Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Dzień Dobry
PostNapisane: 4.06.2017, 23:59 

Witam wszystkich Klubowiczów

Od pewnego czasu zastanawiam się nad kupnem Cayenne rocznik do 2005, lecz nie mam nikogo znajomego kto mógłby mi coś więcej o tym aucie powiedzieć. Internet jak długi i szeroki ma wiele informacji ale zawsze rozbieżnych.
Zwracam się z prośbą o odpowiedź na kilka moich pytań:
-Jaki silnik jest najlepszy ?
-Jak wyglądają koszty eksploatacji i napraw?

Z góry dziękuję

PostNapisane: 5.06.2017, 8:20 

Cześć

Jeżeli do 2005 to:

Najtańszy w eksploatacji (serwis, części, dostępność mechaników) 3.2, ale nie da on tyle frajdy co mocnejsze jednostki, generalnie, komfortowy, rodzinny spory SUV do normalnej jazdy

W Cayenne S i Turbo (4.5 litra) występowała wada magsitrali wodnej, która została wyeliminowana, bodajże w 2006 roku, ale można kupić po wymianie przez poprzedniego użytkownika/użytkowników. Z tego, co wyczytałem to chyba też są problemy ze smarowaniem silnika i wycieraniem się powłoki nikasilowej....wtedy koszty remontu spore, no chyba że takie zamierzenie (kupić auto do remontu).

Przed zakupem - wg mnie - należy zróbić przegląd przedzakupowy w ASO lub w warsztatach specjalizujących się w Porsche, np. z mojej okolicy Auto Dusza.

Co do kosztów to w przypadku 3.2 wymieniłem od 03.2015: rozrząd (łańcuchy, ślizgi, wariatory, zębatki), tarcze i klocki, klapki w kolektorze (kupione u kolegi z forum), niewymienialny filtr paliwa (kupiony u kolegi z forum), cewki, świece, napinacz paska + pasek. W sumie jakieś 11 tys. (najdroższe były wariatory, ale nie są konieczne do wymiany).

W sobotę wymieniałem sam oleje i filtry: Liqui Moly 5w30 7 litrów z płukanką LM 340 pln + filtr kabiny, powietrza i oleju Mann 170 pln. Także zwykła eksploatacja rewelacja

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]