Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25.03.2019, 10:00 

Witam wszystkich,

Tak więc po nie małej ilości perypetii zdecydowaliśmy zakupić ‘nowy’, oczywiście używany, Cayenne jako taki samochód rodzinny.
Patrząc na ceny rynkowe w rachubę wchodzi Cayenne II tak pewnie do 2014 roku maksymalnie.

I ponieważ nie siedzę w temacie, a widzę że niektóre modele/silniki miały mankamenty (chyba), miałbym pytanie:

Jaki model Cayenne II byście polecili?

Lub bardziej: Których modeli lepiej unikać?

I na co najbardziej zwracać uwagę przy zakupie takiego Cayenne?

Chodzi mi o oczywiście o sprawy techniczne/mechaniczne.

Z tego co rozumiem od 2010 w wielu silnikach V8 były problemy (coś ze śrubami w nich używanymi?), a też widziałem gdzieś wpis iż model Diesel super ponoć, choć diesel nie rozważałem, no i podobno w wersjach TURBO silnik się 'szybciej zużywa'.... więc byłbym wdzięczny za wskazówki, opinie.

I tu też drugie zapytanie:

Czy możecie polecić warsztat, w Warszawie, który się zna na Cayennach (wie na co patrzeć, sprawdzać) do którego można by przed zakupem zaprowadzić samochód na sprawdzenie ‘co tam w trawie piszczy’ i co będzie trzeba przy nim zrobić (… i za ile :lol:) by doprowadzić do dobrego stanu.

EDIT: jeszcze też zapytam, bo widzę po forum że jest to praktykowane, jak/gdzie szukać osobę która mogłaby podjechać razem i 'sprawdzić' stan samochodu 'fachowym' okiem? Oczywiście Warszawa.

Proszę też śmiało pisać na pw.

Z góry dziękuję za czas i pomoc.

Pozdrawiam!

PostNapisane: 25.03.2019, 10:49 

michał928 Porschepana Raszyn

PostNapisane: 25.03.2019, 11:18 

Godny polecenia serwis to Porsche Pana w Raszynie.

Kolega Michał jest tu na forum jako michał928.

Ja mam diesla i gorąco polecam. Po programie ciągnie jak pociąg, a pali 8L a nie 20L+.

Znajomy miał diesla, kupił Turbo, pojeździł rok i ... właśnie zmienia na diesla.

I to nawet abstrahując od złej sławy (związanej z trwałością mechaniczną) jaką cieszą się silniki 4.8 V8. Ale to ci Michał wszystko powie.

PostNapisane: 25.03.2019, 11:29 

Elberoth napisał(a):
Godny polecenia serwis to Porsche Pana w Raszynie.

Kolega Michał jest tu na forum jako michał928.

Ja mam diesla i gorąco polecam. Po programie ciągnie jak pociąg, a pali 8L a nie 20L+.

Znajomy miał diesla, kupił Turbo, pojeździł rok i ... właśnie zmienia na diesla.

I to nawet abstrahując od złej sławy (związanej z trwałością mechaniczną) jaką cieszą się silniki 4.8 V8. Ale to ci Michał wszystko powie.

Nie siniki V8 4,8 cieszą się złą sławą,tylko silniki V8 4,5.Nie wprowadzaj ludzi w błąd.

PostNapisane: 25.03.2019, 11:54 

To w takim razie wychodzi na to, że chyba oba :)

PostNapisane: 26.03.2019, 10:31 

Elberoth napisał(a):
Ja mam diesla i gorąco polecam. Po programie ciągnie jak pociąg, a pali 8L a nie 20L+. Znajomy miał diesla, kupił Turbo, pojeździł rok i ... właśnie zmienia na diesla.

David, wal do PorschePana, wlasnie robia mojego Cayenna II i moge tylko potwierdzic opinie na temat ich fachowosci i podejscia do klienta.

Elberoth, mylisz silnik 4.5 z 4.8, akurat 4.8 ciesza sie swietnia opinia i nie mowie o opnii 'kolegi znajomego z forum' tylko np. serwisu robiacego Porsche od 20 lat, w tym przygotowujacego samochody na wyscigi LeMans.

