Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4.02.2013, 22:27 

Pytanie...
Akumlator CENTRA FUTURA CA770 12v 77 Ah 780 A dziękuję mi powoli za współpracę.
Latem nie było problemu, ale teraz muszę go doładowywać przed każdym odpalaniem.
Dodam, że stoi w domowym garażu.
Podpowiedzcie proszę co warto kupić.
[/list]

Tytuł:
PostNapisane: 5.02.2013, 0:45 

Moll, Varta albo Banner. Centra też podobno nie jest zła?
Obecnie Mercedes ma zimową promocję na akumulatory (-30%) - np. 74Ah - 395,-

Tytuł:
PostNapisane: 5.02.2013, 13:01 

Też miałem problemy z poprzednim akumulatorem a poprzednik podobno go świeżo wymienił. Ponieważ było to tuż przed sprzedażą to zaoszczędził i kupił coś taniego. Po pół roku problemów różnego typu - np. miałem zamontowany automatyczny włącznik świateł działający po odpowiednim podniesieniu napięcia - nie zawsze się włączał, centralny nie zawsze działał itp. To np. powodowało, że czasami nieświadomie jeździłem bez świateł. Zimą odpalanie też bywało problematyczne. Zmieniłem na najwyższy model Boscha i wiele problemów, które miewałem z elektryką zniknęły jak ręką odjął. W tej chwili nie wiem, który to był dokładnie model ale sprawdzę jak wrócę do domu.

Tytuł:
PostNapisane: 5.02.2013, 15:55 

Boscha akurat nie polecam i celowo go pominąłem.
Wyraźnie mniejsza trwałość od konkurencji z tej półki cenowej - to nie tylko moje spostrzeżenia.

Tytuł:
PostNapisane: 5.02.2013, 16:01 

Witam , polecam Vartę Silver , która jest przystowana do aut z dużą ilością elektroniki, mamy promocje cenowe,

PS. Jeżeli auto stoi w zimie polecam ładowarkę CTEK ,

kóra utrzymuje stałe parametry akumulatora ,

zapraszam, Łukasz

Tytuł:
PostNapisane: 5.02.2013, 16:18 
Prezes PCP, Cz. Honorowy

Nr klubowicza: 002
Silent napisał(a):
Witam , polecam Vartę Silver , która jest przystowana do aut z dużą ilością elektroniki, mamy promocje cenowe,

PS. Jeżeli auto stoi w zimie polecam ładowarkę CTEK ,

kóra utrzymuje stałe parametry akumulatora ,

zapraszam, Łukasz

Lubię to i polecam... dokładnie taki sam zestaw niedawno nabyłem... :twisted:
Problemy się skończyły, pozostały tylko błędy w kompie...

były: 924, 944, 928, 964, 996, 997, 986 S,
będzie: 981 GTS? ;)

Tytuł:
PostNapisane: 5.02.2013, 16:41 

Nr klubowicza: 694
Podepnę się pod temat.

Właśnie mam ten sam problem w moim 986. Jeszcze niedawno nie było problemów, ale właśnie się zaczęły...
Generalnie samochód stoi w garażu i w zimie jest nieużywany, a więc ma szansę na "zdojenie" akumulatora. Niestety od kilku dni mój CTEK nie jest w stanie go skutecznie naładować :( Chyba aku się właśnie skończył... Mam Centre 80Ah. I też się zastanawiam nad nowym aku ???

Niestety nie mam możliwości (jak piszecie) zostawić samochodu podłączonego do gniazdka na stałe, bo po pierwsze samochód stoi w garażu podziemnym z ogólnym dostępem, po drugie nie tak dawno temu dostałem od kolegi zdjęcie na wpół spalonego Jeepa GrandCherokee, który był ładowany jakimś prostownikiem bez wyjęcia z samochodu... Wiem, że CTEK to inna liga (Jeep chyba korzystał z jakiegoś innego wynalazku) ale osobiście mam obawy związane z pozostawieniem samochodu pod napięciem bez kontroli...

Jak ktoś z Was ma jakieś ciekawe oferty na aku do Boxstera 986, to poproszę o priva.

Tytuł:
PostNapisane: 5.02.2013, 18:00 

Nr klubowicza: 078
Kurcze widzę że schemat się powiela.

Niestety 996 (pewnie z Boxsterem jest podobnie) jeśli jest nieużywany zjada dość szybko akumulator - poprzednia Centra trzymała max. 2-3 tygodnie. Niby po kilku dniach postoju włącza się tryb "oszczędzania" ale i tak nie pomaga to zbytnio.

Założyłem nową Vartę Silver 80Ah + CTEK MXS 5.0 i jest spokój. Przy czym tego ostatniego podpinam na ok 24 h co kilka tygodni.

Jeśli nie masz możliwości ładowania w zimie to może sposobem jest rozpięcie akumulatora? Minuta pracy. Tylko w przypadku 996.2 trzeba się zabezpieczyć w kolejny aku albo urządzenie rozruchowe coby potem otworzyć bagażnik :roll:
Choć z drugiej strony raz na czas wypadałoby w zimie auto odpalić...

