Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13.04.2017, 7:50 

I jeszcze jedno. Jak kupisz auto na pełną fakturę VAT i oddasz w leasing to firma leasingowa będzie rozliczać auto w ratach od kwoty netto + VAT Tobie. Ale jak kupisz auto od Osoby Prywatnej lub na VAT marża to firma kupi auto w cenie BRUTTO !! i do tego będzie Ci doliczać VAT czyli VAT będzie jakby płacony drugi raz. Jak coś to dzwon 604 497630.

PostNapisane: 13.04.2017, 10:14 

Czy ktoś ma doświadczenie jak wygląda wynajem długookresowy w podobnym przypadku (trzeba chyba doliczyć do ceny auta VAT, który można później w całości odliczyć w miesięcznych opłatach)? Są ograniczenia w wieku auta itp.?

PostNapisane: 13.04.2017, 10:53 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Wynajem jest chyba tylko przy nowych/prawie nowych autach.

Leasing - limit z reguły to 10 lat dla sumy wiek auta i czas trwania leasingu, czasem da się to przeciągnąć do 12, ale coś za coś - wtedy jest drożej.

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 13.04.2017, 10:54 

Na 15 letnie auto nikt Ci leasingu nie zrobi..
poza tym przemysl czy w tym wypadku warto dla kilkunastu tysiecy oszczednosci wpuszczac auto w ewidencje.. rozumiem nowe auto za kilkaset bo to sa wymierne oszczednosci i nie znam nikogo kto jezdzi luksusowym autem z salonu ktore kupil na siebie i za gotowke.. poza tym przelicz sobie tez ubezpieczenie bo raczej na firmowe ubezpieczenie full znizek nie dostaniesz a OC/AC bez znizki tez moze wyjsc sporawo przy leasingu

PostNapisane: 13.04.2017, 11:01 

tsubasa napisał(a):
poza tym przemysl czy w tym wypadku warto dla kilkunastu tysiecy oszczednosci wpuszczac auto w ewidencje.. rozumiem nowe auto za kilkaset bo to sa wymierne oszczednosci i nie znam nikogo kto jezdzi luksusowym autem z salonu ktore kupil na siebie i za gotowke.. poza tym przelicz sobie tez ubezpieczenie bo raczej na firmowe ubezpieczenie full znizek nie dostaniesz a OC/AC bez znizki tez moze wyjsc sporawo przy leasingu

Nie jest to kwestia kilkunastu tysięcy - tylko przy takiej cenie to jest kwestia od 35 do 40 tysięcy złotych - więc jest o czym myśleć (mówię o sumie VAT + odliczenie od podatku).
Co do ubezpieczenia wiem że należy mieć pełny pakiet ubezpieczeń - ale na razie nie pytałem o cenę.
W necie znalazłem kalkulator leasingowy (na razie ta firma nie odpowiedziała mi czy mogą leasingować takie stare auto) to przy kwocie 185000 netto - wpłacie 25%,wykupie 10% i 12 ratach (miesięcznie 11300 netto) całość spłacanej kwoty wynosi niecałe 190000 - czyli nie tak dużo....
czyli koszt to około 5000 + ubezpiecznie na rok - powiedzmy nie wiem strzelam 7000 nawet 10000 daje w sumie 15000 - przy odliczeniu rzędu 35000 daje zysk 20000 - chyba i tak się opłaca. A co do późniejszego wykupu - to z tego co słyszałem wartość auta po wykupie stanowi 18500 zł netto (bo za taką kwotę kupuję pojazd od firmy leasingowej) i za taką kwotę mogę go sprzedac żonie, i od takiej kwoty zapłacę VAT i podatek (oczywiście jeśli się nie mylę)

PostNapisane: 13.04.2017, 11:07 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Leasing na rok to nie leasing, minimum to 2 lata

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 13.04.2017, 11:18 

Nr klubowicza: 412
GrzesiekD napisał(a):
tsubasa napisał(a):

Nie jest to kwestia kilkunastu tysięcy - tylko przy takiej cenie to jest kwestia od 35 do 40 tysięcy złotych - więc jest o czym myśleć (mówię o sumie VAT + odliczenie od podatku).
Co do ubezpieczenia wiem że należy mieć pełny pakiet ubezpieczeń - ale na razie nie pytałem o cenę.
W necie znalazłem kalkulator leasingowy (na razie ta firma nie odpowiedziała mi czy mogą leasingować takie stare auto) to przy kwocie 185000 netto - wpłacie 25%,wykupie 10% i 12 ratach (miesięcznie 11300 netto) całość spłacanej kwoty wynosi niecałe 190000 - czyli nie tak dużo....
czyli koszt to około 5000 + ubezpiecznie na rok - powiedzmy nie wiem strzelam 7000 nawet 10000 daje w sumie 15000 - przy odliczeniu rzędu 35000 daje zysk 20000 - chyba i tak się opłaca. A co do późniejszego wykupu - to z tego co słyszałem wartość auta po wykupie stanowi 18500 zł netto (bo za taką kwotę kupuję pojazd od firmy leasingowej) i za taką kwotę mogę go sprzedac żonie, i od takiej kwoty zapłacę VAT i podatek (oczywiście jeśli się nie mylę)

