Autor |
Wiadomość |
GrzesiekD
|
Napisane: 12.04.2017, 10:43 |
|
|
Jak w temacie. Chcę zakupić nowe używane auto . Mogę to zrobić na 3 sposoby: 1. na fakturę vat 23% 2. na fakturę vat marża 3. na umowe KS - od osoby prywatnej i wrzucić auto jako środek trwały do firmy Powiedzcie mi jak to najlepiej zrobić żeby nie być stratnym... + do tego czy gdy od osoby prywatnej warto brać leasing (nie bardzo wiem jak potem te raty leasingowe się wrzuca w koszty)? AD.1 Z tego co wiem VAT tylko 50% odliczam - ale czy cała pozostała kwota jest amortyzowana przez 5 lat? (czy są jakieś limity) AD.2 tutaj nie ma VAT więc tylko amortyzacja ale czy całość mogę amortyzować. AD.3 tutaj jest chyba d..a - bo mogę wrzucić konkretną wartość pojazdu w koszty (znowu amortyzacja - tylko czy cała czy jest jakiś limit?) ale nie ma VAT. Czy po paru latach przy sprzedaży auta będę musiał zapłacić VAT -pewnie tak - ale czy nawet gdy sam nie odliczyłem vat przy zakupie (czyli umowa KS lub vat marża)?
|
|
Góra |
|
Krzysiekporsche
|
Napisane: 12.04.2017, 11:40 |
|
|
Jak ja to liczyłem to w leasingu od auta odliczałem około 30% kwoty wraz z odsetkami (czyli 30% taniej samochod wychodzil sumarycznie od kwoty brutto) wiec wychodziło najkorzystniej. Wszystko zależy jeszcze na jakich warunkach leasing załatwisz...
Jeśli potrafisz czerpać profity z obracania gotówką (firma , akcje) to zakup na leasing może sie okazac nawet lepszy przy kiepskich warunkach - caly czas masz kase i mozesz nia obracac a raty leasingowe na spokojnie splacasz.
CO do leasingu to ja bym bral raczej jakis duzy bank... Z firmami leasingowymi jest roznie
|
|
Góra |
|
GrzesiekD
|
Napisane: 12.04.2017, 11:56 |
|
|
Krzysiekporsche napisał(a): Jak ja to liczyłem to w leasingu od auta odliczałem około 30% kwoty wraz z odsetkami (czyli 30% taniej samochod wychodzil sumarycznie od kwoty brutto) wiec wychodziło najkorzystniej. Wszystko zależy jeszcze na jakich warunkach leasing załatwisz...
A powiedz mi poza połową vatu, amortyzowałeś całą pozostałą kwotę czy jest jakiś limit kwoty amrtyzowanej.
|
|
Góra |
|
Grzegorz 66
|
Napisane: 12.04.2017, 12:16 |
|
|
Najważniejsze, od czego trzeba zacząć te rozważania, to czy jesteś płatnikiem podatku VAT??? Jeżeli tak, to najlepszą formą wrzucenia auta w koszty będzie leasing.
|
|
Góra |
|
GrzesiekD
|
Napisane: 12.04.2017, 13:28 |
|
|
Grzegorz 66 napisał(a): Najważniejsze, od czego trzeba zacząć te rozważania, to czy jesteś płatnikiem podatku VAT??? Jeżeli tak, to najlepszą formą wrzucenia auta w koszty będzie leasing. Tak - jestem płatnikiem VATu. A wiesz jak działa leasing? przerabiałeś to? Czy w leasingu można odliczyć całość vatu czy też tylko 50%? Czy leasingodawca ubezpiecza auto czy ja? jak masz jakieś dokładniejsze info daj znać.
|
|
Góra |
|
wit007
|
Napisane: 12.04.2017, 13:35 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Dołączył: 12.03.2008 Posty: 9172 Lokalizacja: Gdynia/Warszawa
Nr klubowicza: 189
|
To zależy od systemu. Najczęściej jest tak, że odlicza się 50% i samemu płaci OC/AC. Ale przy wynajmie długoterminowym, gdy auto chcesz na koniec oddać wtedy kupujesz usługę i można odliczyć 100%, czasem też ubezpieczenie jest wliczone w ratę
_________________ Witek będzie: chyba 718 było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09 http://www.komunikado.pl agencja public relations
|
|
Góra |
|
GrzesiekD
|
Napisane: 12.04.2017, 13:36 |
|
|
wit007 napisał(a): To zależy od systemu. Najczęściej jest tak, że odlicza się 50% i samemu płaci OC/AC. Ale przy wynajmie długoterminowym, gdy auto chcesz na koniec oddać wtedy kupujesz usługę i można odliczyć 100%, czasem też ubezpieczenie jest wliczone w ratę nie no jak kupię turbinę to się do niej przykuję i nie oddam za żadne skarby czyli zostaje 50% vatu a resztę w koszty tak?
