Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30.03.2021, 14:11 

Hejka,
sorki, jeżeli spamuję temat ale mimo wszystko zadam pytanie.

Jak pamiętacie mój ostatni Boxi (986 220KM 2.7L z 2001roku czarny z zielono/ miętową skórą) to był powypadkowy turbo szrot - dałem się oszukać ale cóż - nauka idzie w nas a nie w las,

chcę wrócić znowu do auta, tym razem trochę podnoszę level kwoty zakupu :D ale nie wiem jak do tego się w sumie zabrać żeby znów nie dać się oszukać. Moim zdaniem większość aut w ogłoszeniach to łatane szroty (nie wszystkie oczywiście ale te raczej schodzą z dnia na dzień i ciężko taki kupić bo zaraz znika z oferty zakupu). Sprawdziłem kilka i każdy gdzieś tam coś dostał jak nie w przód to w bok itp..

Zatem tak myślę: może kupić jakiegoś "szrota" i go samemu zrobić, plus taki że wiem co robię i co mam, minus - budżetu może nie starczyć, zastanawiam się ile %-wo taka operacja przekroczy wartość zakupu auta za około np. 20tys. Czy, w nie wiem 50tys jestem w stanie się wyrobić (silnik+mechanika, tapicerka, lakier). Wiem, że sam też się stanę posiadaczem wtedy takiego szrocisława ale wiem co mam i mam zrobione jak chcę mieć.

Lub gdzie szukać aut pewnych? Na razie to co mógłbym myśleć to 986 220/228, może S-ka ale tego nie wiem, 944 S lub S2. 944 Turbo nie wchodzi obecnie finansowo w rachubę. Chyba, że jakiś zacniejszy model do naprawy..

sam już nie wiem..

dzięki za wszelkie wskazówki..

Pozdrawiam,

jakby co giełda klasyków i oto klasyki - już przeglądałem..

a i wiem, tu na forum tez się ogłaszacie ale póki co nie ma modeli o których pisałem wyżej.. chyba że ktoś chce sprzedać to proszę info na priv

PostNapisane: 30.03.2021, 15:00 

Nr klubowicza: 770
Czołem kolego.
Pamiętam tego Boxa, właścicielem był człowiek z Konina , a auto było chyba wystawiane w komisach w "całym kraju" . Ja je oglądałem w Koninie. Z tego co pamiętam - cały bok był zaorany i bardzo słabo pomalowany. Chyba o tym mówimy. Takie wnętrze nie było powszechne w Boxach, a już na pewno u nas w kraju. Też mnie zachwyciło. Różne kosmate myśli mi chodziły po głowie - może kupić i poprawić tą blacharkę ??? Dobrze "coś" mnie powstrzymało od tego auta - bo widzę z Twojego maila że nie tylko o blacharkę tam chodziło.

Jeśli szukasz dobrego - zapraszam -
boxster-986-sprzedam-t23986.html Ja swojego trzy lata szukałem , ale wiem co mam . zaraziłem się tylko wirusem 911 , stąd wystawiam mojego.
W razie pytań - nr tel jest w ogłoszeniu , pisz na PW - jak Ci wygodniej.
Ave.

BartekG
Jest 911-996.2 - C2 - manual
Był : Boxster 986 -2,7 manual

PostNapisane: 30.03.2021, 15:06 

Tak, ja się wpakowałem..

45 awarii, krzywe podłużnice.. i jedyne co w tym aucie było ok to tapicerka.. nic więcej..

PostNapisane: 30.03.2021, 16:28 

Ze swojego doświadczenia powiem, że warto skorzystać z pomocy usług sprawdzenia auta zdalnie przez niezależną firmę. Np. z motoraportera, testowałem ich już kilkukrotnie.

Już nie tyle chodzi o to, że sprawdzą auto lepiej od nas (a pewnie tak, bo lecą z drobiazgową checklistą i mają sprzęt żeby się wpiąć w komputer), ale zrobią to bez emocji. Oni nie chcą kupić tego auta, więc patrzą obiektywnie. Do tego nie traci się czasu na jazdę po całej Polsce.

PostNapisane: 31.03.2021, 18:52 

Witam ponownie ,długo Cię tu nie było. Dwa lata temu przekonywałeś że teraz już wiesz jak kupić boxa bo już wiesz jak i gdzie oglądać - coś się zmieniło w tej materii. :wink:

PostNapisane: 31.03.2021, 20:36 

Cetus911 napisał(a):

Zatem tak myślę: może kupić jakiegoś "szrota" i go samemu zrobić, plus taki że wiem co robię i co mam, minus - budżetu może nie starczyć, zastanawiam się ile %-wo taka operacja przekroczy wartość zakupu auta za około np. 20tys. Czy, w nie wiem 50tys jestem w stanie się wyrobić (silnik+mechanika, tapicerka, lakier). Wiem, że sam też się stanę posiadaczem wtedy takiego szrocisława ale wiem co mam i mam zrobione jak chcę mieć.

Pomysl jeszcze raz !!!! Moze zbyt wprost mowie ale mam troche doswiadczenia w renowacjach od podstaw samochodow tych starszych. (hobbystycznego, nie tak jak np marko356 ktory jest zawodowcem ale jestem pewny ze powie Ci dokladnie to samo). Nawet w przypadku samochodow zabytkowych nie ma absolutnie mowy o jakiejkolwiek oplacalnosci (pomijam biale kruki). Wiekszosc ludzi robi to bo po prostu nie ma aut ktore sie renowacji nie kwalifikuja albo to po prostu lubia ( w tym ja) i pakuja fortuny w te szroty.
Przy renowacji złoma 986 koszty WIELOKROTNIE przekroczylyby koszt zakupu dobrego auta. A tak prawde powiedziawszy efekt bylby gorszy.
I uwierz ze kazdy przy pierwszym aucie do renowacji wpada w ta pułapkę "tu sie polakieruje, remont silnika zrobi, wymieni gumki w zawieszeniu, tapicer costam poszyje ;) i bede miał nowe auto" potem okazuje sie ile jeszcze drobniejszych i wiekszych zakresow jest w takim aucie do zrobienia. A szroty maja to do siebie ze sa zeszrocone w kazdym z tych zakresow.

PostNapisane: 31.03.2021, 21:15 

Nr klubowicza: 770
W 100% się z Tobą zgadzam.
To są "skarbonki" bez możliwości rozbicia :shock:

BartekG
Jest 911-996.2 - C2 - manual
Był : Boxster 986 -2,7 manual

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]