Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28.10.2008, 0:57 

Pytanie w pelni zawarte w temacie , jedyne co moge dodac to chodzi mi o ten cyfrowy wskaznik na liczniku oczywiscie:) z gory dziekuje. Pozdr

Tytuł:
PostNapisane: 28.10.2008, 7:03 

"The way to switch from KPH to MPH (or vice versa) is use the clock adjustment button and turn it counter clockwise and hold it for about 5 seconds and the digital display will switch from KPH to MPH or vice versa.
Will this procedure works on a 2004 Boxster, that I do not know but it works fine on a 2001 one"

Tytuł:
PostNapisane: 28.10.2008, 21:30 

Nr klubowicza: 111
jeśli to 986 to powyższy opis się zgadza, jeśli model 987 to zmień to w komputerze pokładowym. w wersji angielskiej według wzoru: SET>Units i tu zmień mph na km/h

Tytuł:
PostNapisane: 29.10.2008, 20:40 

Ale numer - tego nie wiedziałem ;);) Jak przyjechał mój box z USA to szarpnąłem się na licznik z wersji europejskiej i KM były w nim już włączone. W zasadzie nie mam co żałować bo licznik ANALOGOWY też się czasem używa, poza tym nie mam teraz GALONÓW tylko normalne LITRY tak więc jest OK. Znalazłem gdzieś w jakimś niemieckim sklepie same tarcze do zmiany, ale raz to ich wysoka cena + 2 że trzeba zdejmować wskazówki spowodowało to że wolałem kupić już cały licznik europejski.
Ale mam pytanie - nie wiecie przypadkiem czy jest jakiś trik podobny do tego co powyżej piszecie, który uaktywnia OBD - czyli pokazuje nam średnie spalanie i to wszystko co świeci się pod digitalem ???
Ten licznik który kupiłem pochodził z auta które miało PCM więc całe OBD było w PCM i dlatego ma wyłączoną tą funkcję.
Czy zostaje mi tylko serwis i adaptacja sterownika licznika z poziomu komputera diagnostycznego CZY MOŻE JEST JAKIŚ SPOSÓB KTÓRY ZNACIE ??? ;)

Tytuł:
PostNapisane: 5.11.2008, 23:58 

Witam ponownie ! Probuje zrobic tak jak napisal uzytkownik ale nic sie nie zmienia , chyba ze zle zrozumialem opis po ang. Prosze o spolszczenie Pozdr

Tytuł:
PostNapisane: 6.11.2008, 4:28 

928alpi napisał(a):
"The way to switch from KPH to MPH (or vice versa) is use the clock adjustment button and turn it counter clockwise and hold it for about 5 seconds and the digital display will switch from KPH to MPH or vice versa.
Will this procedure works on a 2004 Boxster, that I do not know but it works fine on a 2001 one"

Oto moje tlumaczenie:
Sposob zmiany z kilometrow na mile (albo odwrotnie) to uzycie pokretla ustawienia zegara i przekrecenia tegoz w strone przeciwna wskazowkom zegara i przetrzymania na okolo 5 sekund i wtedy wyswietlacz zmieni kilometry na mile (albo odwrotnie). Czy ta procedura dziala na Boxsterze z 2004 roku, tego nie wiem ale dziala dobrze na modelu z 2001

Mam nadzieje ze zadziala :-) Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 6.11.2008, 17:02 

Działa, działa, bo sobie sam sprawdziłem z ciekawości mimo tego że mam już licznik wersji EU. Znajdźcie lepiej sposób na uaktywnienie OBD bo próbowałem chyba wszystkimi guzikami co są w aucie i nic ;)

Tytuł:
PostNapisane: 6.11.2008, 17:40 

Fakt jednak zle zrozumialem . A moze da sie tez zmienic Farenhaity na Celcjusze hmm

Tytuł:
PostNapisane: 6.11.2008, 18:06 

No oczywiście że się da fahrenheity na celsiusze - pisałem to już w jakimś poście. Trzymasz przycisk obiegu zamkniętego i naciskasz + lub - i masz zmienione !!! ;)

Tytuł:
PostNapisane: 9.11.2008, 20:48 

Tak o tym czytalem, ale chodzi mi o zmiane faren-celc, na zegarach a nie climatronicu. Pozdr

Tytuł:
PostNapisane: 10.11.2008, 17:46 

Hmm

Wiesz co - jak ma się wbudowany PCM to jak dasz sobie SETTINGS i wleziesz do ustawień to jak zmienisz tam jednostki to zmieniają się i w liczniku i w klimatorniku !! Sprawdziłem to w moim 996. Natomiast myślałem że jeśli auto nie jest wyposażone w PCM to jak zastosuje się tą prostą metodę "guziczkową" to powinno zmienić się też w liczniku. A skoro tak nie jest to na to wygląda że trzeba podpiąć do kompa i zaadaptować sterownik.
Nie przejmuj się gryzę teraz ten temat bo sam zakładałem inne zegary i zgasł mi cały Board Computer. Kupiłem z USA ten przewód diagnostyczny DURAMETRIC i teraz czekam na update oprogramowania, który nastąpi gdzieś w lutym. Mają dodać do oprogramowania różne ciekawe funkcje związane z zegarami bo teraz TEGO NIE MA w tym sofcie. Tak więc jak poprawią ten program to zgłoszę na forum że działa, to podjedziesz do mnie i możemy się pobawić w serwisantów ;) Przy okazji zaoszczędzisz 500 PLN bo w serwisie tyle mi krzyknęli za skasowanie poduszki że aż sobie kupiłem kabelek by zrobić to samemu ;););)

