|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
panWaldek
|
Napisane: 15.11.2023, 1:35 |
|
|
Cześć wszystkim, W związku z planami wprowadzenia, bądź już wprowadzonymi strefami czystego transportu w miastach trzeba będzie mieć wpisaną normę emisji spalin w ewidencji pojazdów. Podobno proces automatyczny już się zakończył. Sprawdziłem to dzisiaj i mają skuteczność 50%, jedno moje auto ma to wpisane, a drugie nie. Teraz trzeba się będzie pofatygować do wydziału komunikacji i udowodnić, że "nie jest się murzynem". Oczywiście mając na to papiery, których ja w tym momencie nie mam. Czy ktoś z Was zgłębiał już temat? Da się może dostać jakąś kopię dokumentu homologacyjnego od importera? A tak na marginesie: jaka jest norma emisji Euro dla 996 3.6?
|
|
Góra |
|
tomemek
|
Napisane: 15.11.2023, 9:25 |
|
|
Potrzebujesz świadectwo homologacji pojazdu (ECE Certificate of Conformity for complete vechicles) na którym jest wyraźnie napisane jaką normę emisji spalin spełnia pojazd. Jest to oficjalny dokument, z normą tam wpisaną wydział komunikacji nie będzie dyskutował. Zresztą przy rejestracji nowego pojazdu również wydział komunikacji wpisuje w CEPIK wszystkie dane pojazdu. Zadzwoń do PC i spytaj, podejrzewam że po podaniu danych i stosownej opłacie uzyskasz duplikat. Jeżeli Twoje auto jest wyprodukowane po 2000 roku to ma normę EURO 3.
|
|
Góra |
|
panWaldek
|
Napisane: 16.11.2023, 11:23 |
|
|
Dzięki! Jak załatwię to podzielę się wrażeniami.
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
|