Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14.04.2020, 21:06 

Witam, jestem posiadaczem Carrery 996.1 z 2001 roku. Silnik 3,4, przebieg około 160 tysięcy. Auto zostało zakupione przeze mnie pod koniec zeszłego roku po kompleksowym przeglądzie (wraz z badaniem endoskopem) w serwisie Auto-Dusza. Nie stwierdzono przy nim żadnych problemów z silnikiem (oprócz konieczności wymiany cewki, co zostało zrobione na miejscu).
Dzisiaj po dojechaniu do domu usłyszałem wspomniany w temacie dźwięk, który wcześniej nie występował. Jest on najlepiej słyszalny na wolnych obrotach, zarówno na ciepłym i zimnym silniku. Link do filmu:
https://www.youtube.com/watch?v=4wslIhXt9XA
Może ktoś z Was będzie potrafił pomóc stwierdzić czy to coś poważnego. Przy okazji: czy ktoś może polecić jakiegoś specjalistę od naszej marki w Łodzi? Samochód jest serwisowany w PorschePana, ale w tej sytuacji nie chciałbym jechać tak daleko do warsztatu. Z góry dzięki za pomoc!

PostNapisane: 14.04.2020, 21:43 

Jesli chodzi o dźwiek to nie pomoge, ale w Lodzi bym polecił TB Auto Sport Service na Rewolucji.

PostNapisane: 14.04.2020, 22:01 

dzikieb napisał(a):
Witam, jestem posiadaczem Carrery 996.1 z 2001 roku. Silnik 3,4, przebieg około 160 tysięcy. Auto zostało zakupione przeze mnie pod koniec zeszłego roku po kompleksowym przeglądzie (wraz z badaniem endoskopem) w serwisie Auto-Dusza. Nie stwierdzono przy nim żadnych problemów z silnikiem (oprócz konieczności wymiany cewki, co zostało zrobione na miejscu).
Dzisiaj po dojechaniu do domu usłyszałem wspomniany w temacie dźwięk, który wcześniej nie występował. Jest on najlepiej słyszalny na wolnych obrotach, zarówno na ciepłym i zimnym silniku. Link do filmu:
https://www.youtube.com/watch?v=4wslIhXt9XA
Może ktoś z Was będzie potrafił pomóc stwierdzić czy to coś poważnego. Przy okazji: czy ktoś może polecić jakiegoś specjalistę od naszej marki w Łodzi? Samochód jest serwisowany w PorschePana, ale w tej sytuacji nie chciałbym jechać tak daleko do warsztatu. Z góry dzięki za pomoc!

Witam,
Brzmi jak tzw piston slap (stukanie tłoków), raczej poważny temat.
W łodzi jest jeszcze Premium Serwis.
Pozdrawiam

PostNapisane: 15.04.2020, 13:03 

Czy ten stukot jest tak samo słyszany od dołu . Ja bym spróbował bez paska czy nie siada któreś łożysko od osprzętu. Jeśli jednak się okaże że tłoki uderzają o ścianki cylindra to po prostu nie upalać i jeżdzić do końca.

PostNapisane: 15.04.2020, 15:39 
Członek Honorowy

Nr klubowicza: 029
Nie tak dawno temu miałem podobne dzwięki, o ile z takiego filmiku można coś porównywać. Skończyło się po kilkudziesięciu minutach zatarciem alternatora. Naprężenia były tak duże, że wariował pasek/ napinacz.
Oby to było to.
Po zdjęciu paska będzie jasne.

były: 911 - T'73, S'77, SC'81, turbo look'84,
targa'88,
Boxster - 98
------------------
996 - 01

Zobacz profil YIM  
PostNapisane: 15.04.2020, 16:40 

Dziękuje wszystkim za podpowiedzi. Auto dzisiaj pojechało na lawecie (chyba lepiej dmuchać na zimne) do zaprzyjaźnionego mechanika, u którego serwisuje inne samochody. Mam nadzieje, że faktycznie wyjdzie jakaś pierdoła związana z osprzętem. Jeśli on sobie nie poradzi z diagnozą to pewnie udam się do warsztatu na ul. Rewolucji, słyszałem o nich, ale nie znałem żadnych opinii.
Jeśli się sprawdzi czarny scenariusz to będę mocno zdziwiony, tak jak wcześniej pisałem podczas przeglądu w Auto-Dusza gładzie były ok oprócz jednej większej ryski bodajże na 5-tym cylindrze, którą sam szef powiedział, żeby się nie przejmować. Od tamtej pory samochód właściwie więcej czekał na ładną pogodę w garażu niż jeździł.
Jeszcze raz dzięki za pomoc, jak będzie diagnoza to na pewno dam znać, może informacja komuś się przyda ;)

PostNapisane: 15.04.2020, 18:11 

Nr klubowicza: 288
Żaden przegląd przed zakupowy nie jest w stanie stwierdzić w 100% stanu technicznego.

