Autor |
Wiadomość |
RaFFi
|
Napisane: 18.10.2012, 21:58 |
|
Nr klubowicza: 221
|
Ostatnio było wiele pytań odnośnie kierownicy 997.2 Turbo PDK z łopatkami... temat ogarnięty da się ją zaaplikować do modelu 997 tiptronic od 2006 r
_________________ AUTO-DUSZA specjalizacja PORSCHE rafi.d@porscheclub.pl
|
|
Góra |
|
joko
|
Napisane: 18.10.2012, 22:37 |
|
|
Wczoraj u Rafała widziałem, macałem i jeżdziłem (na fotelu pasażera ) 997 z tipem z zamontowaną kierownicą z Turbo PDK.
Wygląda i trzyma się w rękach obłędnie i co najważniejsze działa !
Moją identyczną zostawiłem do modyfikacji i czekam na sygnał od Rafała , kiedy będę mógł przyjechać na przekładkę
Już nie mogę się doczekać kiedy wreszcie będę mógł normalnie pozmieniać sobie biegi, jak w cywilizowanym samochodzie a nie za pomocą tych wynalazków z tipa.
|
|
Góra |
|
newada
|
Napisane: 18.10.2012, 22:47 |
|
|
nieeeeeeeeeeeee!
a jednak
taaaaaaaaaaaaak , kupię kierę !
Pzdr.
P.s. jest jak jest ale ze słowa trzeba bylo się wywiązać - poszukuję kiery z łopatkami
|
|
Góra |
|
joko
|
Napisane: 18.10.2012, 22:59 |
|
|
Sorki Wielkie Mirku , ale sam wiesz, że kupowałem w ciemno. W piątek ani Ty ani ja nie wiedzieliśmy czy temat uda się Rafałowi ogarnąć.
Ja dowiedziałem się wczoraj i nie ukrywam , że mi się micha roześmiała z radości
A tak swoją drogą to chyba Cię zgłoszę do nagrody Fair Play , bo obiecałeś i sprzedałeś pomimo tego , że miałeś już wtedy informację , że temat jest bliski rozwiązania. Dzięki !!!
|
|
Góra |
|
Matschke
|
Napisane: 19.10.2012, 10:54 |
|
Nr klubowicza: 170
|
swietne info, szukam kiery
_________________ Było 997.1 TT - 563 KM Jest: 991.2 TTS - 585 KM na razie
|
|
Góra |
|
joko
|
Napisane: 25.10.2012, 19:00 |
|
|
I wreszcie jest !!!
Właśnie przyjechałem z Katowic od Rafała Duszy , po wymiance kierownicy i ........ JEST DOBRZE
Nie wiem czemu cały czas mam wrażenie jakbym sobie nowe autko kupił
A tak zupełnie poważnie, to różnica w jakości prowadzenia jest naprawdę spora i uważam, że spośród wielu modów jakie można sobie do prosiaka zafundować, to taka kierownica jest jednym z lepszych.
Nareszcie nie będę musiał cały czas myśleć o tym, że przyciski do zmiany biegów mam od dupy strony.
Obawiałem się, że Tiptronic będzie za wolny do łopatek (jestem przyzwyczajony do S3 z DSG) ale jest całkiem przyzwoicie.
Mam nawet wrażenie jakby biegi wchodziły szybciej niż przy starej kierownicy, ale zapewne jest to auto-sugestia (no chyba, że chodzi o to, że za łopatki łapie się szybciej niż szukając kciukiem gdzie są te stare heble - i o ten czas może jest szybciej).
Łopatki są na tyle duże , że spokojnie można teraz nimi operować przy skrętach .
Załączam kilka fotek jak to wygląda po "operacji"
Przy okazji może ktoś by reflektował na kompletną mulitfunkcję pod tiptronica (chyba idento jest do Turbo)
Oddam za rozsądną cenę. Kiera jest w super stanie , kompletna wraz z poduszką i modułem do multifunkcji (tak jak została dzisiaj wymontowana - fotka poniżej).
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|
|
Góra |
|
Matschke
|
Napisane: 25.10.2012, 20:44 |
|
|
Super
A ta zwykla kierownica do PDK tez podejdzie?
|
|
Góra |
|
joko
|
Napisane: 25.10.2012, 21:44 |
|
|
Przypuszczam, że tak, bo z tego co mi się wydaje to obie kierownice są stosowane zamiennie , a więc działają na tym samym okablowaniu i sterowniku.
Ale lepiej niech się wypowie na ten temat Rafał, bo to jego rozwiązanie i patent
Pytanie tylko, czy ta zwykła od PDK ma w ogóle sens, bo tu najbardziej chodzi o te łopatki ........... a kosztowo chyba obie bardzo podobnie, więc jeśli już inwestować w temat to tak aby była pełna korzyść
|
|
Góra |
|
KoKoS
|
Napisane: 25.10.2012, 22:43 |
|
|
Też teraz zastanawiam się nad tą kierownicą, przeglądam oferty, i...
zwykły PDK wychodzi duuużo taniej, jej łopatko/przyciski są o niebo lepsze od tiptronikowych, mamy nowy design i nie tracimy multifunkcji.
Wiadomo, ten z tymi metalowymi łopatkami raczej lepszy, hmmm.
