W moim 944 mam opony 205/60 r15. Chce je zmienić. Jaki rozmiar opon do niego polecacie? czy jest sens zmieniać na niższy profil? Jeśli tak to na jaki? pozdr
jesli chcesz zostać przy 15tkach a poprawić trakcję to na przód możesz wrzucić 205/55 R15 a na tył 225/55 R15, są to nietypowe rozmiary więc droższe, optymalne są 16tki przód 205/55 i tył 225/50. Choć wszystko powyżej 195 na niższym profilu powoduje "noszenie" na koleinach, ja ze względu na wygodnictwo przymierzam się do zmiany przednich 205/55 na 195/55 lub 195/60 R16.
Witam, trzeba mieć na uwadze że przy zmianie wysokości bieżnika zmienia się też obwód koła i w przypadku 944 w którym napęd do prędkościomierza brany jest z koła (lewe) to powstają zakłamania wskazu prędkości.
W młodszych rocznikach licznik napędzany jest ze skrzyni (chyba po 85r)
Przy zastosowaniu niższego profilu (przy zachowaniu tej samej szerokości opony) powoduje wskazanie większe niż w rzeczywistości.
Zmiania opon jak proponuje meewosh spowoduję zmianę wysokość opony o 10,25mm (średnica o 20,5mm) wiec wskazania licznik będą zawyżone o około 3,4%.
zgadzam się, ale jeśli chce się poprawić parametry jezdne nie zmieniając średnicy obręczy to trzeba się z tym liczyć. A zawyżanie nie jest takie złe - przynajmniej suszarka będzie bardziej łaskawa
Felg nie chce zmieniać, myślałem o 225, ale strasznie ciężko dostać, ogólnie to w tej chwili mam 205/60 , czyli rolniczy profil. Myślałem też o 205/50, ale nie wiem czy nie schowają się za bardzo w błotnikach. O przekłamaniach licznika wiem, ale raczej sie tym nie przejmuje. Zastanawiałem się tez nad jakimiś delikatnymi dystansami, jakie proponujecie?