|
|
Góra |
|
Duke
|
Napisane: 12.04.2017, 14:28 |
|
|
A czy sposób na firmę w Czechach, opisywany czasem w prasie to mrzonki?
|
|
Góra |
|
GrzesiekD
|
Napisane: 12.04.2017, 14:38 |
|
|
Duke napisał(a): A czy sposób na firmę w Czechach, opisywany czasem w prasie to mrzonki? Nie - to prawda. Jednak ja gdy sprawdzałem warunki okazuje się, że to się opłaca tylko i wyłącznie, gdy masz duże dochody... Znalazłem firmę która od 1900 koron miesięcznie prowadzi księgowość biuro itp (ilość faktur w tej cenie to z tego co pamiętam 20 miesięcznie, gdy masz więcej to już podnosi koszty).
|
|
Góra |
|
Grzegorz 66
|
Napisane: 12.04.2017, 16:18 |
|
|
GrzesiekD napisał(a): Grzegorz 66 napisał(a): Najważniejsze, od czego trzeba zacząć te rozważania, to czy jesteś płatnikiem podatku VAT??? Jeżeli tak, to najlepszą formą wrzucenia auta w koszty będzie leasing. Tak - jestem płatnikiem VATu. A wiesz jak działa leasing? przerabiałeś to? Czy w leasingu można odliczyć całość vatu czy też tylko 50%? Czy leasingodawca ubezpiecza auto czy ja? jak masz jakieś dokładniejsze info daj znać. Wiem jak to działa, bo parę miesięcy temu to przerabiałem.Jeżeli jesteś zainteresowany, to napisz mi na priv. swój nr tel to zadzwonię i dokładnie Ci to wyjaśnię.
|
|
Góra |
|
hubi_pl
|
Napisane: 12.04.2017, 17:04 |
|
|
GrzesiekD napisał(a): wit007 napisał(a): To zależy od systemu. Najczęściej jest tak, że odlicza się 50% i samemu płaci OC/AC. Ale przy wynajmie długoterminowym, gdy auto chcesz na koniec oddać wtedy kupujesz usługę i można odliczyć 100%, czasem też ubezpieczenie jest wliczone w ratę nie no jak kupię turbinę to się do niej przykuję i nie oddam za żadne skarby czyli zostaje 50% vatu a resztę w koszty tak? Ile vatu odliczasz to zależy jak będziesz auto rozliczać. Jak kilometrówka to odliczasz 100% vatu od raty leasingu oraz kosztów. Wysłano z TT
|
|
Góra |
|
PoZoR
|
Napisane: 12.04.2017, 17:53 |
|
Nr klubowicza: 412
|
Jeżeli myślisz o 911 turbo z generacji 996 to niestety nie dostaniesz leasingu w żadnej firmie w Polsce ponieważ auto jest za stare. Natomiast jeżeli chodzi o zakup za gotówkę/kredyt to zasada jest prosta: 1. VAT-u odliczasz 50% lub 100% od wartości FV resztę amortyzujesz 30 miesięcy do równowartości 20tys Eur na dzień zakupu. 2. 50% VAT-u odliczasz gdy samochód używasz do celów firmowych i prywatnych natomiast 100% gdy auto używane jest tylko i wyłącznie do celów firmowych i tu musisz prowadzić ewidencję przebiegu pojazdu i trzeba ją co miesiąc przekazywać do właściwego US. 3. Jeżeli chodzi o VAT marżę lub umowę kupna-sprzedaży to amortyzujesz 30 miesięcy do równowartości 20tys Eur na dzień zakupu.
