Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14.03.2022, 8:55 

Wczoraj, 13.03.2022, w wieku 86 lat odszedł od nas Vic Elford - słynny brytyjski kierowca wyścigowy i rajdowy, zasłużony kierowca fabryczny Porsche, wielokrotny uczestnik 24h Le Mans (zwycięzca w klasie w swoim 906 w debiutanckim starcie!). Tryumfator w najsłynniejszych imprezach samochodowych świata, oprócz Le Mans również: Targa Florio, Daytona 24h, Sebrnig 12h, Rajdu Monte Carlo, Nurburgring 1000. Uczestnik 13 rund F1. Rajdowy Mistrz Europy 1967 roku w fabrycznym 911S.
Niesamowity talent, instruktor, idol, inspirator.
Autor słynnego podręcznika doskonalenia jazdy: Porsche High Performance Driving Handbook (mam go od wielu lat, a wstyd się przyznać, że tylko przekartkowałem :( )

Obrazek
https://sportscar365.com/obituary/vic-e ... way-at-86/

Vica już z nami nie ma, ale legenda pozostanie!

PostNapisane: 14.03.2022, 11:42 

Nr klubowicza: 068
jako pierwszy przekonał Porsche, że warto jechać rajdy - uważali, że za delikatne
Zasada w 912 , Elford w 911

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Marcin
----------------

http://aidi.pl

PostNapisane: 14.03.2022, 19:51 

Nr klubowicza: 263
No cóż taka kolej rzeczy, że wielcy mistrzowie odchodzą, myślałem , że uda się mi ich spotkać na Le Mans Classic gdzie regularnie bywali, lecz niestety Moss a teraz Elford odeszli zostały mi po nich autografy i pamiątki jak taki obraz wg plakatu.

Obrazek

PostNapisane: 14.03.2022, 23:40 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 281
Gdzieś dziś mi się obiła o uszy informacja, że Vic w którymś z sezonów (chyba w 1968) w ciągu jednego tygodnia wygrał rajd Monte Carlo na 911 i wyścig Daytona na 907, weekend po weekendzie!
Czy u jakiegokolwiek kierowcy obecnie jest możliwa taka wszechstronność?

jest: 356C '65, 912 '66, 914-6 '70, 996 Millennium '00, 126p S ’78, R129 500SL ’92

było: 914-4 ’73, 914-4 CanAm '74, 924 '79, 944 '84, 944S2 cabrio '90, 968 cabrio '92, 986S '00, 996.2 targa '03

Michał
IG: mr.mata912

PostNapisane: 15.03.2022, 0:37 

Mata napisał(a):
Gdzieś dziś mi się obiła o uszy informacja, że Vic w którymś z sezonów (chyba w 1968) w ciągu jednego tygodnia wygrał rajd Monte Carlo na 911 i wyścig Daytona na 907, weekend po weekendzie!
Czy u jakiegokolwiek kierowcy obecnie jest możliwa taka wszechstronność?

Tak!
1. Jeśli masz na imię Sebastian... :D
2. I jesteś Francuzem :( :( :(

Przykłady tegoroczne są dwa :)
Loeb tydzień po drugim miejscu w Dakarze wygrał tegoroczne Monte Carlo, a dwa tygodnie po Monte wygrał Race of Champions!
Ogier bezpośrednio z mety tegoż samego Monte (2 miejsce) wyleciał na testy fabrycznego hypercara Toyoty w WEC :)

Duc, Daro - dzięki za plakaty! Wspaniałe pamiątki

Występ Roberta Kubicy w zeszłym roku też był niezgorszy. 2 tygodnie po pechu w LeMans dociskał śmiało gaz w Alfie na Zandvort, a potem na Monzy :)

A ponoć Vale Rossi, oprócz MotoGP, całkiem niezgorzej ogarniał jazdę w bolidzie F1, nie tylko na testach Ferrari, ale także Mercedesa, gdy robili podmianki z Hamiltonem. Ponoć naprawdę wyniki Rossiego od samego początku robiły wrażenie na zespołach.

