Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19.06.2022, 12:03 

Witam szanownych kolegów od jakiegoś czasu zauważyłem z auto ma drgania na wolnych obrotach na postoju, gdy mu zwiększę delikatnie obroty już tego nie czuć ewentualnie przełączę na sport to też ego nie czuć. Gdy mu wrzucę D bieg też czuć te drgania ale tylko na postoju. A poza tym pali od strzała ma moc nic się nie dziej dziwnego, silnik nie generuje żadnych błędów po podłączeniu komputera. Auto ma przebieg 38tyś km mam go od nie dawna, może miał ktoś coś podobnego bo strasznie mnie to derywuje jak stoję na światłach i drgam :shock:

PostNapisane: 19.06.2022, 12:39 

koło dwumasowe? spróbuj proszę przyśpieszyć na niskich obrotach i wysokim biegu, jeśli będzie wibrował to się potwierdzi

PostNapisane: 19.06.2022, 13:54 

To mogą być różne rzeczy, ale przy wymianie oleju sprawdziłbym stan poduszek silnika.

PostNapisane: 20.06.2022, 16:25 

Mam takie wrażenie ze to coś z zapłonem może jakaś świeca lub cewka ?? Wibracji pod czasz przyśpieszania nie mam. Ewentualnie możecie polecić kogoś z Wwa kto się zna i potrafi zdiagnozować w miarę szybko bez zbędnego wymyślania ze a może to a może tamto.

PostNapisane: 21.06.2022, 18:36 

piotr.konieczny1983 napisał(a):
Mam takie wrażenie ze to coś z zapłonem może jakaś świeca lub cewka ?? Wibracji pod czasz przyśpieszania nie mam. Ewentualnie możecie polecić kogoś z Wwa kto się zna i potrafi zdiagnozować w miarę szybko bez zbędnego wymyślania ze a może to a może tamto.

Panie Piotrze,
Znalazłem TSB odnośnie drgań/wibracji w 971 V6 odnosi się ono do poduszek silnika.
Podczas serwisu/wymiany świec niech Pan sprawdzi wskazany element.

PostNapisane: 21.06.2022, 23:03 

Dziękuje Szanowny Panie Szwagierek za zainteresowanie moim tematem, a czy to tbs nr TSB 179-18 ? Jeśli tak to rzeczywiście piszą w nim ze mogą być poduszki silnika , muszę zerknąć na nie , i jeszcze jest tam dodatkowa informacja ze może się uszkodzić od tych poduszek, miech wału napędowego czyli pewnie łącznik elestyczny jeśli dobrze rozumiem.

PostNapisane: 28.10.2022, 12:24 

Gdyby ktoś wałczył z drganiami na wolnych obrotach w Panamerze 971 4s 2.9 to mam rozwiązanie. U mnie silnik nie generował żadnych błędów, przyspieszał jak trzeba miał moc palił od strzała. Podejrzewałem dużo rzeczy od koła zamachowego dwumasowego po jakieś wady fabryczne w silniku. Drążyłem dość długo temat tych drgań aż w końcu doszedłem do tego sam... Mechnicy wymyślali różnego rodzaju głupoty i historie, nawet w serwisie Porsche odpowiedz jaką dostałem: "te auta tak mają one tak drgają" nie uwierzyłem w to ... Czas operacji 15min, zasilacza 100A, najnowsza wersja Piwis 3 . Update DME i PDk. Nareszcie Porsche chodzi tak jak powinno na biegu jałowym a nie jak stary gruchot :-)

PostNapisane: 28.10.2022, 16:27 

Gdyby ktoś wałczył z drganiami na wolnych obrotach w Panamerze 971 4s 2.9 to mam rozwiązanie. U mnie silnik nie generował żadnych błędów, przyspieszał jak trzeba miał moc palił od strzała. Podejrzewałem dużo rzeczy od koła zamachowego dwumasowego po jakieś wady fabryczne w silniku. Drążyłem dość długo temat tych drgań aż w końcu doszedłem do tego sam... Mechnicy wymyślali różnego rodzaju głupoty i historie, nawet w serwisie Porsche odpowiedz jaką dostałem: "te auta tak mają one tak drgają" nie uwierzyłem w to ... Czas operacji 15min, zasilacza 100A, najnowsza wersja Piwis 3 . Update DME i PDk. Nareszcie Porsche chodzi tak jak powinno na biegu jałowym a nie jak stary gruchot :-)

Fajnie ze udało się rozwiązać problem, i druga sprawa, fajnie ze opisałeś rozwiązanie problemu, pozostaje nadal cieszyć się jazda :)

PostNapisane: 29.10.2022, 11:30 

Nr klubowicza: 288
"te auta tak mają one tak drgają"

Jak widzę to już standardowa wymówka serwisów Porsche - nie wiedzą co , nie chce im się powalczyć z problemem to :"TEN TYP TAK MA "i po sprawie . :banghead: :banghead:

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]