Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22.08.2022, 20:57 

Panowie potrzebuje klej ktorym przykleję dach (z PVC) do elementów metalowych, lakierowanych stelarzu dachu. Klej musi być dość mocny bo na jego wiązaniu opiera się napięcie dachu. Problem wbrew pozorom nie jest trywialny. Czy ktoś z Was zna odpowiedni produkt? Ja od kilku dni przeszukuje internet i strony producentów chemii do motoryzacji (3M, app itd..) i nie znalazlem ani dedykowanego produktu ani takiego ktory wdawałby sie odpowiedni.

PostNapisane: 23.08.2022, 11:55 

Nr klubowicza: 114
W Mercedesie kiedyś kupowałem tzn. Spezial Kleber. Ciemnoniebieska puszka wielkości granatu z pędzlem w nakrętce.
Przeznaczony do przyklejania maty pod maską i elementów tekstylnych do stelaża kabrio.
Pachniał butaprenowo i wyglądał butaprenowo. Bardzo dobry produkt.

Klubowicz nr 114

PostNapisane: 23.08.2022, 16:01 

Zrób próbę klejem do szyb samochodowych. Osobiście jeszcze nie zawiódł mnie w żadnych warunkach.

PostNapisane: 23.08.2022, 21:05 

pawelmontana napisał(a):
W Mercedesie kiedyś kupowałem tzn. Spezial Kleber. Ciemnoniebieska puszka wielkości granatu z pędzlem w nakrętce.
Przeznaczony do przyklejania maty pod maską i elementów tekstylnych do stelaża kabrio.
https://images.app.goo.gl/Cc3Ds9LpDHHznh259

Numer czesci a0009899271

O to chodzi? Czy on ma napisane wprost to zastosowanie. Jesli tak to idealnie czego szukam.

Dziękuję

Jeszcze sie tak zastanawiam. Wyglada na to ze to jest Teroson Terokal 2444 tylko obrandowany numerem czesci MB. Natomiast w jego karcie technicznej jest wytrzymalosc do 90C. Nie uważacie ze za niska tolerancja jak na dach lub maskę? Czy dach nagrzewa sie pow. 90C?

PostNapisane: 23.08.2022, 21:06 

fx45 napisał(a):
Zrób próbę klejem do szyb samochodowych. Osobiście jeszcze nie zawiódł mnie w żadnych warunkach.
Byl to jeden z pomyslow jednak mam watpliwosci co do aplikacji. Mam mianowicie listwe czolowa do przyklejenia do materialu. Kazda nierownosc w kleju bedzie widoczna przez material. Nie sadze zeby ten do szyb dalo sie tak rowno rozprowadzic.

PostNapisane: 24.08.2022, 11:53 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Nie wydaje mi się, by dach się nagrzewał do ponad 90 stopni. Nawet czarny. A zresztą - na pewno producent uwzględnia w tych danych pewien margines.

Co do rozprowadzania - jeśli potraktujesz połączenie wałkiem do tapet (albo takim, jakiego używają w car audio do mat wygłuszających) to bez problemu wyrównasz warstwę kleju idealnie

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 24.08.2022, 18:12 

W aso bmw można kupić klej do dachu carbonowego. Ten klej też jest dostępny po niższej cenie poza ASO, ale musiał byś pogooglować po forach bo nie pamiętam producenta, jedyne co mogę powiedzieć że u mnie trzyma bez najmniejszych problemów.

PostNapisane: 25.08.2022, 10:06 

and6412 napisał(a):
pawelmontana napisał(a):
https://images.app.goo.gl/Cc3Ds9LpDHHznh259

Numer czesci a0009899271

O to chodzi? Czy on ma napisane wprost to zastosowanie. Jesli tak to idealnie czego szukam.

Dziękuję

Jeszcze sie tak zastanawiam. Wyglada na to ze to jest Teroson Terokal 2444 tylko obrandowany numerem czesci MB. Natomiast w jego karcie technicznej jest wytrzymalosc do 90C. Nie uważacie ze za niska tolerancja jak na dach lub maskę? Czy dach nagrzewa sie pow. 90C?

To jest ten klej który używałem. Sprawdzał się bez zarzutu zarówno pod maską jak i na dachu cabrio.
Po kilku miesiącach dodatkowo się fajnie zwulkanizował od zmian termicznych.

Klubowicz nr 114

PostNapisane: 26.08.2022, 9:12 

Kupilem w wersji od teroson’a. Dziękuję za podpowiedź.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: 26.08.2022, 9:53 

Powodzenia. Napisz nam potem jak Ci poszło.

Klubowicz nr 114

PostNapisane: 27.08.2022, 23:18 

Obrazek
Zrobione. Nt wytrzymałości sie nie wypowiem ale klej jest super w pracy. Niby wyglada, pachnie i dziala jak butapren ale sa drobne roznice ktore sprawiaja ze np bylem w stanie oderwac zle przyklejony element i poprawić nakładając nowa warstwe kleju. Z butaprenem narobiłbym paprochow. Na razie polecam.

PostNapisane: 4.09.2022, 12:30 

Czy ten klej nada się do przyklejenia łatek do dachu? Mam dach winylowy, który został kiedyś rozcięty nożem. Mam fragmenty tego samego materiału z innego dachu i chciałem je jakoś sensownie przykleić. Próbowałem specjalnymi taśmami dwustronnymi z Bolla, klejami z Technicqll ale wszystko puszcza po jednym-dwóch dniach. :(

PostNapisane: 5.09.2022, 9:37 

Jak masz na tyle materialu to zrobilbym probę. Trzymac raczej bedzie. Pytanie czy np na miekkim laczeniu nie zacznie sie kruszyc.
Kup i sprawdz na zapasowym winylu. Szanse oceniam na 90%

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]