...najlepiej jak najbliżej Koszalina. Boxster 986 (2.5l) Zancie jakiś dobry warsztat, najlepiej w okolicy Koszalina, z dobrym kompem serwisowym? Mam już dość wymiany wszystkiego po kolei ( świece wymienione, cewki pozamieniane, lambda wymieniona). Chodzi mi przede wszystkim o trafną diagnozę problemu. Mój prosiaczek po rozgrzaniu gubi zapłon na trzech cylindrach (1,2,3 -na wolnych obrotach)- taki błąd wyświetla na kompie (komp standardowy). Na wolnych check miga, następnie zapala się na stałe. Nie przeszkadza mu to, żeby się poprawnie wkręcać na wysokie obroty. Czy są jakieś dobre warsztaty od prosiaczków w mojej okolicy??
Bez kompa powiem Ci ze est to czujnik elektryczno hydrauliczny od varioram wkręcany między cewkami na jedna wtyczkę i dwie srobki z blaszka go trzymająca ,
Dziękuję za podpowiedź. Powiedzcie mi tylko jeszcze czy da się go wymienić bez wyciągania silnika? Za wymianą rozrządu wolałbym pojechać do sprawdzonego warsztatu od Porsche (mam tu na myśli p. Radwańskiego), ale mam tam od siebie 800 km. Plan byłby taki...: wymiana Variocam'a u siebie w Koszalinie lub okolicy (żeby nie gnać 800 km z walniętym Varicamem), a następnie na rozrząd do Wieliczki. Chyba, że znacie i polecacie jakichś dobrych fachowców w mojej okolicy?
Potwierdzam diagnozę porscheee! To był solenoid w variocam. Na każdą głowicę jest inny. Niestety , żeby się do niego dobrać trzeba ściągnąć pokrywę zaworów i przynajmniej opuścić silnik.