?

Poza zmianami stylistycznymi właściciel nie wykonywał żadnych modyfikacji wpływających na mechanikę auta.

Ma ktoś podobne doświadczenie?

PostNapisane: 19.05.2026, 10:44 

Hej, nie łatwiej zadzwonić lub napisać bezpośrednio do Porsche? Bierz pod uwagę, że to stale forum także udzielone informacje i tak będziesz musiał potwierdzić z salonem :)

PostNapisane: 19.05.2026, 13:12 

PC (sprawdzone u dwóch) odrzuca na dzień dobry, przynajmniej via email/telefon. Stwierdzają krótko: "były zmiany gdziekolwiek? Nie ma PA"

Zaś z drugiej stron, kilka źródeł mówi, ze tylko zmiany mechaniczne są podstawą do odrzucenia PA, zmiany "stylistyczne" są OK. Stąd wątek na forum ;)

PostNapisane: 19.05.2026, 13:28 

Może i nie powinienem bo raz w życiu tylko miałem nowy samochód. Ale - jeśli pytasz się o pewien rodzaj zapewnienia, gwarancji, to pytaj się li tylko i wyłącznie u tego który tej gwarancji "chce" Ci udzielić, i to najlepiej na piśmie z podaniem przepisów na które się powołuje jeśli czegoś nie che Ci gwarantować. A to i tak zawsze jest później śliski temat jesli w grę wchodzą, jak to mawiają lekarze i wędkarze, duże sumy.

PostNapisane: 19.05.2026, 14:44 

Jasne.

Potwierdziłem jeszcze w PC z którego auto pochodzi, największym problemem jest zmiana tapicerki na fotelach.

Temat raczej zamknięty:) Dzięki za odpowiedzi!

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]