Teraz wyjeżdźam, ale jak wrócę to zobacze co mi się trafi
|
|
Góra |
|
marcin.m
|
Napisane: 25.10.2012, 23:00 |
|
Prezes PCP, Cz. Honorowy |
|
Nr klubowicza: 002
|
Multifunkcje w sumie nie potrzebne.... korzystam tylko z regulacji głośności radia... a łopatki... może w końcu zacznę jeździć w trybie manualnym...
Też się rozglądam, ale zmianę zostawiam raczej na przyszły rok...
_________________ były: 924, 944, 928, 964, 996, 997, 986 S, będzie: 981 GTS?
|
|
Góra |
|
joko
|
Napisane: 25.10.2012, 23:21 |
|
|
Mnie zdarzyło się kilka razy radio przyciszyć z kierownicy ...... i tyle.
Nawet za bardzo nie wiem co tam jeszcze na niej jest, a skoro mi tego nie brak, znaczy zbędne
Bez odrobiny żalu zamieniłem całą tę multifunkcję na prawdziwe łopatki.
|
|
Góra |
|
rk35
|
Napisane: 25.10.2012, 23:25 |
|
|
kierownica nie ma znaczenia jak znasz tor jazdy i co kiedy "wrzucić" i z jakim wyprzedzeniem....chyba że chodzi o walory estetyczne ,a z tym się nie dyskutuje......
|
|
Góra |
|
joko
|
Napisane: 25.10.2012, 23:41 |
|
|
Cytuj: kierownica nie ma znaczenia jak znasz tor jazdy i co kiedy "wrzucić" i z jakim wyprzedzeniem....
Taaa.... wszystko jedno czy się wrzuca, palcem, łokciem czy nosem........ bardzo ciekawa teoria
A walory estetyczne nie do pogardzenia
|
|
Góra |
|
rk35
|
Napisane: 26.10.2012, 0:29 |
|
|
joko napisał(a): Cytuj: kierownica nie ma znaczenia jak znasz tor jazdy i co kiedy "wrzucić" i z jakim wyprzedzeniem.... Taaa.... wszystko jedno czy się wrzuca, palcem, łokciem czy nosem........ bardzo ciekawa teoria A walory estetyczne nie do pogardzenia
życie weryfikuje poglądy.........przyjedz sprawdz,zobaczć.....
|
|
Góra |
|
Matschke
|
Napisane: 26.10.2012, 8:55 |
|
|
rk35 napisał(a): kierownica nie ma znaczenia jak znasz tor jazdy i co kiedy "wrzucić" i z jakim wyprzedzeniem....chyba że chodzi o walory estetyczne ,a z tym się nie dyskutuje......
Z tym sie akurat zgodze, jakos jezdze troche po torze i zawsze trafiam w przyciski, no i jak widac po pucharkach i czasach dawalem rade z mocniejszymi
Wiadomo, ze ma lopatki beda wygodniejsze, ale ogolnie to bardziej dla bajeru zmiana.... Zauwazylem tylko, ze te zwykle kierownice od PDK sa duzo tansze, dlatego pytam...
|
|
Góra |
|
joko
|
Napisane: 26.10.2012, 9:09 |
|
|
Cytuj: życie weryfikuje poglądy
no właśnie zweryfikowało i wyszło mi , że lepsza i bardziej ergonomiczna kierownica ma kolosalny wpływ na jakość prowadzenia i co najważniejsze przyjemność z jazdy ....... i o tym nie chciał bym nawet dyskutować , bo jest to oczywiste, a poza tym jakby nie do końca w temacie.....
Wspomniana przyjemność z jazdy w codziennym użytkowaniu oraz walory estetyczne to dwa podstawowe dla mnie czynniki wpływające na decyzję o zamianie, a to czy na torze to coś zmienia, to dla mnie osobiście mało istotne ..... każdy ma tutaj zapewne swoje priorytety.
Ta normalna kierownica pod PDK też jest całkiem estetyczna i jeżeli nie ma się ciśnienia na łopatki to z pewnością jest również bardzo ok i na pewno będzie w rękach leżeć o niebo lepiej jak ta od tipa.
|
|
Góra |
|
Marion
|
Napisane: 26.10.2012, 9:16 |
|
|
kierownica z łopatkami jest śliczna ale na czasy na torze to ona ma taki wpływ jak wielkość monitora na to czy się zarabia na giełdzie czy nie
|
|
Góra |
|
joko
|
Napisane: 26.10.2012, 10:36 |
|
|
Normalnie jesteście jak stare panny ...... i w dodatku w ciąży
Jak był kiedyś temat kierownic na forum, to wszyscy chcieli łopatki, ale się wtedy nie dało.
Teraz jak się da, to znowu wszyscy chcą normalne do PDK i analizują wpływ łopatek na czas na torze ......................
Ja tam jestem pewien, że dzisiaj od domu do piekarni miałem czas lepszy o jakieś 0,4s ( w jedną stronę !) ..........teraz rodzina będzie miała świeże pieczywo o prawie sekundę szybciej - i co ? czy to nie jest warte wszystkich pieniędzy ?!
A jedna taka staruszka jak przechodziła dzisiaj koło mojego prosiaka, to się zatrzymała, popatrzyła i mówi : " o k..... kiera od Turbo PDK , ale czaddd..."
|
|
Góra |
|
MP-GDY
|
Napisane: 26.10.2012, 12:07 |
|
|
Uśmiech staruszki bezcenny za resztę możesz zapłacic kartą....
|
|
Góra |
|
|