Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13.11.2018, 12:45 

Witam

w moim Boxiku nieuchronnie zbliża się moment wymiany amortyzatorów PASM. Stare są już zauważalnie "wybujane" a jeden z tylnych zaczął się pocić. Przebieg 65 tys, więc to chyba nic niezwykłego. Temat teoretycznie prosty, ale pojawia się kilka pytań. Z tego co wiem, to fabrycznie montowany jest Bilstein B4 PASM. Takiego nie chcę instalować, bo wg mnie w trybie Normal zawieszenia auto jest za "miekkie" a w trybie Sport sprawdza się tylko na idealnie równych drogach, na innych jest zdecydowanie "za twardo". Bilstein ma w ofercie amortyzatory B6 PASM i B8 PASM - czy ktoś próbował je instalować i może się podzielić opinią, czy nie będą zdecydowanie za twarde już w trybie Normal na naszych drogach ? Na regulacji wysokości niespecjalnie mi zależy, więc może byłyby wystarczające do normalnego użytku, no i przycisk od zmiany twardości zawieszenia zachowałby nadal funkcję :lol: . Z racji tego, że są niewiele droższe, przyglądam się również KW V3 i Ohlins Road&Track. Jestem skłonny przełknąć brak współpracy z układem PASM, jesli jakość pracy zawieszenia będzie zdecydowanie lepsza. Tu również pytanie czy ktoś używał któregoś z tych zawieszeń ? Był kiedys wątek w którym jeden z kolegów wyrażał się mocno niepochlebnie o Ohlins. Może rozwinie temat ? Zresztą zapraszam wszystkich którzy mają jakieś doświadczenia z akcesoryjnymi zawieszeniami do wypowiedzi :)

PostNapisane: 13.11.2018, 14:51 

Dla mnie seryjne zawieszenie PASM to był jeden ze słabszych elementów 987.2. Zobacz czy możesz kupić cały zawias od Spydera. To jest pasywne zawieszenie, trochę podobne do X73 w 981. Mi osobiście bardzo się podobało, dużo bardziej niż PASM.

PostNapisane: 13.11.2018, 15:25 

Dzięki za odpowiedź, ale jeśli miałbym zrezygnować z PASM, to na pewno chciałbym zachować możliwość ręcznej regulacji tłumienia - to jednak daje zawsze jakąś możliwość zbliżenia się do swoich oczekiwań.

PostNapisane: 13.11.2018, 18:42 

Polecam KW V3. Naprawdę rewelacyjne tłumienie i lepsze prowadzenie plus pełna regulacja dobicia i odbicia. Miażdży seryjne zawieszenie, i według mnie lepsze niż Bilstein.

Jak coś to pisz na PW mogę ogarnąć jakiś rabat.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]