kuchar napisał(a):
O Twoich modach na mieście głośno jest!
Wspólny znajomy wspominał ...
Głośno - w sensie pozytywnie czy negatywnie?
Simprez - Scantool to generalnie bardzo ubogie narzedzie i ja wykorzystuje je gdy np. ktos podjedzie jakims dupowozem cos naprawic by sprawdzic bledy ew. parametry. Do porsche uzywam Durametrica ktory bije Scantoola na glowe - z resztą ten do starszych aut sie nie nadaje i nie zrobi np poduszki w 928.
Z reszta tester to tylko narzedzie tak jak mlotek - niby kazdy umie nim uderzać ale nie kazdy potrafi wbijac prosto gwozdzie.
Poruszyłem temat podpiecia sie pod ten ABS by ewentualnie ulatwic znalezienie usterki - naprawa tak prostego systemu jak stary ABS nie wymaga uzycia komputera a jedynie miernika, moze oscyloskopu, kabla i testera z zarowka - najwazniejszy jest schemat bo mocno ulatwia prace.
Ale tak jak mowie - jezeli mam narzedzie pod reka ktore teoretycznie jest w stanie ulatwic mi prace to probowalbym je wykorzystac a nie walczyc pol dnia z szukaniem usterki i eliminowaniem kolejnych sprawnych blokow systemu.
Oscyloskop jest bardzo prosty i uzyteczny - trzeba tylko zrozumiec zasade dzialania i wiedziec co chce sie tam zobaczyc - wytlumaczylbym Ci ale przez PW raczej bedzie trudno.
Zrobil sie maly offtopic. Chetnie bede sledzil temat ew. w miare mozliwosci pomoge.