Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 28.04.2011, 0:25 

Chyba nic nie pomyliłes, jak masz nip europejski to na firme kupujesz tam w cenie netto - w polandi do ceny netto doliczasz akcyze i do wartosci auta powiekszonej o akcyze doliczasz jeszcze vat 23 %

Tytuł:
PostNapisane: 28.04.2011, 0:27 

Chory kraj! Dziwi mnie to ze zrezygnowales z wiekszego rabatu u brokera pewnie 13 14? na 7 i zalatwianie samemu. Zdradzisz czemu? Papierow i problemow pelno wiec lepiej chyba by to ktos ogarnal, no chyba ze prowizja byla z kosmosu i nie chciales placic.

Wychodzi mi taniej 200 tys niz w Pl :)

Tytuł:
PostNapisane: 28.04.2011, 0:41 

Brokera reklamuje sie, ze załatwi Ci auto z upustem 17% od cennika polskiego, co tak naprawdę oznacza cennik detaliczny w uk, a ja od tego cennika urwalem jeszcze kilka procent, negocjujac sam. Papierologia ta sama. Brokera jest dobry dla osób, które nie znają angielskiego, dla starszego pokolenia, które nie do końca umie sie poruszać po innych krajach. Mi jest obojętne , czy pojadę do salonu w Wawie, czy Londynie.

Tytuł:
PostNapisane: 28.04.2011, 0:42 

A kraj chory, to sie zgadza. Ale to znowu przez obywateli, którzy chcąc zaoszczędzić, zgłaszają, ze każdy samochód kosztuje 100 euro, stad nowa interpretacja akcyzy

Tytuł:
PostNapisane: 28.04.2011, 0:48 

uluś napisał(a):
A kraj chory, to sie zgadza.

No wiecie my zazdroscimy angolom tanich aut a angole pewno zazdroszcza nam ze jestesmy gospodarczym tygrysem europy czyli Zieloną Wyspą ;)

A wiecie ze Angole (zreszta nie tylko oni) nie placa nawet 2% podatku przy sprzedazy uzywanego auta tak jak to sie placi w PL (PCC).

Tytuł:
PostNapisane: 28.04.2011, 0:53 

Czyli sie wszystko wyjasnilo. Trzeba bedzie z UK zalatwic samemu i tyle bo najlepiej sie kalkuluje. Z ciekawosic zapytam ktory salon polecasz? Napisze do nich, jak mozesz sie pochwalic ile w sumie zaoszczedziles w porownaniu do salonu w PL to tez bede wdzieczny. Rozumiem ze odebrales w Gdyni i auto doszlo cale i jaj nie bylo?:)

Tytuł:
PostNapisane: 28.04.2011, 1:12 

od ceny katalogowej w polskim salonie zaoszczedzilem 29%, ale od tej ceny w polsce dostalbym 6% rabatu, wiec realnie zaoszczedzilem 23%.

Tak, jak pisalem wczesniej, sprowadzalem bmw, wiec konkretnego salonu porsche Ci nie polece :) W przypadku bmw tylko jeden salon w calej anglii sie tak naprawde tym zajmuje, pewnie w porsche jest podobnie, szukaj obslugi dyplomatów, vipow, lub wojskowych. Pozostale salony niby chcialy mi to sprzedac, ale wymagaly adresu zameldowania w anglii, czyli realnie nie byly w stanie tego auta mi sprzedac. jak zadzwonisz na infolinie porsche w uk, przestawisz sytuacje, na pewno wskażą wlasciwą osobę.

Auto przywiozą Ci na lawecie do domu, lub mozesz je odebrac w uk.

