Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26.11.2021, 1:15 

Chcę kupić porządną gaśnicę do 944. Ponieważ trudno o halonowe z tego co wiem najlepsze są CO2. Czytałem jednak kiedyś, że powyżej jakiejś temperatury gwałtownie wzrasta w nich ciśnienie i automatycznie się opróżniają przez zawór bezpieczeństwa.

Czy ktoś z Was wozi gaśnicę CO2 w aucie latem i miał jakiś problem? Zrobiła bum, wypuściła gaz? Myślałem o czymś takim: https://www.przeciwpozarowy.com/pl/p/Ga ... ochron/186
bądź czymś takim: https://www.sklep-firetech.waw.pl/pl/p/ ... OXMET/1655

PostNapisane: 26.11.2021, 8:28 

Nr klubowicza: 711
Nie używałbym CO2 w samochodzie:

1) widzę tylko kategorie B, a gdzie ciała stałe A gdyby palić zaczęły się elementy plastikowe itd ?

2) co2 na wylocie z dyszy ma ponad -70 st C, jak -70st C spotka się z blokiem silnika +200 st C czy Bóg wie ile tam będzie, amplituda 270 st C, będzie leciutki szok dla materiału ;)

3) jak ktoś nie umie używać CO2 albo w stresie jej złe użyje - zrobi sobie krzywdę przez odmrożenia. Dodatkowo CO2 nie uzywa się w małych pomieszczeniach - CO2 wyprze tlen z pomieszczenia, jak zacznę komuś tym psikac do kabiny to mogę go udusić.

Oczywiście, CO2 ma ta przewagę nad proszkiem ze nie ma efektu ubicia proszku na skutek wibracji w aucie oraz czym pewnie się kierujesz, nie zatrze silnika w razie gaszenia komory silnika. Nie mam doświadczenia z samochodami ale w przypadku maszyn przemysłowych wystarczy ich po prostu nie włączać po gaszeniu, częściowo rozebrać i wyczyścić i jest Ok :)

Jeżeli chciałbym być pro, to po prostu kupiłbym poza gaśnica proszkowa - koc gaśniczy. Zawsze można najpierw spróbować kocem, a dopiero później gaśnica.

PS. Kocem fajnie ugasimy człowieka, proszkowa tez od biedy można, proszek jest bezpieczny dla człowieka o ile mu nie wkładam dyszy w otwory fizjologiczne :D. Zaś gaszenie CO2 człowieka może być jego ostatnim, jest zakazane.

Pzdr

981 GT4 Pikachu
971 3.0t
718 2.0 "Spajder"

było: 970 4S; 958T, 958S, 987S, 997 4S.

PostNapisane: 26.11.2021, 9:54 

Przekonałeś mnie. Pewnie skończy się tym, że zamówię BlazeCut-taka rurka którą montuje się w komorze silnika i w przypadku pożaru przepala się i wypuszcza środek. Miałem to w poprzednim 944.

Z innego wątku:
Duke napisał(a):
Tak to wygląda u mnie w 944. Kupiłbym jeszcze raz, ale nie chcę wiedzieć jak bardzo jest to skuteczne. Miałem tą rurkę montowaną przy okazji wymiany przewodów paliwowych w kwietniu 2017. Do tej pory nie miałem z tym problemów, poza odklejającą się stopką w najgorętszym miejscu. A, z tego co pamiętam BlazeCut to produkt słowacki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 10.12.2021, 15:37 

Patrzyłem na nowe rozwiązania i kupiłem flarę gaśniczą, co przez 100 sekund wyrzuca środek gaśniczy. Nad rurką pod maskę jeszcze się zastanawiam, bo trochę zdrożały przez 4 lata 800-1100zł w zależności od wersji i nie wiem czy chcę robić dziury w wygłuszeniu maski.

Obrazek

PostNapisane: 10.12.2021, 18:48 

Nr klubowicza: 263
Też o tym myślałem na filmikach wygląda nieźle , cena też już ich jest niemała.

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]