Diesel, w Porsche, hmmm, mialem i nigdy wiecej. Ale to oczywiscie moja opninia i bardzo sie ciesze ze tak lubisz swoj samochod :wink:

PostNapisane: 26.03.2019, 17:02 

W 4.8 te same przeboje grają jak w 4.5 . Miałem 4.8 turbo i to jeden z większych moich błędów motoryzacyjnych w życiu

PostNapisane: 26.03.2019, 22:04 

Nr klubowicza: 368
Tylko V8 Diesel. Miałem kilka Cayenne i to jak jeździ V8 diesel to jest powalające . Lepiej może jechać tylko Turbina ale 20 z duuużym plusem spalanie.
Tym którzy mają awersje do diesla proponuje przejechać się tym potworem a potem przesiąść się na dowolną benzynę.
A spalanie przy mojej ciężkiej nodze 11,5 średnia.

993 cabrio
968 cabrio
911 sc (weissach edition)
991 Carrera 4S
Cayenne (ostatnie V8 diesla)
Były:
Cayenne IID, Carrera 4 997 lift. ,Cayenne S x 2, Carrera S 997, Carrera 4 996

PostNapisane: 26.03.2019, 23:38 

Nr klubowicza: 078
waldi napisał(a):
Tylko V8 Diesel. Miałem kilka Cayenne i to jak jeździ V8 diesel to jest powalające . Lepiej może jechać tylko Turbina ale 20 z duuużym plusem spalanie.
Tym którzy mają awersje do diesla proponuje przejechać się tym potworem a potem przesiąść się na dowolną benzynę.
A spalanie przy mojej ciężkiej nodze 11,5 średnia.

Oj potwierdzam. S Diesel wymiata. Zwykła S'ka ładnie ryczy ale podejścia nie ma.
U mnie pali w trasie 9-10, w mieście max. 14-15. Jazda dynamiczna (nie da się inaczej bo potężny moment obrotowy jest dostępny w każdym momencie).

Piotrek
944 '86 3.0 wydmucha
996.2 C4 cabrio '02
997 TT '06
Cayenne Diesel S '14
Macan GTS '16

ex: 944 S2 '89

PostNapisane: 27.03.2019, 16:22 

Jezdzilem dieslem, ale V6 (2009) i stad moja slaba opinia, 240KM, moment chyba 550Nm i ponad 8sek/100, no bylem rozczarowany bo tak naprawde jedzilo to prawie tak samo jak Touareg. Kupilem potem sporo tanszego Toaurega 5.0 z tego samego rocznika i to dopiero mialo odejscie. Widze ze Cayenne V8 w dieslu ma podobne parametry, tak wiec faktycznie przyznaje ze samochod nawija asphalt na opony.

Niestety serwis to tragednia, silnik ledwo miesci sie pod maska i prawie kazda naprawa oznacza opuszczanie silnika. Koszty masakryczne i ostatecznie wyleczyly mnie z diesla.

Porscheee, mozesz rozwinac temat 'identycznych' przebojow 4.8 w stosunku do 4.5, bo to dla mnie nowosc. I powod do zmartwienia jezeli masz racje.

Modelu turbo celowo nie kupowalem, chcialem wolnossaca V8 ktora wg opinii szefa serwisu o ktorym mowilem jest 'bulletproof'

PostNapisane: 28.03.2019, 8:25 

myślisz że w v8 na benzynę jest więcej miejsca pod maską? :wink:

PostNapisane: 28.03.2019, 11:01 

[quote="piterson"][quote="waldi"]Tylko V8 Diesel. Miałem kilka Cayenne i to jak jeździ V8 diesel to jest powalające . Lepiej może jechać tylko Turbina ale 20 z duuużym plusem spalanie.
A spalanie przy mojej ciężkiej nodze 11,5 średnia.[/quote]

Oj potwierdzam. S Diesel wymiata. Zwykła S'ka ładnie ryczy ale podejścia nie ma.
U mnie pali w trasie 9-10, w mieście max. 14-15. Jazda dynamiczna (nie da się inaczej bo potężny moment obrotowy jest dostępny w każdym momencie).[/quote]

Piterson - Porsche jakoś nie podziela Twojego entuzjazmu, bo ani nie zrobiło Cayenne GTS diesel, ani w nowszej konstrukcji nie ma wersji z dieslem. :D

PostNapisane: 6.04.2019, 8:59 

Nr klubowicza: 078
Eclipser napisał(a):
Piterson - Porsche jakoś nie podziela Twojego entuzjazmu, bo ani nie zrobiło Cayenne GTS diesel, ani w nowszej konstrukcji nie ma wersji z dieslem. :D

Do wersji GTS diesel nie pasuje - ma ryczeć, pluć ogniem itp...

