Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5.05.2009, 1:50 

Czy ktoś się orientuje co może być przyczyną ?? Chodzi mi o wersje 4S gdzie jak wiadomo przy zamykaniu drzwi szyba lekko sie na moment opuszcza (około 1 cm) zeby potem się podniesc i ładnie docisnąć pod uszczelkę. Tymczasem w dniu dzisiejszym szyba od strony pasazera stwierdziła, ze zostanie sobie w tej pozycji opuszcznej i sie nie podnosi do konca , co owocuje gwizdami i szumem powietrza podczas jazdy w związku z powstałą szparą. Ale nie to jest najgorsze. Po zamknięciu autka z pilota (fabryczny alarm) ładnie się zamyka ale po chwili jest krótki dzwiek klaksonu i mimo, ze wszystko jest zamkniete świecą się światełka w kabinie (na drzwiach i na suficie). Te na suficie wylaczylem ale te na drzwiach nie da się :( Tak samo sie dzieje w czasie jazdy - cały czas sie palą swiatełka w kabinie tak jak by drzwi nie były zamknięte. Od strony kierowcy wszystko działa jak należy. Odłączyłem na to konto akumulator mając nadzieję, że to pomoże w małym resecie systemu. Wszystko sie ładnie zresetowało ale usterka nie ustąpiła :( Czy ktoś miał podobny przypadek ?? Jakieś pomysły ?? Pozdro for all :D

Tytuł:
PostNapisane: 5.05.2009, 7:36 

może czujnik w drzwiach się uszkodził???

Tytuł:
PostNapisane: 5.05.2009, 10:15 

Tak jak pisze apa13, sprawdź czujnik w drzwiach. Dźwięk klaksonu po zamknięciu samochodu oryginalnym alarmem mówi o niedomkniętych drzwiach albo bagażniku, lub klapie silnika

Tytuł:
PostNapisane: 5.05.2009, 10:41 

zgaduję, że gdzieś w instrukcji jest napisane jak ustawić szyby z powrotem w prawidłowej pozycji - tak mam opisane to w Caymanie (też czasami szyba może nie dojechać do końca; da się to zresetować, ale nie przez odłączenie akumulatora :-)).
albo zadzwoń po prostu do serwisu, sądzę, że opiszą Ci przez telefon co trzeba zrobić

Tytuł:
PostNapisane: 5.05.2009, 19:19 

Nr klubowicza: 039
Instrukacja jest zagadkowa...pt. Zapamiętywanie krańcowego połóżenia szyb

1.Podnieść szyby jeden raz ręcznie.
2.Nacisnąć ponownie przednią połowę przełącznika dwupołożeniowego w celu zapamiętania w komputerze sterującym krańcowego położenia szyb.

Ale opisana procedura jest wymagana gdy szyby zostają prze zapomnienie opuszczone na czas dłuższy niż 2 godziny,auto zostawione otwarte bez alarmu ?? tak coś piszą ale też niedokońca rozumiem...

968 - out
912
996 - out

Tytuł:
PostNapisane: 7.05.2009, 20:20 

czy ktoś wie, gdzie w 996 w drzwiach pasazera lub na karoserii znajduje się przełącznik który sygnalizuje zamknięte drzwi ?? Oglądam wszędzie i nie widzę :(

Tytuł:
PostNapisane: 7.05.2009, 20:35 

czujnik odpowiadający za domykanie szyby jest w zamku

Tytuł:
PostNapisane: 7.05.2009, 20:39 

tak ale nie o to pytam. To musi być związane z przełącznikiem, który po zamknięciu drzwi między innymi wygasza światełka w kabinie. Czy to jest ten sam ??

Tytuł:
PostNapisane: 7.05.2009, 21:23 

To jest ten sam czujnik.Jeżeli jest uszkodzony to szyba się nie domyka i świecą się światełka w środku.Ten sam układ jest w audi TT ,miałem kiedyś taki problem.

Tytuł:
PostNapisane: 7.05.2009, 21:31 

dzięki za wyjaśnienie. Jutro mam umówioną wizytę w ASO, chciałem tego uniknąć ale widze, że jak zwykle padnę na koszta :( Możesz mi jeszcze powiedzieć czy orientujesz się czy taki czujnik to osobna częśc, czy będą mi chcieli cały zamek wcisnąć ?

Tytuł:
PostNapisane: 7.05.2009, 21:44 

Mam taki zamek.Pochodzi on z drzwi od boxstera ale to jest to samo.

Tytuł:
PostNapisane: 7.05.2009, 22:13 

Zobaczę co jutro powiedzą w ASO, Jeżeli to faktycznie ta usterka i będą przeżywać jakieś niemiłosierne koszta jak zwykle to chętnie się do Ciebie zgłoszę po zakup :) pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 13.05.2009, 0:16 

Zeby zakonczyć ten post i ewentualnie pomóc jeżeli w przyszłości komyś zdarzy się podobna usterka, opisuję jak to się zakończyło. Jadąc do serwisu złapałem gumę, zmuszony byłem założyć dojazdówkę i odechciało mi sie dalej jechać. Tak więc po powrocie do domu stwierdziłem, ze sam rozbiorę drzwi i zobacze co tam się stało. Otóż: Po wyjęciu zamka oczom moim ukazał się malutki mikrostyk odpowiedzialny za domykanie szyby i wygaszanie światełek. Jak przypuszczałem był lekko sfatygowany dlatego nie działał. Jednak mała kropelka superglue za zeta załatwiła sprawę (dokleiłem ułamany kawałek plasticzka) i działa jak złoto :) Tak więc tym razem obeszło się bez wielkich kosztów w ASO (pierwszy raz chyba :) ). Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Żeby nie zakładać nowego wątku. Chcę wymienić olej w 996 4S w silniku. Jaki polecacie ?? Zawsze robili mi to w ASO ale postanowiłem ich z tą czynnością zdradzić :lol: i wymienie na własna rękę. Wkońcu kryzys to trzeba szukać oszczędności :)

Tytuł:
PostNapisane: 13.05.2009, 13:47 

A na rachunkach nie masz napisane, jaki olej wlewali? Wlej taki sam. Nie ma co eksperymentować z tak nowym samochodem-tak mi się wydaje, tylko wydaje..:)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]