Piotrek
944 '86 3.0 wydmucha
996.2 C4 cabrio '02
997 TT '06
Cayenne Diesel S '14
Macan GTS '16

ex: 944 S2 '89

Tytuł:
PostNapisane: 5.02.2013, 23:00 

Po przejechaniu 40 km (z przerwami) i wyłączeniu silnika zostawiłem włączone światła na test. Po 15 min już nie odpalił.
Aku wymienię, jak Pierson, na Vartę Silver.
Dzięki za pomoc :-)

Tytuł:
PostNapisane: 5.02.2013, 23:00 

piterson napisał(a):
(...)
Jeśli nie masz możliwości ładowania w zimie to może sposobem jest rozpięcie akumulatora? Minuta pracy. Tylko w przypadku 996.2 trzeba się zabezpieczyć w kolejny aku albo urządzenie rozruchowe coby potem otworzyć bagażnik :roll: (...)

Tylko jak zostawie samochód z rozpiętym aku, to... zostawiam go otwartego... Prawe drzwi nie mają zamka...
No i tak samo jak u Ciebie, do jego otwarcia potrzebny jest kolejny akumulator (choć z tym akurat nie mam problemu). Gorzej z tym doładowywaniem...

Tytuł:
PostNapisane: 6.02.2013, 2:45 

rafie napisał(a):
Tylko jak zostawie samochód z rozpiętym aku, to... zostawiam go otwartego... Prawe drzwi nie mają zamka...

A nie da sie zamknąc od srodka, potem wysiasc odpiac aku, i tylko domknac drzwi kierowcy ? :)

Tytuł:
PostNapisane: 6.02.2013, 10:15 

Albo zamknąć auto, wymontować aku, ale nie domknąć maski - podłożyć jakąś gumkę.
Tak robiłem kiedyś z innymi samochodami, gdy musiałem wypiąć akumulator np. na parkingu strzeżonym.

Tytuł:
PostNapisane: 6.02.2013, 10:38 

Boxa nie da się zamknąć bez akumulatora w prosty sposób. Prawe drzwi są ryglowane wyłącznie przez centralny zamek- brak dzyndzla od środka.
Można spróbować zamknąć drzwi i odpiąć aku ale jest kolejny problem bo zamkniecie klapy z przodu to problem z późniejszym dostępem do aku. Pozostawienie jej niedomknietej na ogólnym parkingu nie jest wskazane.
Można się zaopatrzyć w mały lekki akumulatorek za kilkadziesiąt zł, zamknąć auto, rozpiąć aku, zatrzasnąć maskę.
Później otwieramy drzwi kierowcy, podpinamy mały akumulatorek pod bezpieczniki i otwieramy klapę.

Tytuł:
PostNapisane: 6.02.2013, 12:29 

Michał,

Ale jak podepniesz mały akumulatorek pod zamek to otwierasz przecież cały samochód... :wink:

Poprawka: - za szybko napisałem - czyli proponujesz zamknięcie auta za aku, ale z otwartą maską. Następnie wyciągamy aku i zamykamy maskę. Samochód jest zamknięty cały bez prądu.

Otwieranie - otwieramy kluczem lewe drzwi i później otwieramy samochód z aku.

Jest to jakiś pomysł :)

Tytuł:
PostNapisane: 6.02.2013, 12:38 

w boxie jest jeszcze taki problem ze nie da sie delikatnie otworzyc drzwi bez podlaczonego aku bo szyba sie nie opuszcza...

Ja robie tak ze zamykam auto z otwarta maska, odpinam aku i zamykam maske bez jej domykania. Dopiero z bardzo bliska widac ze maska nie jest zatrzasnieta. W pelni naladowny aku u mnie starcza na 3-4tyg postoju. Ale juz prawie wiosna! :)

Tytuł:
PostNapisane: 6.02.2013, 12:45 

Ja w swoim 996t uzywam Molla m3 plus K2 85 ah

Tytuł:
PostNapisane: 6.02.2013, 22:09 

Dobrze, że wczoraj nie wszedłem w ten wątek bo bym dzisiaj nawet nie próbował odpalić caymana. Stoi od mikołajek w garażu (temp. ok 0C) i z uwagi, że się trochę przejaśniło to chciałem nim pojeździć aby podładować akumulator. Otworzyć się nie chciał z centralnego, ale zapalił momentalnie. Dzięki temu miałem mega fajny dzień - już się stęskniłem za nim:)

Tytuł:
PostNapisane: 7.02.2013, 23:06 

A czy możecie podpowiedzieć / rozwiać moje wątpliwości jakiej wielkości powinien być akumulator w moim Boxsterze 986 3,2S z 2003 roku (manual) ?

Mam jeden manual z 1999 r w którym jest napisane:
Battery manual transmision Ah/A 60/280
Battery tiptronic Ah/A 70/340

W drugim manualu z 2010 dla modelu 986S z 2004 r są proponowane dwa akumulatory: 70 Ah lub 80 Ah.

Samochód kupiłem z akumulatorem 80/700...

Szukać osiemdziesiątki ?

Tytuł:
PostNapisane: 7.02.2013, 23:43 

Są dwie normy pojemonosci akumulatora DIN /EN -EU oraz SAE -USA,

Do Twojego wg. normy EU podaje 80 ah , więc albo 80 ah
Blue dynamic lub 77ah Silver , nie ma co przesadzać z pojemnością , ponieważ aku będzie niedoładowany , albo alternator spalisz , pozdrawiam,

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]