A dlaczego nie ma diesla w Cayenne III to wiemy wszyscy - tylko i wyłącznie pokłosie afery TDI i całkowita rezygnacja w 2017 roku z ON.
Panamera II jeszcze się przejściowo załapała na Diesla S (i to w wersji 4S) - jeździłem, robiła niesamowite wrażenie.

Piotrek
944 '86 3.0 wydmucha
996.2 C4 cabrio '02
997 TT '06
Cayenne Diesel S '14
Macan GTS '16

ex: 944 S2 '89

PostNapisane: 6.04.2019, 9:46 

piterson napisał(a):
A dlaczego nie ma diesla w Cayenne III to wiemy wszyscy - tylko i wyłącznie pokłosie afery TDI i całkowita rezygnacja w 2017 roku z ON.
Panamera II jeszcze się przejściowo załapała na Diesla S (i to w wersji 4S) - jeździłem, robiła niesamowite wrażenie.

Ciekawe przy tym jest że pozostałe marki koncernu dalej wypuszczają nowe modele z dieslami. Taki diesel V8 z nowego Touarega również do Cayenne pasowałby idealnie.

A Panamera II z dieslem to rodzynek przez to że tak krótko ją produkowali - ciekawe czy będzie pożądanym klasykiem kiedyś :D

PostNapisane: 22.10.2020, 2:33 

Wczoraj odebrałem swojego Cayenne 3.2 po dużym serwisie startowym w
PorschePana.
Wspaniały Warsztat przez duże "W".
Michał prowadzi serwis z sercem i pasją, co widać po wykonanej pracy, podejściu do klienta i czasie realizacji.
Przejrzystość co do kosztów, konkretne i fachowe wyjaśnienia co zostało zrobione. Bardzo dobry kontakt telefoniczny. Są jeszcze prawdziwie rzetelne warsztaty. Największym plusem to wiedza i kompetencje szefa firmy Michała i jego całej ekipy. Serdecznie dziękuję i polecam w "ciemno"
Ryszard (Roger)

PostNapisane: 23.10.2020, 6:13 

Osobiście uważam że 4.5 nie jest problematyczny jeśli był zadbany mechanicznie. Magistrala wodna została wymieniona na czas, a olej jest zmieniany max co 10 tys. nie powinieneś zaglądać zbyt często pod maskę. Ale to oczywiście subiektywna opinia. Miałem już dwie sztuki Cayenne S i Cayenne Turbo, Rzecz jasna żeby tak mogło być do każdego swojego prosiaczka włożyłem minimum 5k. Ale jak się chce mieć igłe to niema pół środków.

PostNapisane: 23.10.2020, 8:01 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
5k? Opony i klocki zmieniałeś? ;) Gdy kupujesz Cayenne 4.5 to często nawet nie wiesz, ilu właścicieli miało. I każdy z nich mógł dołożyć swoją cegiełkę, a na końcu jest remont silnika. I chyba wiele się nie pomylę jeśli powiem, że 9/10 silników 4.5 prędzej czy później będzie wymagać remontu

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 23.10.2020, 8:15 

Pewnie masz racje. Jak z każdym nastoletnim samochodem. To loteria. Ja aktualnie w turbo po zakupie zmieniłem wszystkie rolki, pasek, pompę wody, rozrusznik, rozdzielacz zaworowy zawieszenia pneumatycznego, akumulator, opony, kompletne hamulce p/t, kompletne zawieszenie z przodu, siłowniki klapy bagażnika, tłumik drgań przy pasku, opaskę na środkowym tłumiku, olej, filtry, wężyk odmy, wężyki podciśnienia z turbiny, płyn chłodzący, zbieżność.
Więc koło 10k albo lepiej poleciało.
Połowy teoretycznie mógłbym nie robić. Ale tak jak napisałem wcześniej, robię samochód dla siebie, i chce mieć igłe.

Co do kwestii że kupując Cayenne nie wiesz ilu miał właścicieli, nie przesadzajmy. To nie są samochody z kosmosu. Można je zweryfikować jak wszystkie inne.

PostNapisane: 23.10.2020, 21:00 

Wracając do tematu. 4.8 zdecydowanie nie należy do awaryjnych silników. A jeśli chodzi o wersje, z tego co wiem najwiecej pozytywnych opinii zbiera gts. Idealny kompromis między Turbo a wersją S.

PostNapisane: 23.10.2020, 21:23 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
4.8 jest na pewno lepszy od 4.5. Ale do ideału również mu daleko

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]