Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31.08.2015, 6:01 

Witam!
Chce zamówić macan-a turbo z aktywnym układem wydechowym.
Zastanawiam się czy nawet jak będzie ów układ wyłączony nie bedzie to powodowało nadmiernego hałasu.

PostNapisane: 31.08.2015, 8:59 

Nr klubowicza: 193
Chcesz zakupić fabryczny oryginalny? Porsche wszystko produkuje tak,
żeby było ok, jeżeli natomiast udasz się do firmy która sama wyprodukuje
taki wydech to musisz wziąć pod uwagę, że może być różnie, ale na pewno
wezmą pod uwagę Twoją opinię i ew. zmienią brzmienie :)

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

PostNapisane: 31.08.2015, 20:08 

Orginalny

PostNapisane: 31.08.2015, 21:28 

Moim zdaniem nie będzie za głośno - "zamknięty" wydech powinien wypuszczać tyle decybeli ile standardowa puszka.
Najlepiej organoleptycznie sprawdzić u dealera.

PostNapisane: 31.08.2015, 22:41 

Sportowy wydech ( czyli fachowo mówiąc PSE ) to jest opcja must have. Wyjechać Porschakiem z salonu bez PSE to naprawdę grzech... Będzie dosyć głośno i fajnie strzelało z wydechu ( chociaż to Macan więc takich pięknych koncertów jak 911 czy Panamera nie będzie ). No a jak mamy ochotę się ''uspokoić'' to można na chwilkę wyłączyć PSE, chociaż nie polecam tego ;) Uzależnia ;)

PostNapisane: 1.09.2015, 6:07 

Wiadomo,że macan turbo to nie 911 gts a tym bardziej panamera gts.Jak sprzedawca podjechał panamerą gts żeby pokazać kolor dark blue i usłyszałem dzwięk z wydechu to brzuch mnie zaczął boleć :D.Po prostu poezja.Jednak zacząłem się zastanawiać czy na dłużej nie jest to denerwujące?Macan ma być do wszystkiego czyli dla zabawy i dla rodziny :D .Na nagrodę muszę poczekać jeszcze 5,6lat(911 gts)

PostNapisane: 1.09.2015, 10:21 

Samochody są dobrze wygłuszone wiec w środku jest ok.
Poza tym jak przyciskiem nie uruchomisz otwarcia przepustnic/głośnego wydechu to głośność bedzie praktycznie taka sama jak standardowy tłumik.
Bierz PSE. :wink:

PostNapisane: 1.09.2015, 21:08 

Nr klubowicza: 164
Mam GTS z pse i jest tak:
wyłączony - jak jedziesz spokojnie to jest zupełnie normalny samochodzik.
jak dodasz gaz to już słychać przy wyższych obrotach
jak włączysz pse to dżwięk jest bomba. Ale jest głośno a nawet jak na warunki miejskiej jazdy - za głośno. Najpierw ryczy potem jedzie...
Mimo to, zawsze jeżdżę z otwartym wydechem :-)
Bierz koniecznie. Dla zabawy.

Jurek

PostNapisane: 2.09.2015, 5:56 

Prawda ,w panamerze gts było to mocno słychać.Ale dzwięk piękny.Można się zakochać

PostNapisane: 3.09.2015, 21:18 
Klubowicz

Nr klubowicza: 258
PSE w turbo to fajna opcja, bo turbo sila rzeczy jest troche "stlumione", a PSE go bardziej otwiera. Bierz.

Bartek

997.1 GT3
964 C2
958 3.0d
996 turbo X50 [był]
964 C4 [był]

PostNapisane: 4.09.2015, 11:57 

Miałem serię i dołożyłem PSE:
- na zamkniętym odrobinę głośniej niż seria (zwłaszcza po przepaleniu wydechu po 1000km), ale na niskich obrotach pełna kultura i cisza
- otwarty pięknie brzmi i bulgocze - bez porównania z serią, która nieśmiało bulgotała
- jak jeszcze się PDK w tryb manual przestawi i dłuzej ciągnie na obrotach (lub w auto w trybie Sport Plus) to przy odejmowaniu gazu pięknie strzela, ale to już nie na miasto

Czyli dla Ciebie idealnie - kiedy chcesz cicho, a kiedy potrzebujesz głośniej. Turbo i tak będzie bardziej ciche niż wersja wolnossąca, a na pewnoe GTS. Oprócz tego oryginał + gwarancja, a dźwięk jest równie piękny co w akcesoryjnych.