Tytuł:
PostNapisane: 11.11.2008, 2:24 

Ok Drogi kolego.

PostNapisane: 12.11.2008, 10:39 

Bmw745i&PorscheBoxste napisał(a):
Pytanie w pelni zawarte w temacie , jedyne co moge dodac to chodzi mi o ten cyfrowy wskaznik na liczniku oczywiscie:) z gory dziekuje. Pozdr

witam. czy tak samo moge zmienic kilometry oraz temperature (climatronik oraz na wyswietlaczu) w porshe cayenne rok 06??
bede wdzieczny z aodpowiedz. pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 12.11.2008, 11:31 

Zmieniałem ustawienia wyświetlania jednostek w moim 996 w lipcu w serwisie w Poznaniu. Kwota była dosyć sympatyczna. Zmieniono mi wszystkie wartości z Mil na km oraz z F na C w klimatroniku. Nie mozna było jedynie zmienić wartości temperatury zewnetrznej z F na C. A może ma ktoś jakiś pomysł?

Pozdr

Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: 12.11.2008, 13:53 

Co do wypowiedzi "mauy86" to sądzę że w tak świeżym samochodzie jak 06 rok jest już seryjnie wbudowany PCM, więc właź w opcje SETTINGS i zmienisz to bez problemu. Zmieni Ci się w liczniku i na klimatroniku oodrazu automatycznie.
Natomiast co co wypowiedzi "logos" to wydaje mi się że licznik USA nie posiada możliwości zmiany tego OPRÓCZ kilometrów na mile i odwrotnie. Przyjrzyj się dokładnie czy tam gdzie wyświetlają Ci się Fahrenheity obok widać niepodświetlone stopnie C. Jeśli widać to na pewno się da zmienić bez wymiany licznika na wersję EU. Mi się osobiście wydaje że w Boxsterze w liczniku USA były tylko Galony i Fahrenheity, więc trzeba było zmienić cały licznik. Jeśli widać u Ciebie te niepodświetlone funkcje to zrobisz to na 2 sposoby jak pisałem powyżej czyli albo przez SETTINGS w PCM albo komputerem diagnostycznym w serwisie

Tytuł:
PostNapisane: 12.11.2008, 18:43 

co do wypowiedzi peter. gdzie wejsc w te opcje settings? da sie jakos cale menu zmienic na jezyk Polski??? przy okazji zapytam jak jest z telefonem pokladowym. czy aby mozna z niego bylo korzystac to musze odwiedzic servis porshe??
z gory dzieki za odpowiedz

Tytuł:
PostNapisane: 12.11.2008, 20:47 

mauy86 - moje doświadczenia kończą się na 986 i 996 więc TYLKO DOMNIEMAM że tak jest również u Ciebie w Cayenne. W 996 jak masz wersję z PCM - czyli z dużym wyświetlaczem i nawigacją wciskasz lewe pokrętło w navi i masz do wyboru różne funkcje, od audio po navi i telefon. Masz tam też settings. Jak tam wleziesz to masz możliwość wyboru języka i właśnie tych jednostek o które pytasz.
Jeśli masz navi PCM tego typu: http://www.porsche.pl/fileadmin/images/ ... normal.jpg
to może spróbuj przytrzymać klawisz SET, no albo próbuj wcisnąć lewe pokrętło jak u mnie.
Oczywiście tak jest w 996 - ale domniemam że w cayenne jest pewnie podobnie.
Telefon będzie Ci działał bez problemu, u mnie działa w 996 i M5 tylko mam tą wersję na dużą kartę SIM, skoro masz nowsze auto to może być u Ciebie wersja z tą małą kartą ale powinno to pracować bez problemu gdyż telefony samochodowe nie posiadają SIMLOCKA bo to nie ERA czy ORANGE ;);)

Tytuł:
PostNapisane: 12.11.2008, 21:02 

hehe spoko:) to jest z mala karta, dzis sie bawilem ale cos zadzwonic nie chcialo;] jesli chodzi o zmiane mile/km oraz F/C pozmienialo sie w settingu ale co ciekawe udalo sie zmienic temperature tylko na wyswielaczu ( chodc zmienilem tem, mile na km, i spalanie) na licznkiku i na climie nadal pokazuje F i Mile. moze ktos wie czemu???

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]