Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 15.05.2011, 15:04 

Peter_Ch

Więc potwierdzasz, że we Wrocławiu, w temacie obsługi boxerów idzie ku lepszemu. Bardzo mnie to CIESZY!

Tytuł:
PostNapisane: 15.05.2011, 15:46 

Nr klubowicza: 193
Peter_Ch napisał(a):
... kończy kapitalkę w 996 po face lifcie ...

Może wiesz co się stało? To nieczęsta chyba operacja w 996 z 3.6? :)

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

Tytuł:
PostNapisane: 15.05.2011, 22:03 

Kolego Bukers .Akurat oglądałem to twoje cudo ale nie chciałem cie martwić na wstepie .Dodam Ci jesze ,ze do samochodu podchodze przedmiotowo .Mam ich troche i wprzeciwieństwie do ciebie sam je naprawiam nie dla oszczednosci ,tylko dlatego że to lubie . Posteram sie juz nie udzielac ci rad.

Tytuł:
PostNapisane: 16.05.2011, 13:42 

i tego się trzymajmy.Lepiej milczeć niż puszczać w eter "bo ja coś tam wiem ale lepiej nie będę nic mówił"
Typowe Polskie zagranie.
dziwne to forum bardzo dziwne :roll: z całym szacunkiem jest tu pare osób od których można się coś dowiedzieć ,coś zaradzą coś pomogą ale jest też sporo snobów.
takie "kompendium wiedzy o polakach"

Tytuł:
PostNapisane: 16.05.2011, 17:10 

Qbak napisał(a):
Peter_Ch napisał(a):
... kończy kapitalkę w 996 po face lifcie ...

Może wiesz co się stało? To nieczęsta chyba operacja w 996 z 3.6? :)

Tak wiem, najnormalniejsze zużycie silnika po 230.000 km. Auto przywiózł sobie mój kolega z Niemiec. Buda była w świetnym stanie ale zdawał sobie sprawę że prędzej czy później czeka go remont silnika bo już podczas kupna lekko dymił. Generalnie ten remont wliczył w koszty tanio kupionego samochodu. W jego wypadku wał został bo w 3,6 nie puchną panewki ;) Wymienili komplet nowych panewek, pierścienie, zrobili głowice, poszła też nowa pompa oleju i auto praktycznie prawie gotowe.

Tytuł:
PostNapisane: 16.05.2011, 17:49 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Hm, czy tylko mi się wydaje, że 230 tys. km to nie aż tak dużo? Choć może jestem przyzwyczajony do wiatraków, gdzie takie przebiegi to pestka.

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

Tytuł:
PostNapisane: 16.05.2011, 18:32 

Też się zastanawiałem jaki jest graniczny przebieg dla tych silników, ale raczej nie ma czegoś takiego. Nieraz widziałem w Niemczech silniki 3.4, które uchodzą za niezbyt wytrzymałe, z przebiegami po 400 tys. i więcej, a słyszałem o 3.6, które padły po 30 tys. Moim zdaniem nie ma reguły, wszystko zależy od sposobu jazdy i silnika jaki im wyjdzie w fabryce.

Tytuł:
PostNapisane: 18.05.2011, 0:08 

axel napisał(a):
Moim zdaniem nie ma reguły, wszystko zależy od sposobu jazdy i silnika jaki im wyjdzie w fabryce.

Zgadzam się całkowicie. To że silniki 3,4 są awaryjne wszyscy wiedzą ale ... dopóki ktoś nie nadwyręża go na torze pewnie i zrobi 400.000. Nie wiem dokładnie co jest w nich problemem ale być może użyte materiały do produkcji wału które powodują "spuchnięcie" panewki najbliżej komory sprzęgłowej i obrócenie jej. Problem ujawnia się jak auto jedzie po torze na pełnej mocy, na dworze dodatkowo jest upał i nie odpuszcza się po zrobieniu okrążenia tylko "bije" kolejne czasy. Możliwe że 3,6 można zrobić nawet 20 okrążeń gniotąc go niemiłosiernie ale ja swoje 3,4 załatwiłem po 5 czy 6.
Zgadzając się z cytowanym przedmówcą też mi się wydaje że można spokojnie kupić 3,4 z przebiegiem 400.000 całkowicie sprawnym ale pod warunkiem że auto posiadał dyrektor banku w Szwajcarii albo inna osoba tego typu która porsche traktuje jako dojazd do pracy.
Ja swoje kupiłem w Szwajcarii właśnie od takiej osoby - miało 134.000 przebiegu i gdybym nie przesadził wtedy na torze to myślę że teraz miało by 160.000 i silnik pracował by wyśmienicie. Z drugiej strony ktoś może powiedzieć - co to za porsche jak nie można go dobrze pognieść ?? ;)))
Tak jak pisałem poprzednim poście jak kolega rozebrał silnik to pierścienie były jak nowe, problem stanowił tylko i wyłącznie wał korbowy i nieszczęsna obrócona panewka, które wymieniliśmy i auto dalej ma silnik w świetnym stanie i nie pali przysłowiowego grama oleju.
Tak więc i w/g mnie kwestia przebiegu danego silnika to sprawa bardzo ale to bardzo indywidualna i w dużej mierze zależy od stylu jazdy mieszczącego się pomiędzy stylem dyrektora banku po styl wariata który kocha porsche i jego pedał gazu tak jak ja ;););)

Tytuł:
PostNapisane: 27.05.2011, 12:52 

usterka usunięta.Powodem grzechotania był napinacz.Przy okazji sprawdzone szklanki , wyglądają jak nowe.
napinacz 3500+2000robota.
Temat można zamykać.

Tytuł:
PostNapisane: 5.06.2011, 0:10 

czyli od poczatku mialem racje,dobrze ze nie brales odrazu za wytyczne najgorszych diagnoz ktore ktos tu wysnowal (panewki,szklanki itp etc),to byl zbyt charakterystyczny dla mnei przynajmniej dzwiek...

Tytuł:
PostNapisane: 5.06.2011, 6:33 

Miałeś racje!wymieniłem przy okazji łańcuch a w efekcie ciśnienie oleju mam większe.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]