Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3.02.2015, 12:37 

Witam, mam na imię Alicja i pozdrawiam z Wrocławia.
Nie zakupiłam jeszcze wprawdzie auta marki porsche ale rozglądam się za jakąś kilkuletnią Cayenne, obecnie mam Audi a3 1.9 tdi po chiptuningu ( teraz zamarzyłam sobie autko rodzinne, wygodne, duże)
Gdyby ktoś wiedział o fajnych, bezwypadkowych egzemplarzach to proszę o ew. sygnały, może ktoś ma na sprzedaż :) Na tą chwilę znalazłam taką ofertę http://otomoto.pl/porsche-cayenne-C35503427.html ps. Interesuje mnie rok 2004-2007 3.2 benzyna
pozdrawiam serdecznie

Tytuł:
PostNapisane: 3.02.2015, 15:30 

Cześć :) Uważam, że ten model to dobry wybór. Jeżdżę takim (2005r) od trzech lat i jest OK. Przyspieszenie co prawda nie jest "porażające" ale ogólnie daje radę. Jeździ się super komfortowo i bezpiecznie. Rodzinę zapakujesz na długie wakacje. Taka mała rada ode mnie: w czasie próbnej jazdy, na 5 biegu i niskiej prędkości wdepnij gaz żeby automat zredukował do 4 i zwróć uwagę czy nie szarpie przy zmianie biegu.
Pozdrawiam i życzę powodzenia :D

Tytuł:
PostNapisane: 3.02.2015, 16:42 

Witam z Legnicy :)
Jakbyś kiedyś rozważała 4,5 v8 z 2005 to może będziemy sprzedawać, żona chce się przesiąść na nowszą.

Tytuł:
PostNapisane: 3.02.2015, 21:38 

Nr klubowicza: 193
Witam na forum :)
Powodzenia w poszukiwaniach.

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

Tytuł:
PostNapisane: 3.02.2015, 23:00 

KriSky bardzo Ci dziękuje za podpowiedz :-) tukobi na ten moment szukam 3,2 bo słyszałam że 4,5 są bardziej awaryjne (choć pewnie frajda z jazdy większa) Qbak nie dziękuje :) Mam jeszcze pytanie czy wiecie jak sprawdzić ( na co zwrócić uwagę ) przy pneumatycznym zawieszeniu ?
Miłego wieczoru

Tytuł:
PostNapisane: 4.02.2015, 0:04 

Galicja napisał(a):
KriSky bardzo Ci dziękuje za podpowiedz :-) tukobi na ten moment szukam 3,2 bo słyszałam że 4,5 są bardziej awaryjne (choć pewnie frajda z jazdy większa) Qbak nie dziękuje :) Mam jeszcze pytanie czy wiecie jak sprawdzić ( na co zwrócić uwagę ) przy pneumatycznym zawieszeniu ?
Miłego wieczoru

Jezeli chodzi o pneumatyczne to ubjawy sa rozne. Ja kupujac Cayenne 3,2 trafilem egzemplaz z uszkodzonym zaworem tylnego zawieszenia. Objaw byl taki ze tyl auta byl w mx wysokim polozeniu i nie opuszczal sie przy prubie zmiany nastaw. Ogolnie to sprawdzic nalezy wszystkie 5 pozycji:

od najwyzszej:

max wysoko - offroad - dziala do bodajze 30 km/h a potem automatycznie sie obniza
wysoko - dziala do 80 km/h i potem sie obniza automatycznie
normal - polozenie do kotrego wraca automatycznie ze skrajnych polozen w automacie
nisko - powiedzmy do jazdu po autostradzie
załadunkowa - najnizsza - automatycznei podnosi sie do normal po ruszeniu autem ( mozliwa tylko na postoju)

Ogolnie wszystkie problemy beda sygnalizowane na wyswietlaczu zegarów komunikatem oraz dzwiękowo.

Co do innych dolegliwosci to zapraszam do lektury;-)

http://porscheclub.home.pl/forum/viewtopic.php?t=11891

Tytuł:
PostNapisane: 4.02.2015, 12:48 

Dziękuję wojolmk3 za wyczerpującą odpowiedz :)
Powiedzcie prosze jeszcze czy lepiej brać z pneumatyka czy bez, oraz jak z wytrzymałością silników 3,2 czy 176 000 km to dużo ( oraz na ile jest przewidziany łańcuch rozrządu )

Tytuł:
PostNapisane: 4.02.2015, 14:19 

Jak pojeździsz z pneumatyką to do innego auta nie będziesz chciała później wsiąść. Oczywiście jest to zawieszenie bardziej zaawansowane technicznie niż zwykłe mechaniczne i w razie "draki" wiąże się z większymi kosztami naprawy. Przy normalnym użytkowaniu nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów. Czerpiesz tylko przyjemność z jazdy.... Silniki 3.2 są mniej wytężone od 4.8 a co za tym idzie są trwałe. Ponadto mają 2 cylindry mniej od V8 czyli mniej zaworów, mniej cewek, mniej świec itd.... czyli mają mniej części które się zużywają i mogą się zepsuć. Jeżeli chodzi o łańcuch rozrządu to się nie wypowiadam bo na liczniku mam dopiero 138 kkm :)

Tytuł:
PostNapisane: 4.02.2015, 22:47 

Galicja napisał(a):
Dziękuję wojolmk3 za wyczerpującą odpowiedz :)
Powiedzcie prosze jeszcze czy lepiej brać z pneumatyka czy bez, oraz jak z wytrzymałością silników 3,2 czy 176 000 km to dużo ( oraz na ile jest przewidziany łańcuch rozrządu )

łancuch rozrzadu - rozrzad i jego wymiana to juz spore koszty.

Z Informacji w Aso Poznan - wymiana srednio co 220 - 240 tys km.

W serwisie Porsche moga sprawdzic - zdiagnozowac stopien wyciagniecia lancuchow - bez rozbierania auta - maja jakis sposob.

Same koszty rozrzadu to mniej wiecej:

robocizna 2500 (warsztat) - 3500 Porsche poznan

Czesci:

najdorzsze eementy to koła ze zmiennymi fazami ( 2 szt) kazde 1700 pln - zamienniki nie wystepuja.

Reszta rozrzadu - tujuz sa zamiennikim ( lancuch x 2, slizgi napinacze rolki itp) to koszt od 750 ( zamienniki) do okolo 1250 ASO ( Porsche lub VW - bo to te same silniki czyli R32 Volkswagena)

Tytuł:
PostNapisane: 4.02.2015, 23:33 

Dziękuje Wam, jesteście bardzo pomocni :) KriSky to masz ,,świeżaczka,, :) wojolmk3 a mi dziś w serwisie Porsche powiedzieli że przy 300 tyś. daje się do synchronizacji :?

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]