Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24.08.2016, 20:36 

Dzisiaj czyściłem chłodnice. Na górze chłodnicy jest "taki sobie plasticzek" (kod produktu 996.573.711.00). Na jednej stronie jednak pplasticzek miał tylko 1 sprawny uchwyt (1 z 3 pozostałe były już ułamane), któremu ja skutecznie pomogłem się złamać :(
Przyglądałem się temu - i to wygląda albo na osłonkę przestrzeni miedzy chłodnicami (żeby od góry nic tam nie wpadało), albo jakaś przesłonka żeby powietrze między pierwszą a drugą chodnicą się nie rozpraszało.

Bez względu jednak na to do czego to służy - to czy jest mi NIEZBĘDNE? Jutro zadzwonię do serwisu i spytam o dostępność i cenę... ale nie wiem czy chce mi się czekać na tą część - czy nie lepiej złożyć bez niej? Jak uważacie?

PostNapisane: 25.08.2016, 7:23 
Członek Honorowy

Nr klubowicza: 029
Grzegorzu,
a czy sprawdziłeś działanie czujników odpowiedzialnych za włączanie wentylatorów ? Czy włączają pierwszą i drugą prędkość ? Czy we właściwym momencie ? Jeżeli nie, to daruj sobie "plasticzek" czy jakiś tam kamyczek.
W ogóle po co ta robota ? Zauważyłeś niepokojący wzrost temperatury ?
Za jakiś czas, jak sobie darujesz to i owo, zaoszczędzisz 100-200 zł.,
w końcu pęknie chłodnica, w miejscu, w którym tkwi kamyczek. Jak zechce Ci się wyjechać na tor, zagrzeje się troszkę..... I tak, małymi kroczkami zepsujesz auto, które jest owocem pracy dobrych mózgów i wieloletnich doświadczeń. Ktoś i po coś wymyślił ten "plasiczek". Uszanuj to. Dla dobra samochodu i swojego samopoczucia, że zrobiłeś dobrą robotę, która uwoli Cię od obaw, czy aby dobrze zrobiłeś, że czegoś nie zrobiłeś.
Wkładasz w to własną pracę, zatem nie wydajesz kasy u "jakiegoś" mechanika, który powie "a co tam..." ( na takich przecież narzekamy!!!), zatem wydaj na plasticzek i delikatnie usuń kamyczek.

były: 911 - T'73, S'77, SC'81, turbo look'84,
targa'88,
Boxster - 98
------------------
996 - 01

Zobacz profil YIM  
PostNapisane: 25.08.2016, 7:28 

Nr klubowicza: 193
Ten element kosztuje ok. 6 euro.

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

PostNapisane: 25.08.2016, 7:38 

chyba taki mam, został mi jeden. w serwisie trzeba bedzie poczekac 4 dni.

PostNapisane: 25.08.2016, 9:00 

szpaku napisał(a):
chyba taki mam, został mi jeden. w serwisie trzeba bedzie poczekac 4 dni.

Szpaku a zgodziłbyś się z nim rozstać? Jeśli tak to gdzie i kiedy moge podjechać i odkupić go od Ciebie?

PostNapisane: 25.08.2016, 9:05 

pdmobil napisał(a):
Grzegorzu,
a czy sprawdziłeś działanie czujników odpowiedzialnych za włączanie wentylatorów ? Czy włączają pierwszą i drugą prędkość ? Czy we właściwym momencie ? Jeżeli nie, to daruj sobie "plasticzek" czy jakiś tam kamyczek.
W ogóle po co ta robota ? Zauważyłeś niepokojący wzrost temperatury ?
Za jakiś czas, jak sobie darujesz to i owo, zaoszczędzisz 100-200 zł.,
w końcu pęknie chłodnica, w miejscu, w którym tkwi kamyczek. Jak zechce Ci się wyjechać na tor, zagrzeje się troszkę..... I tak, małymi kroczkami zepsujesz auto, które jest owocem pracy dobrych mózgów i wieloletnich doświadczeń. Ktoś i po coś wymyślił ten "plasiczek". Uszanuj to. Dla dobra samochodu i swojego samopoczucia, że zrobiłeś dobrą robotę, która uwoli Cię od obaw, czy aby dobrze zrobiłeś, że czegoś nie zrobiłeś.
Wkładasz w to własną pracę, zatem nie wydajesz kasy u "jakiegoś" mechanika, który powie "a co tam..." ( na takich przecież narzekamy!!!), zatem wydaj na plasticzek i delikatnie usuń kamyczek.

Nie zaobserwowałem wzrostu temp ale stosując się do zaleceń Michała, który podczas przeglądu radził wyczyścić chłodnice żeby liście , piasek nie trzymały wilgoci - dlatego cała ta operacja.

PostNapisane: 25.08.2016, 9:35 
Członek Honorowy

Nr klubowicza: 029
Potrzeba czyszczenia tych przestrzeni nie podlega kwestii. Sam to przerabiałem. Jeżeli przy sprawdzaniu komputer pokazałby niesprawność tych czujników, to pewno Michał by powiedział.
Natomiast zwracam uwagę, żeby przy takich "robótkach" nie dopuszczać się drobnych zaniedbań. Nie warto.

były: 911 - T'73, S'77, SC'81, turbo look'84,
targa'88,
Boxster - 98
------------------
996 - 01

Zobacz profil YIM  
PostNapisane: 25.08.2016, 10:43 

pdmobil napisał(a):
Potrzeba czyszczenia tych przestrzeni nie podlega kwestii. Sam to przerabiałem. Jeżeli przy sprawdzaniu komputer pokazałby niesprawność tych czujników, to pewno Michał by powiedział.
Natomiast zwracam uwagę, żeby przy takich "robótkach" nie dopuszczać się drobnych zaniedbań. Nie warto.

Dzięki za przestrogę. Jeśli zaś chodzi o kamyczki to jest ich bardzo dużo, czy faktycznie powinienem je wydłubywać? Boje się ze moge zaszkodzić chłodnicy niż jej pomoc...

PostNapisane: 25.08.2016, 11:00 

Dzwoniłem do serwisu w Katowicach. Pracownik działu części sam był zdziwiony, że mają 1 sztukę tego na miejscu :) - cena zawrotna 28 pln :)

PostNapisane: 25.08.2016, 23:34 
Jesli przedziurawisz chlodnice , czego Ci nie zycze to zawsze moge Ci sprzedac idealne chlodnice uzywane :)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]