Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29.08.2022, 23:57 

Rozważam zakup Macana z 2015 roku.
Ponieważ Porsche to dla mnie nowość (przesiadka z Subaru Forester XT 2006) mam kilka obaw i pytań:
- zawieszenie pneumatyczne: czy to normalne, że auto podnosi się po wciśnięciu przycisku nierówno - najpierw tył potem przód ? Na co jeszcze zwrócić uwagę przy zawieszeniu ?
- czy to się zdarza i nie powinno niepokoić iż po ok 100-120 tys. był problem z sterownikiem skrzyni ? I był regenerowany ?
- czy problemy / naprawa wtryskiwaczy w 3.0 tdi z tym przebiegiem jest niepokojące ?
- reflektory - czy to co widać na zdjęciu jest "naprawialne" ? nie wygląda mi to na zmatowienie a bardziej na jakieś mikropęknięcia ? Czy to specyfika tego modelu ? Czy coś takiego po 150tys.km nie powinno się zdarzyć ?
- pytanie ogólne - chciałbym sprawdzić / przetestować auto przed zakupem w Krakowie - wg forum warto by to zrobić w "AUTO-WERKSTATT Spezialisierung PORSCHE Ryszard Radwański" ale od piątku nie mogę się dodzwonić, brak też odpowiedzi na smsy, na maila ... jakieś inne propozycje jak się z panem Ryszardem skontaktować ? :-) (ps ile taki przegląd może kosztować ? i co powinien obejmować ?)

Na co jeszcze zwrócić uwagę ?

z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i sugestie

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 30.08.2022, 23:03 

Reflektory, masz popękany lakier UV, do Ryszarda Radwańskiego, najlepiej podjechać, w Porsche Centrum Kraków, również zrobią Tobie solidnie przegląd przedzakupowy.

PostNapisane: 30.08.2022, 23:53 

Kubuś72 napisał(a):
Reflektory, masz popękany lakier UV, do Ryszarda Radwańskiego, najlepiej podjechać, w Porsche Centrum Kraków, również zrobią Tobie solidnie przegląd przedzakupowy.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozwolisz, że się do niej odniosę:
- co do reflektorów - to było super gdyby to był tylko lakier bo wtedy wystarczyło by go chyba zeszlifować i położyć nowy ... ale w międzyczasie powysyłałem zdjęcie do wszystkich firm w Krakowie które się tym zajmują (a przynajmniej wszystkich które znalazłem) i większość odpowiedzi była taka, że to popękanie w grubości klosza i nie bardzo można cokolwiek z tym zrobić, reszta bez przyjechania się nie odniesie (z oczywistych względów jeszcze nie mogę przyjechać), lub sugeruje, że można coś poprawić ale nie będą one równie przeźroczyste jak nowe. No i jedna oferta na 800 złotych ale bez informacji jaką technologią i bez potwierdzenia pozytywnego skutku.
A najbardziej mnie zaniepokoiła opinia, że to się nie mogło stać od słońca tylko musiało dojść do jakiegoś spięcia i temperatura gwałtownie wzrosła - sugestia, że auto zostało zalane / utopione
- odnośnie przeglądu u pana Ryszarda - znalazłem 2 nr telefonu - ale od piątku ani razu nie zostały odebrane, prośby sms-owe i mailowe zostały bez odpowiedzi. Nie przekonam sprzedawcy żeby pojechał 20 km w ciemno ;-)
- ASO - jak najbardziej zrobią - 1600 złotych (+ VAT ?) i trzeba 5 dni wcześniej się umówić - warto ?

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]