PostNapisane: 15.04.2020, 18:49 

Przeczytałem na spokojnie twój pierwszy wpis i teraz zwróciłem uwagę że stuka i na zimnym i ciepłym. Najczęściej jest tak że wpierw zaczyna się na zimnym a zanika po rozgrzaniu -rozszerzenie i uszczelnienie się tłoka, po jakimś czasie się pogarsza i wali cały czas. Obstawiam osprzęt i tego Ci życzę :D

PostNapisane: 15.04.2020, 20:01 

szwagierek napisał(a):
Witam,
Pozdrawiam
Raczej nie powinien to być dźwięk z układu korbowo tłokowego, bo moim zdaniem jest zbyt wolny, tzn nie nadąża za prędkością obrotową silnika. Wydaje mi się osprzęt.

Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 15.04.2020, 21:56 

nooe napisał(a):
szwagierek napisał(a):
Witam,
Pozdrawiam
Raczej nie powinien to być dźwięk z układu korbowo tłokowego, bo moim zdaniem jest zbyt wolny, tzn nie nadąża za prędkością obrotową silnika. Wydaje mi się osprzęt.

Słabe nagranie, mam nadzieję że to osprzęt, choć może to być wszystko w tym obrębie. Równie dobrze może to być też ims, auto powinno trafić do mechanika celem diagnozy a nie pierwsze zapytanie na forum.

PostNapisane: 15.04.2020, 23:04 

szwagierek napisał(a):
nooe napisał(a):
szwagierek napisał(a):
Witam,
Pozdrawiam

Słabe nagranie, mam nadzieję że to osprzęt, choć może to być wszystko w tym obrębie. Równie dobrze może to być też ims, auto powinno trafić do mechanika celem diagnozy a nie pierwsze zapytanie na forum.

To prawda, nagranie słabo oddaje charakterystykę tego dźwięku. Auto i tak do mechanika trafiło i mam nadzieje, że jutro coś będę wiedział. Gdybym mieszkał w okolicach Warszawy od razu bym zapakował go na lawetę i zawiózł do PorschePana. Temat też założyłem po to, żeby poznać opinie na temat mechaników w Łodzi, bo auto mam od niedawna i jak do tej pory nie miałem potrzeby szukać kogoś w okolicy na wypadek takich sytuacji jak teraz. Dzięki za kolejne opinie i pozdrawiam :)

PostNapisane: 15.04.2020, 23:20 

Wybaczcie za post pod postem, nie zauważyłem wcześniej tej odpowiedzi.

chris napisał(a):
Żaden przegląd przed zakupowy nie jest w stanie stwierdzić w 100% stanu technicznego.
.

Zdaje sobie z tego sprawę, nie jest to pierwszy samochód używany, który kupiłem ;) Chociaż muszę przyznać, że pierwszy, który został tak kompleksowo prześwietlony przed transakcją. Mówiąc o tym przeglądzie bardziej chodziło mi o to, że byłbym mocno zdziwiony gdyby stan cylindrów mógł się tak szybko zmienić (od momentu kupna przejechałem może 2-3 tys. km). Auto zawsze jest dobrze rozgrzewane przed szybszą jazdą, raczej staram się nie jeździć na krótkich odcinkach, ogólnie staram się jak najlepiej traktować ten samochód - zobaczymy czy nadgorliwość popłaca ;)

PostNapisane: 19.04.2020, 21:33 
Członek Honorowy

Nr klubowicza: 029
Jakieś wieści z warsztatu ?

były: 911 - T'73, S'77, SC'81, turbo look'84,
targa'88,
Boxster - 98
------------------
996 - 01

Zobacz profil YIM  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]