_________________ Marcin było: 986, 987S, 996.2 Targa Orient Red Metallicjest: Macan S i Boxster 718 http://WWW.AURAN.PLhttp://WWW.MISSALA.PLPerfumeria Quality Gdańsk
|
|
Góra |
|
GrzesiekD
|
Napisane: 12.04.2017, 21:04 |
|
|
PoZoR napisał(a): Jeżeli myślisz o 911 turbo z generacji 996 to niestety nie dostaniesz leasingu w żadnej firmie w Polsce ponieważ auto jest za stare. Natomiast jeżeli chodzi o zakup za gotówkę/kredyt to zasada jest prosta: 1. VAT-u odliczasz 50% lub 100% od wartości FV resztę amortyzujesz 30 miesięcy do równowartości 20tys Eur na dzień zakupu. 2. 50% VAT-u odliczasz gdy samochód używasz do celów firmowych i prywatnych natomiast 100% gdy auto używane jest tylko i wyłącznie do celów firmowych i tu musisz prowadzić ewidencję przebiegu pojazdu i trzeba ją co miesiąc przekazywać do właściwego US. 3. Jeżeli chodzi o VAT marżę lub umowę kupna-sprzedaży to amortyzujesz 30 miesięcy do równowartości 20tys Eur na dzień zakupu. hmm szkoda trochę tego leasingu ale pocieszające jest że opcja 2 zostaje (czy tutaj też amortyzuję do 30 miesięcy pozostałą kwotę?) - tylko gdy nie robię kilometrów w miesiącu (powiedzmy zimą) to mogę nadal tak odliczać - biorą pod uwagę że chce odliczyć 100% VAT? No i pytanie czy US nie doczepi o wykorzystanie Porsche w firmie. Generalnie swoim prosiakiem rocznie robię ze 1500 do 2000 km a jak będę miał 2 to... pewnie nawet mniej
|
|
Góra |
|
lukass
|
Napisane: 12.04.2017, 21:36 |
|
|
996 - chcesz kupić na firmę? Odradzam - szczególnie że to auto które powoli zaczyna zyskiwac na wartości i koniec końców moze sie okazać przy sprzedazy, że wręcz stracisz na podatkach, a nie zyskasz. Generalnie przy sporych kwotach VAT-marża i zwykął umowa K-S to strata gwarantowana, szczególnie jak auto nie traci zbyt duzo na wartości. Odkąd zlikwidowano stawkę "0" przy sprzedazy aut uzywanych dłużje niż pół roku to opłącalnośc wrzucania auta w koszty mocno spadła. Kupując auto na FV 23 mozesz 50% VAT odliczyć (chyba to przysługuje na 5 lat - jak sprzedasz szybciej to odpowiednia korekte musisz zrobić), a pozostałe 50% powiększa wartośc netto i to amortyzujesz w 2,5 roku (mozna dłużej jak sie chce). Niestety jak póxniej sprzedajesz auto to płacisz do Urzędu 100% VATu i podatek dochodowy od zaamrtyzowanej juz kwoty. Czyli przy takim aucie co mało traci na wartości to możesz być wręcz w plecy. Przy zakupie na VAT marża czy umowa K-S to prawie zawsze jesteś podatkowo w plecy. Bo nie odliczasz przy zakupie VATu, ale przy sprzedaży w zębach zanosisz do US cały VAT od ceny sprzedazy. Pewnym wyjściem jest odliczenie 100% VATu i deklaracja nieużywania auta do celów prywatnych, ale to proszenie się o kontrolę z US na 101% No chyba ze jakąś ALfę czy Francuza z salonu chcesz kupić to bierz na firmę , one tak tracą na wartości ze po 5 latach VATu do zapąłty przy sprzedazy będzie tyle co nic
|
|
Góra |
|
tsubasa
|
Napisane: 12.04.2017, 22:03 |
|
|
Odliczanie 911 w firmie to wrecz proszenie sie o kontrole urzedu skarbowego.. moim zdaniem nie warto.. reszte dopisal kolega powyzej
|
|
Góra |
|
marcin.m
|
Napisane: 12.04.2017, 22:29 |
|
Prezes PCP, Cz. Honorowy |
|
Nr klubowicza: 002
|
911 czy Fabia, a co to za różnica... Wszystko zależy od charakteru pracy i sensownego wytłumaczenia... Zależy też jaką masz formę prowadzonej działalności... jeśli jesteś osobą fizyczną prowadzącą działalność, to po zakończeniu leasingu rejestrujesz auto na siebie... po pół roku przy sprzedaży, nie musisz odprowadzać ani dochodowego ani VAT. Jeśli masz osobowość prawną, np. sp. z o.o. to tak jak wcześniej było napisane... przy sprzedaży do oddania VAT i dochodowy od całej kwoty netto na fakturze... Aha, przy leasingu odliczasz 50% VAT (jeśli nie prowadzisz kilometrówki) a pozostałość czyli drugie 50% VAT i kwota netto z faktury jest kosztem uzyskania dochodu.