Naprawdę, najbardziej podziwiam zawodników, którzy mają właśnie taki dar wszechstronności! Potrafią zaiwaniać wszystkim co się odpycha i mają z tego frajdę :) Oby jak najwięcej takich ancymonów udało się nam jeszcze podziwiać!

PostNapisane: 18.03.2022, 3:18 

simprez napisał(a):

A ponoć Vale Rossi, oprócz MotoGP, całkiem niezgorzej ogarniał jazdę w bolidzie F1, nie tylko na testach Ferrari, ale także Mercedesa, gdy robili podmianki z Hamiltonem. Ponoć naprawdę wyniki Rossiego od samego początku robiły wrażenie na zespołach.

Zgadza sie. Dobrze że go tu wspomniałeś.. bo pewnie niewiele w PL śledzi MotoGP które na świecie jest dziedziną bardzo popularną. Na Misano albo Jerez jest po 300 tyś widzów..

Zresztą uwazam że MotoGP i SBK to ostatnie "podrygi" prawdziwego motorsportu dla facetow.

Wszelkie wspolczesne F1 czy rajdy to plejada tweetów, kampanii perfum i ciuchow w stylu Ricardo czy Hamiltonow. Nie umniejszając ich talentom to wyscigi wspolczesne sa w/g mnie odczlowieczone. Za dużo w tym PlayStation a za mało czlowieka.

Rajdy AD XXI wiek to 20 minutowe oesy.

Jak to porównać z Waldegardem , Elfordem czy Zasadą ktorzy jechali 4 dni po 10 tyś km.. i to głównie po nocy.

Zeby zdać sobie sprawę jak świat takich herosów jak Elford sie zmienił, wystarczy sobie wyobrazic że wyscigi tymu Mille Miglia to 1800 km które przejeżdzano w ruchu miejskim po szutrach i kocich łbach ze ŚREDNIĄ 190 km / h !
Wliczając w to zmianę opon, tankowanie i potrzeby fizjologiczne.

Wystarczy sobie wyobrazic jak musi być trudno przez 9 godz jechać caly czas 250km/h przez wioski, między drzewami na bębnowych hamulcach..

Na prostej Mullsanne w LM do dzis nie pobito chyba rekordu z lat 70 czyli 396 km/h !
i tak dalej i tak dalej.

50 lat pożniej najnowocześniejssa F1, z zaprojektowanym pakietem aero przez cyborgi na perekcyjnym asfalcie jest wciąż 50 km wolniejsza.

Co do Rossiego to jest to postać w starym szyku wyscigowych gwiazd z mega charakterem i genialna wiedza techniczną.

Ten facet (mając42 lata) sie scigal z plejadą 18-20 latków na równym poziomie.
Nie do wiary.
:shock:
Po wejscu Rossiego w F1 byl on od razu bardzo szybki. Ferrari nie chcial podac czasow z tego co pamiętam ale to bylo 2 sek poniżej Massy.. po pierwszej próbie.

Ciekawym jest tez konwersja w druga stronę .. tzn Kierowcy F1 którzy sprobowali swoich sil na motocyklach. Hamilton po treningu na R1 czy motocyklu motoGP nie mogl nawet odnależć prawidlowej pozycji.. dramat.

Cikawym byl epizod Schumachera w DTM na Superbike gdzie mialem przyjemność z nim jezdzic w grupie.
Niestety był tak słaby, że dochodziliśmy go z moim team mate zwykłym Supersportem.. ( Schumi jechal na SBK Fireblade )

Niestety wielcy odchodzą a sporty auto-moto zmieniają sie na łagodniejsze..

PostNapisane: 18.03.2022, 12:02 
Członek Honorowy

Nr klubowicza: 029
Załącznik:
20220315_073657~2_resized.jpg
Elford w garażach Grand Hotelu przed startem do RMC w 1968r.
Niestety, etui - czarne, brzydkie, ale zawierające skarby (zamazane, stare, skrawki papieru...:evil: ) z tamtych lat, nie przetrwało próby czasu i nie umknęło porządkom mojej żony. :banghead:
Zdjęcie nie jest mojego autorstwa.

były: 911 - T'73, S'77, SC'81, turbo look'84,
targa'88,
Boxster - 98
------------------
996 - 01

Zobacz profil YIM  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]