Trochę ostudzę Twój zapał:
1. Żadna firma leasingowa nie zrobi Ci leasingu na 15 letni samochód
2. Nie ma leasingów na 12 miesięcy - najkrótszy to 24 m-ce i wykup minimum 17% - to wynika z Ustaw o podatku dochodowym
3. Po wykupie nie możesz sprzedać za tą samą cenę - sprzedaż musi nastąpić w cenie rynkowej w przeciwnym wypadku każdy urzędnik podczas ewentualnej kontroli podważy wartość sprzedawanego samochodu

Marcin
było: 986, 987S, 996.2 Targa Orient Red Metallic
jest: Macan S i Boxster 718
http://WWW.AURAN.PL
http://WWW.MISSALA.PL
Perfumeria Quality Gdańsk

PostNapisane: 13.04.2017, 11:26 

Masz na PW namiary na firmę leasingową, która się nie bała takiego auta ;-)

PostNapisane: 13.04.2017, 11:42 

vito napisał(a):
Masz na PW namiary na firmę leasingową, która się nie bała takiego auta ;-)

Nie dostałem priv na razie... jak coś to wyślij jeszcze raz...

PostNapisane: 13.04.2017, 15:16 

Cytuj:
ubezpiecznie na rok - powiedzmy nie wiem strzelam 7000 nawet 10000

Mi leasing pozwala na ubezpieczenie w dowolnym TU (o ile spełnia ich oczekiwania co do zakresu i wiarygodności firmy), za dodatkową opłatą 200 czy 300 zł za weryfikację polisy. Co więcej ostatnio okazało się, że poprzez leasing mam tańszą polisę niż bym brał sam, bo miałem drobną szkodę w zeszłym roku.

PostNapisane: 13.04.2017, 18:21 

GrzesiekD napisał(a):
tsubasa napisał(a):

Ok, ale tą oszczędność częściowo odniesiesz do US w momencie sprzedaży auta. zakłądając ze będzie nadal tyle warte sprzedasz je za 180 tys brutto to ponad 40 tys oddajesz w Vat. Chyba że możesz je przejąć na siebie i po pół roku sprzedać na k/s jak ktoś pisał, ja mam sp z o.o. i nie wiem jak to funkcjonuje na działalności.

Ja swoje prywatne wynalazki rejestruje na siebiea auta do pracy na firmę. A jeśli masz auta i prywatne i firmowe równocześnie, to jak odliczać vat od paliwa i serwisu sobie sam odpowiedz.

Co do możliwości odliczenia 100% vat od osobówki, to robiłem to zaraz po zmianie przepisów, przez rok, autem które rzeczywiście w 100% jeżdziło służbowo, i po roku zrezygnowałem. Koniecznośc rejestrowania każdego km można przeżyć, ale tak naprawdę w razie kontroli nie jesteś w stanie udowodnić że wszystko robisz legalnie. Musi być regulamin, musisz udowodnić że prywatne korzystanie z auta jest niemożliwe fizycznie (niby jak?) i tak dalej, kto odważny i jego biznes od tego zależy to to robi, ale jeśli nie musisz to nie jest to rozsądne. Kary w przypadku zakwestionowania przez US użytku w 100% służbowego są srogie, a przepisy tak skonstruowane ż nie udowodnisz tego nawet jeśli postępujesz w 100% uczciwie. Tak niestety skonstruowane są przepisy, każdy przedsiębiorca to złodziej a samochód to luksus.

Ja bym kupował prywatnie, najwyżej podparł się kredytem, w przypadku 996 turbo nie jest to takie nierozsądne - zadbane auto będzie raczej zyskiwać na wartości niż tracić

PostNapisane: 13.04.2017, 20:36 

Ja nie chce odliczyć całości VAT chcę rozliczać 50% VAT to mi daje i tak 19k PLN z samego vatu. wliczając koszty leasingowe mogę odliczyć kolejne 28k PLN (od podatku) oczywiście TYLKO I WYŁĄCZNIE w przypadku leasingu.
Dzisiaj z jednym z forumowiczów rozmawiałem i da się mieć tak skonstruowaną umowę leasingową, że wykup jest za 1% i jest dokonywany na osobę prywatną nie na firmę (tego trzeba sobie przypilnować w umowie leasingowej).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]