|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 18 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
jerzy_dabrowski
|
Napisane: 25.10.2007, 21:23 |
|
|
Czyżby to koniec prawdziwych aut sportowych ? Koniec marek jak BMW, Mercedes czy Porsche ?!
http://motoryzacja.interia.pl/samochody ... 999933,320
Tak drastyczne obniżenie emisji CO2 IMO zrujnuje przyszłość aut sportowych.
To oznacza wprowadzenie hybryd diesel-elektryczny, itp. A to już będzie koniec sportowych aut, aut które dają przyjemność z jazdy !
( A chciałem sobie sprowadzić 3-4 letnią M3 E92 )
|
|
Góra |
|
gazelot
|
Napisane: 25.10.2007, 23:23 |
|
|
Silnik DiesOtto mercedesa chyba pozwoliłby osiągnąć tak niską emisję?
|
|
Góra |
|
FILIP
|
Napisane: 26.10.2007, 9:23 |
|
|
Najlepiej to śmigać sportowym rowerem, ale ja zamierzam kupić Porsche, samochód nie rower
|
|
Góra |
|
Igor
|
Napisane: 26.10.2007, 9:49 |
|
|
nie sądzę, aby to było takie drastyczne... jest zbyt duże lobby firm motoryzacyjnych. poza tym nowe technologie są bardzo kosztowne. jeszcze za wcześnie na aż tak mocne przepisy. nawet w kwestii 20 lat...
|
|
Góra |
|
meewosh
|
Napisane: 26.10.2007, 10:02 |
|
|
diesle mają duże momenty a elektryczne jeszcze większe poza tym pewnie będzie to dotyczyć nowych aut, starych w takich biednych krajach nikt nikomu nie zabierze
|
|
Góra |
|
GaZiK
|
Napisane: 26.10.2007, 11:58 |
|
|
Elektro-wozy nie będą aż takie straszne (sam nie wierzę, że to piszę ), bo te silniki mają maksymalny moment od początku pracy!!!
http://www.youtube.com/watch?v=BqqtJpfZElQ
jeździłem elektro-wozem Toyoty... i trochę dziwnie było, ale i ciekawie. Co do spalania to przy takiej jeździe jak na codzień Porsche spalanie było w granicach 10L(!!) producent posze: 2,8.
Najciekawsze jest to że można bezszelestnie wyjechać z garażu!!!
|
|
Góra |
|
jurek968
|
Napisane: 26.10.2007, 14:12 |
|
Nr klubowicza: 039
|
Taktyka zakazów i nakazów ,sterowanie ręczne - skąd ja to znam....
Będziemy palić węglem i jeżdzić autami elektrycznymi
Myślę ,że koncerny europejskie będą walczyć do upadłego.
A już zacierają ręce japończycy i amerykanie - oni takich głupot nietworzą.
Myśę ,że coś wymyślą- może przeniosą część proukcji poza europę??
W najgorzszym razie pozostanie nam np. Corvett lub nNissan GT -R najnowsze cudo techniki...3,8 biturbo bodaj...
Góra |
|
gazelot
|
Napisane: 26.10.2007, 14:14 |
|
|
Interesujące byłyby dane dotyczące emisji CO2 przez elektrownie, dostarczające prądu tym "ekologicznym" pojazdom.
|
|
Góra |
|
mart2014
|
Napisane: 26.10.2007, 14:49 |
|
|
moze nie bedzie tak zle w przyszlosci. juz teraz zaczynaja sie pojawiac pierwsze jaskolki elektrycznych aut, ktore rozpedzaja sie do setki w 4 sekundy...