PostNapisane: 12.09.2015, 1:29 

Witam,

Sprawa wymaga indywidualnego podejścia. Naprawdę warto samemu sprawdzić podczas jazdy testowej i na tej podstawie zdecydować. Ja akurat jestem fanem dobrego brzmienia więc kupiłem jakiś czas temu Cayenne GTS ale mój roczny syn niestety jeszcze nie podziela mojego entuzjazmu więc trzeba się z GTS rozstać. Wszystko zależy od przeznaczenia samochodu.W rodzinnym samochodzie do przewozu małych dzieci nie polecam głośnego wydechu ale na pewno przyjdzie na to czas:)

Pozdrawiam,
Kamil

Cayenne GTS 2008
Audi S6

PostNapisane: 14.09.2015, 10:56 

kamilwww napisał(a):
Witam,

Sprawa wymaga indywidualnego podejścia. Naprawdę warto samemu sprawdzić podczas jazdy testowej i na tej podstawie zdecydować. Ja akurat jestem fanem dobrego brzmienia więc kupiłem jakiś czas temu Cayenne GTS ale mój roczny syn niestety jeszcze nie podziela mojego entuzjazmu więc trzeba się z GTS rozstać. Wszystko zależy od przeznaczenia samochodu.W rodzinnym samochodzie do przewozu małych dzieci nie polecam głośnego wydechu ale na pewno przyjdzie na to czas:)

Pozdrawiam,
Kamil

Cayenne GTS 2008
Audi S6

Popieram. Kupować Boxstera/911 cabrio zanim się założy rodzinę lub jak się dzieci odchowa. A jak się ma rodzinkę to cisza i spokój, bardziej cywilizowane Porsche lub inny brand. Dla każdego coś dobrego.

PostNapisane: 15.10.2015, 22:25 

Potwierdzam, jakiś czas temu dostałem na jazdę testową od zaprzyjaźnionego dealera Ske z PSE i jest to jedyna słuszna opcja. Jak chcesz podróżować z rodziną możesz go wyłączyć i podróżować w "ciszy".

PostNapisane: 15.10.2015, 22:46 

Nr klubowicza: 164
Mój 4 letni syn akurat temu zaprzecza. Podczas jazdy często mi mówi żebym mu dodał dźwięku silnika. Zatem nawet razem jeździmy z PSE on :-)

Jurek

PostNapisane: 15.10.2015, 22:57 

PSE to świetna sprawa. Jestem zdania, że powinno być standardowym wyposażeniem, chociaż największe wrażenie zrobiło na mnie w panamerze gts :shock: cudowny dźwięk, być może w innych modelach w odmianie gts jest podobnie, ale nie miałem okazji się przekonać

PostNapisane: 16.10.2015, 9:31 

pietia napisał(a):
PSE to świetna sprawa. Jestem zdania, że powinno być standardowym wyposażeniem, chociaż największe wrażenie zrobiło na mnie w panamerze gts :shock: cudowny dźwięk, być może w innych modelach w odmianie gts jest podobnie, ale nie miałem okazji się przekonać

W każdym modelu brzmi 10x lepiej z PSE, a GTS ma jeszcze bardziej bajecznie zestrojony PSE dedykowany do tych modeli. Bajka.

PostNapisane: 16.10.2015, 19:21 

Macie racje sportowy wydech to podstawa szkodza ze tyle to kosztuje.
Burmester też warto i tak macan zamiast 400 z hakiem wyjdzie 450

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]