Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13.04.2021, 12:40 

Cześć,
Proszę o opinię użytkowników 964 zarówno C2 jaki C4, czy jest to dobre auto do codziennej jazdy?
Sklep, praca, obiad, centrum, randka, przejażdżka itd.

Układam sobie w głowie garaż marzeń i może na tym etapie warto go już zweryfikować ;)

pozdrawiam,
Dawid

PostNapisane: 13.04.2021, 13:05 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Jeździłem sporo swoim 964 C4, ale to auto raczej nie nadaje się na daily. Zimą napęd sprawdza się super, ale sprzęgło w korkach potrafi dać w kość. Pewnie lepiej pod tym względem jest w C2 ze skrzynią Tiptronic, ale to z kolei średnio nadaje się na zimę, jako że z systemów ma tylko ABS.

Poza wszystkim byłoby mi zwyczajnie szkoda dziadka i nie miałbym sumienia nabijać mu 20k rocznie

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 13.04.2021, 15:52 

dawid012 napisał(a):
Cześć,
Proszę o opinię użytkowników 964 zarówno C2 jaki C4, czy jest to dobre auto do codziennej jazdy?
Sklep, praca, obiad, centrum, randka, przejażdżka (...)

(...) stres o każdą obcierkę (z winy swojej czy cudzej), wkurw z powodu awarii wycieraczek czy DME, walka z zacinającymi się klamkami, ścieranie wycieków spod auta, szukanie stoperów do uszu, wdychanie spalin dostających się do wnętrza przez skorodowane wymienniki ciepła...

Pewnie, że się da! Jak najbardziej! Zwłaszcza dla szpanu ;)
Pytanie 1: jakim autem daily się posługujesz obecnie?
Pytanie 2: czy jest starsze czy nowsze niż AD2000
Pytanie 3: jak wymarzony porszak to czy ma być perełką? czy jakikolwiek??
(bo 964 jako daily (w kategorii "koszmarne", bo jako "dobre" nie zakwalifikuje się nigdy!!! - względy ekonomiczne chociaż!) to imho tylko jeśli trafi ci się po prostu ulepek nabyty w CCC vel neverending project - nie bez powodu Hank Moody nie miał przedniej lampy w swoim ;) )

PostNapisane: 13.04.2021, 17:12 

Auto ma być od marca do listopada. Na zimę mam terenówkę.
Obecnie jeżdżę współczesnym mercedesem, którego właśnie planuję sprzedać i w zamian kupić 964. I to jest ten dylemat.
Ale to wszystko to tylko dywagacje, potrzebuję opinii osób użytkujących.
Szkoda czy nie szkoda obcierek czy oś. Auto ma żyć a nie robić za muzeum.
Polowalbym w 993 ale akcyza zabija entuzjazm.

PostNapisane: 13.04.2021, 17:40 

Nr klubowicza: 288
Spoko -jak nie tor to kup tipa :D

PostNapisane: 13.04.2021, 17:43 

Jestem osobą użytkującą. Sporadycznie, bo sporadycznie, ale użytkującą. I przypadki usterek, które przytoczyłem nie są wydumane. Ani szczególnie irytujące ;)
Bardzo zachęcam do jak najczęstszego jeżdżenia 964, jak i każdym innym porszakiem (nowym, starym - bez różnicy!), w każdą pogodę (964C4 zimą jest genialne!!!).
Ale.
964 to auto ponad 30letnie. W sumie 993 patrząc z wnętrza kabiny to 'tylko' zmodernizowane 964, więc też warto popatrzyć na nie przez ten sam pryzmat. Zarówno 964 i 993 konstrukcyjno-koncepcyjnie wywodzą się zaś z lat 60tych! (pozycja za kólkiem, widoczność z kabiny, koncepcja napędu, wiele innych). To jak przesiadka ze smartfona na telefon stacjonarny. I to taki z tarczą!
Jeśli wiesz, czego potrzebujesz od auta na codzień i sądzisz, że 964 je spełni, to dawaj śmiało! Wóz przyciąga wzrok, daje ogrom frajdy z jazdy, bywa męczący na dłuższą metę jednym ciągiem, i generuje sporo kosztów. I nerwów przy poszukiwaniu części. Świetne przeżycie. Ale wymaga wyrzeczeń.
Sprowadzając do konkretu. Kupuj! Najwyżej będziesz się nim cieszył w mniejszych dawkach! Ale i tak się będziesz cieszył :) Powodzenia!

PostNapisane: 13.04.2021, 21:13 

W okresie od kwietnia do listopada bardzo dużo jeżdżę 964, prawie na daily.
Wszystko zależy, kto ile jeździ. Uważam, że jak na sportowego klasyka to jest super jeśli chodzi o komfort, widoczność i ogólną użytkowość. Stare Mercedesy wiadomo wygodniejsze ale też większe no i to osobny temat ogólnie.

Usterki w nowych autach też się zdarzają, nie wiem czy nie częściej powoli.

W porównaniu do nowych samochodów sportowych, nie wiem czy nie lepiej po mieście mi się czasami kręcić 964 ze względu na malutkie gabaryty. Także, ja totalnie polecam. Dobre radio z BT i można śmigać. Chociaż z drugiej strony, nie wyobrażam sobie nie mieć czasami innego auta na daily - dłuższa trasa, jakieś okoliczności albo chęć zaznania większego komfortu :wink:

PostNapisane: 13.04.2021, 22:08 

Dziękuję Wam za opinie

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]