http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?file=/c/a/2006/08/09/MNGSSKDMBT1.DTL
jeszcze nie rozwiaja tych predkosci, ktore lubimy, ale zanim nasze prosiaczki calkiem pordzewieja (a 60% wyprodukowanych do tej pory nadal jeździ ), nowe elektryczne moga byc juz bardzo interesujące. A dźwięk silnika, zapytacie ? No cóż, z iPoda, dowolnej marki - Ferrari, Porsche, co kto lubi
|
|
Góra |
|
wampir
|
Napisane: 26.10.2007, 14:52 |
|
|
Bedzie trzeba zaczac montowac glosniki pod maska
|
|
Góra |
|
rychu
|
Napisane: 26.10.2007, 14:56 |
|
Dołączył: 8.03.2007 Posty: 3367 Lokalizacja: sercem i ciałem - poznań
Nr klubowicza: 075
|
..a wibracje z wibratora...a miłość ..witualna ..a piwo. .to tylko ze stymulatora..opcja smaków w internecie....wolę kaca autentycznego ...bez trakcji
Góra |
|
gazelot
|
Napisane: 26.10.2007, 15:02 |
|
|
Pamiętam, że do jakiegoś samochodu dołączana była płyta z brzmieniem różnych aut. I to chyba było ferrari...
|
|
Góra |
|
Abelard
|
Napisane: 26.10.2007, 19:12 |
|
|
Co do ekologicznosci elektrowni, to fakt faktem ze produkuja duzo zanieczyszczen. Oczywiscie to zalezy od typu, od rodzaju zasilania, ale generalnie nie sa duzo bardziej ekologiczne. Co wiecej na ten moment z wiedzy ktora posiadam, ogolna sprawnosci procesu pozyskiwania energi od zrodla do konkretnego odbiornika (elektrownia - auto) jest nizsza niz sprawnosci porownawcza uzyskana w wyniku spalania paliwa w standardowym silniku. Nie pamietam konkretnych wielkosci ale to bylo o jakies 10% mniej niz mozna uzyskaz z benzyny (biorac pod uwage caly proces tworczy paliwa od pozyskania i obrobki do dystrybucji).
Jednakze jest zaleta tego typu rozwiazania. Zanieczyszcze srodowiska nastepuje w konkretnym miejscu, nie jest to centrum miasta, a te teraz sa najbardziej narazone na emisje przez korki (w tych warunkach auta generalnie produkuja najwiecej zanieczyszczen - juz nie pamietam czy NX czy CO), tylko gdzies na odludziu - wiec jest to spora zaleta. Nie ma co ukrywac ze spaliny oddzialuja na organizmy...
Co do elektrycznych aut, hm jest wiele koncepcji. Ale do hybrydy mnie nikt nie przekona bo z gory widac ze jest to mieszanka, ktora wynika nie tylko z inzynierkiego pkt widzenia czy ekonomi a interesow pewnych...
Nie mniej osobiscie jestem za rozszerzeniem stosowania tego typu pojazdow jak np EV1 - bardzo ciekawa historia zwiazana jest z tym autem, polecam poczytam lub obejrzec dokument. Przyszlosc jest takze w dalszym rozwoju transportu publicznego. Ale wydaje mi sie ze samochody sportowe powinny byc produkowane wlasnie z silnikiem benzynowym, bo to cala zabawa na tym sie opiera. Wydaje mi sie tez ze ograniczenia te w pewnym momencie moga byc zniesione wlasnie na te samochody, jak i ciezarowe. Pewnie niestety pojawia sie ograniczenia co do produkcji. Bo nikt nie chce powtorki z SUV.
Ale sie rospisalem...
|
|
Góra |
|
szeryf
|
Napisane: 26.10.2007, 20:10 |
|
|
To może i ja dorzucę swoje trzy grosze.
Hybrydy i samochody z napędem elektrycznym są teraz na fali. Nie wiem czy dostarczanie energii z elektrowni do samochodu jest mniej czy bardziej ekologiczne. Moim zdaniem to jest rozwiązanie połowiczne, a jako takie nie stanowi tak na prawdę alternatywy dla napędu klasycznego. Sądzę, że celem powinno być wyeliminowanie emisji zanieczyszczeń a nie ich ograniczanie. Dlatego samochody elektryczne nie są tak naprawdę rozwiązaniem, dopóki nie będą zasilane z elektrowni w 100% ekologicznych. A takich jak na razie jest jak na lekarstwo.