_________________ były: 924, 944, 928, 964, 996, 997, 986 S, będzie: 981 GTS?
|
|
Góra |
|
lukass
|
Napisane: 12.04.2017, 22:43 |
|
|
marcin.m napisał(a): Zależy też jaką masz formę prowadzonej działalności... jeśli jesteś osobą fizyczną prowadzącą działalność, to po zakończeniu leasingu rejestrujesz auto na siebie... po pół roku przy sprzedaży, nie musisz odprowadzać ani dochodowego ani VAT.
Wg mojej wiedzy tak się nie da.
|
|
Góra |
|
GrzesiekD
|
Napisane: 13.04.2017, 6:37 |
|
|
marcin.m napisał(a): 911 czy Fabia, a co to za różnica... Wszystko zależy od charakteru pracy i sensownego wytłumaczenia... Zależy też jaką masz formę prowadzonej działalności... jeśli jesteś osobą fizyczną prowadzącą działalność, to po zakończeniu leasingu rejestrujesz auto na siebie... po pół roku przy sprzedaży, nie musisz odprowadzać ani dochodowego ani VAT. Prowadzę jednoosobową działalność gosp. - usługi informatyczne(projektowanie, programowanie itp) - jako auto reprezentacyjne chciałem kupić... Co do leasingu to nie jest tak, że po zakończeniu? - kwota wykupu stanowi końcową wartość pojazdu i za taką go można sprzedać (czyli jeśli wykup masz za 20k złotych za tyle go sprzedajesz... żonie, córce, ojcu... albo nawet sobie jako osobie prywatnej - bo to nie ja bym go sprzedawał tylko moja firma)
|
|
Góra |
|
adarek
|
Napisane: 13.04.2017, 7:34 |
|
|
Cześć nie demonizowałbym mniej lub bardziej prawdopodobnego wzrostu wartości czyli większych podatków przy sprzedaży auta oraz straty na VAT (zakup z odliczeniem 50% VAT a sprzedaż z naliczeniem 100% VAT)bo to raptem 11,5 straty %. Po pierwsze to samochód jednak amortyzujesz w kwocie netto + ta cześć VAT którą nie odliczyłeś. Zyskujesz 16,8 % w amortyzacji. Po drugie to w koszty możesz "wpuszczać" koszt użytkowania tego samochodu - części, naprawy,przeglądy,opony, paliwo a to tanie nie jest. W jakiś szalony wzrost ceny auta by Ci się to nie opłaciło raczej nie wierz. I ostatnia nie za dobra wiadomość dla Ciebie a nikt tu o tym nie wspomniał. Jedynie w przypadku leasingu rozliczysz 100% wartości samochodu. No ewentualnie wynajm bo czynsz jest kosztem uzyskania przychodu. W każdym innym przypadku kosztem uzyskania przychodu jest tylko wartość do 20 tyś euro. Czy kupisz na FV czy od osoby fizycznej.Do tego ubezpieczenie od samochodu jest liczone też proporcjonalnie. Tzn jak auto kupujesz za 40 tys eur to w koszty wpuszczasz połowę ubezpieczenia.
|
|
Góra |
|
GrzesiekD
|
Napisane: 13.04.2017, 7:43 |
|
|
adarek napisał(a): W każdym innym przypadku kosztem uzyskania przychodu jest tylko wartość do 20 tyś euro. No właśnie dlatego pytałem w poście, czy cała kwota jest amortyzowana... okazuje się jednak że nie. I jedynym rozsądnym przypadkiem jest leasing. Niestety leasing też kosztuje, więc może się okazać, że w sumie koszty leasingu zjedzą zysk z wrzucania auta w firmę. Będę musiał to policzyć/zasymulować, żeby sprawdzić czy gra jest warta świeczki. No i kolejna sprawa, znacie jakąś firmę/bank, który udzieli leasingu na auto 15 letnie?
|
|
Góra |
|
|