Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27.06.2017, 11:29 

Kupię skrzynię biegów do 944 2.5 n/a 8v z 1988 roku we wzorowym stanie, w mojej hałasuje któreś łożysko na neutralu, poza tym dziala dobrze.
Pozdrawiam

PostNapisane: 27.06.2017, 13:02 

A nie lepiej oddac do regeneracji potem wyszkielkowac i cieszyc sie nowa skrzynia ? ;)

PostNapisane: 27.06.2017, 13:14 

Chętnie, czy możesz polecić odpowiedni zakład, który zrobi to całkiem szybko?

PostNapisane: 27.06.2017, 16:50 

W czwartek oddaje Boxa do Radwanskiego to zapytam. Kilka skrzyn juz widzialem u niego po renowacji.. jak nowki sztuki.. tylko czy na szybko to nie jestem pewien

PostNapisane: 27.06.2017, 20:05 

Mieć w zapasie skrzynię to mimo wszystko wcale nie głupi pomysł :mrgreen:
Do jazdy na co dzień/długich dystansów często polecane są skrzynie z S2 (długie przełożenia/niższe spalanie).

Przy okazji zdejmowania skrzyni: warto popatrzeć na wszystkie przeguby. U mnie każdy jeden miał 'kuku'
No i w zasadzie aż się prosi o kontrolę/regenerację łożysk wału, skoro tuba jest niemal na wierzchu :mrgreen:
poduszki skrzyni...
wybierak przy skrzyni...
bolec drążka zmiany biegów...

A w ogóle to pytanie za 10 punktów: stan oleju w skrzyni sprawdzony? Kiedy ostatnio wymieniany?

PostNapisane: 27.06.2017, 21:37 

Wymieniany kilka miesięcy temu, czysty. Dzięki za rady.

PostNapisane: 29.06.2017, 11:06 

tsubasa napisał(a):
W czwartek oddaje Boxa do Radwanskiego to zapytam. Kilka skrzyn juz widzialem u niego po renowacji.. jak nowki sztuki.. tylko czy na szybko to nie jestem pewien

Dziękuję, bardzo chętnie bym oddał do regeneracji, ale z racji odległości jest to niemożliwe.

PostNapisane: 14.07.2017, 23:36 

Podbijam, skrzynia wymieniona, ale nie wiem która bardziej chrobocze moja, czy ta nowa.

Jeżeli ktoś ma skrzynię po regeneracji na sprzedaż proszę o wiadomość z ceną.

PostNapisane: 15.07.2017, 10:11 

Jesteś pewny ze to skrzynia a nie transwał???
Jesli chrobocze na neutralu/postoju i ustaje wraz z wcisnieciem sprzegla obstawiam lozyska transwału.

PostNapisane: 15.07.2017, 12:27 

Mam podobnie. Chrobocze przy wysprzegleniu pomiedzy 1 a 2 i na luzie jak dodam gazu.. na pewno wal napedowy.. jeszcze sie za temat nie zabralem..

Duza to robota? Jak tak to ma zime zostawie..

Ps. Duke mowilem oddaj skrzynie do regeneracji ;)

PostNapisane: 15.07.2017, 16:35 

Regeneracja była czasowo niewykonalna. Na początku obstawiałem, że to wał jest do regeneracji, ale dowiedziałem, że to skrzynia hałasuje, może jedno i drugie było zmęczone, aczkolwiek skrzynia działała idealnie podczas jazdy. Okaże się w poniedziałek gdzie leży przyczyna
Co do chrobotania to jest umiarkowane na zimno, a bardzo głośne po rozgrzaniu.
Coś tam łomocze z tyłu :banghead: na neutralu podczas postoju, gdy sprzeglo jest puszczone.

@Tsubasa
Naprawa wału to z tego co widziałem na youtube(jest nawet video jak jakaś babka pokazuje jak to zrobić), to robota na jeden dzień, regeneracja pewnie dłużej, zakładam że podczas regeneracji wał jeszcze jest pewnie malowany, plus wymiana. Najłatwiej jest jak mechanik ma zregenerowane wały na stanie i po prostu podmienia, przy czym wymiana wału to grubsza robota. Minusem jest to że wał prawdopodobnie nie będzie pasował numerami do skrzyni i silnika, ale w większości przypadków nie ma to znaczenia.
Każdy wał będzie pasować, jednakże powinno Ci zależeć na wale po 1985.5 roku, jak się dowiedziałem mają dodatkowe "uszy" dzięki którym tylna belka przejmuje część siły przy zderzeniu czołowym. Sorry jak coś pomieszałem.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]