Jeśli chodzi o samochody sportowe: same osiągi to nie samochód sportowy. Przecież współczesne samochody rodzinne są w stanie przyspieszać równie dobrze jak auta sportowe parę dekad temu. A to wcale nie oznacza, że są to samochody sportowe, ani tym bardziej że young- czy oldtimery utraciły status samochodów sportowych. Może się mylę, ale samochód sportowy to wygląd, prowadzenie, wrażanie z jazdy i ... głos pracy silnika.
Jeśli chodzi o światowe zasoby ropy, to powszechnie wiadomo, że za parę dziesięcioleci wyczerpią się. Tutaj rodzi się problem z zasilaniem zabytków - przecież nie powinny stać bezczynnie - równie dobrze możnaby produkować same makiety. Jak dla mnie dość ciekawym rozwiązaniem są etanol i wodór. Przy czym wodór sam w sobie wydaje się być najbardziej ekologicznym źródłem zasilania potrafiącym jednocześnie dostarczyć odpowiednią ilość energii. Mimo wszystko jako główne źródło zasilania do "szybszych" aut obrałbym alkohol - relatywnie łatwe do uzyskania, w wyniku spalania powstaje tylko dwutlenek węgla. Pozostaje kwestia jak zredukować nadmiar tego związku. Coś mi mówi, że możemy liczyć na kreatywność ludzi - na pewno coś na to się poradzimy.
Dobra znajoma świętuje mgr - będzie bajkowy nastrój Czego i Państwu życzę
Kurczę też pięknie napłodziłem
|
|
Góra |
|
jurek968
|
Napisane: 26.10.2007, 20:24 |
|
Nr klubowicza: 039
|
Ekologiczne jest jedynie paliwo wodorowe no i z energi słonecznej przez ogniwa fotoelektryczne...
Podobno najbardziej nieekologicznym wynalazkiem jaki sobie można wyobrazić są akumlatory(proces produkcji i utylizacji) i to bez wyjątku na ich rodzaj
Powiedzmy jedno auto elektryczne (czyli z akumulatorami) sumarycznie zanieczyszcza kulę ziemską tyle co 10 aut zwykłych.
Góra |
|
porscheee
|
Napisane: 26.10.2007, 20:41 |
|
|
testowałem nowego lexusa hybryda 480ps... 5sec do paki auta nie słychac na swiatłach silnik gaśnie zapalaja sie podczas dodania gazu oszczednosc pradu hah do 40 km/h nic nie pali bo korzysta tylko z akumulatorow (starczaja na 30 lat) ,ładuja sie podczas hamowania wiec jezdzac tylko po miescie nie trzeba na stacje zagladac,a co najfajniejsze ,bylem w szoku jak to dziala auto nie ma skrzyni biegow nie jakies manetki czy tez automat poprostu jej nie ma od 0 do 250 przyspiesza liniowo jak trolejbus,dlatego ze silnik elekryczny cały czas pracuje nawet na wiekszych predkosciach
|
|
Góra |
|
czayna
|
Napisane: 28.10.2007, 3:22 |
|
|
zgadzam się.... szczyt techniczny, również miałem przyjemnośc jazdy tym lexusem, salon Lexusa mam ok.10 min od domu .... ale szczerze...za dużo tego wszystkiego
|
|
Góra |
|
Marion
|
Napisane: 28.10.2007, 13:04 |
|
|
najlepiej widać ekologie jak jedziesz za autobusem i się dusisz i jemu tak wolno a my musimy kupowa autać, które są dużo droższe i mają słabsze osiągi po to żeby autobusy mogły sobie smrodzić do woli
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 18 ] |
|
|