Bedziesz mial jeszcze jakies pytania, pisz na priva, chetnie jutro odpowiem

Tak przy okazji : Przy budzecie na panamere, mozesz tez pomyslec o nowym m5, ktore zaraz wyjdzie, jezdze wasnie nową serią 5 i jest cudowna, wiec m5 bedzie musialo byc fantastyczne. Porsche kocham za 911 i caymana, ale z wiekszymi autami dopiero raczkują. Oczywiscie kazdy wybiera co lubi :)

pozdrawiam

adam

Tytuł:
PostNapisane: 28.04.2011, 1:13 

@por1: przy sprzedazy? chyba przy zakupie.

jak kupujesz na fakture, ten podatek nie obowiazuje rowniez w pl

Tytuł:
PostNapisane: 28.04.2011, 1:52 

Dzieki bardzo napisze jutro na priv, i dzieki za pomoc:)

Tytuł:
PostNapisane: 28.04.2011, 9:29 

jak już tak importować to trzeba pojechać po całości tzn. Zarejestrować auto w anglii lub niemczech i wogóle nie zapłacić akcyzy.

Tytuł:
PostNapisane: 28.04.2011, 10:24 

Nr klubowicza: 170
a mozna kupic w Anglii auto w salonie z kierownica po lewej stronie ?

Było 997.1 TT - 563 KM
Jest: 991.2 TTS - 585 KM na razie :)

Tytuł:
PostNapisane: 28.04.2011, 10:55 

Nr klubowicza: 164
Maciek - o tym pisali koledzy - że podobno można zamówić z LHD.

Co do rabatów: nie wiem jakie daja na Panamerę ale w Pradze na telefon oferowali mi po kilku rozmowach 10 % na gt3 rs mkII... No ale kupiłem gt2

Jurek

Tytuł:
PostNapisane: 28.04.2011, 11:10 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Na pewno można zamówić LHD, frakcja zwolenników takich aut w GB rośnie ;) Choć trochę mnie to dziwi. Chyba że często jeżdżą na kontynent.

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

Tytuł:
PostNapisane: 28.04.2011, 13:22 

Marion napisał(a):
jak już tak importować to trzeba pojechać po całości tzn. Zarejestrować auto w anglii lub niemczech i wogóle nie zapłacić akcyzy.

Z leasingiem przez polski bank tak sie nie da, ale z tego co teraz licze jesli dobrze licze wychodzi duuuzo taniej no tylko ze jest z tym troche roboty.

Czy ktos kupowal w uk i moze polecic jakis salon porsche co robi lhd i exporty?

Tytuł:
PostNapisane: 28.04.2011, 17:25 

To leasing w niemczech. Trochę takich aut jeździ w PL

Tytuł:
PostNapisane: 28.04.2011, 21:02 

Marion napisał(a):
To leasing w niemczech. Trochę takich aut jeździ w PL

Szczerze to nie wiem jak to zrobic trzeba miec raczej firme w Niemczech tablice niemieckie nie wiem jak z odliczeniem leasingu jako koszty itd. Troche to skomplikowane:)

A wracajac do Czechow i ich 10% to ceny tam maja z kosmosu:)

Tytuł:
PostNapisane: 28.04.2011, 21:05 

A jak z oplatami w niemczech za takie leasingowane, ubezpieczenia/podatki?

Co po zakonczeniu okresu leasingu - wykup i wtedy formalnosci zwiazane ze sprowadzeniem pojazdu do PL?

Tytuł:
PostNapisane: 28.04.2011, 21:10 

No właśnie też bym był ciekaw czy ktoś może coś więcej powiedzieć w tej sprawie. Chyba trzeba mieć niemiecki adres i zarobki:)

Tytuł:
PostNapisane: 28.04.2011, 21:19 

Nr klubowicza: 164
Kalasznikov napisał(a):
Marion napisał(a):

A wracajac do Czechow i ich 10% to ceny tam maja z kosmosu:)

Nie wiem skąd ta opinia bo ceny netto maja takie same jak w DE.
różnica to 1% bo maja 20% VAT a nie 19%.

Jurek

Tytuł:
PostNapisane: 28.04.2011, 21:23 

Równiez wałkowałem ten temat. To oczywiscie jest najlepsze rozwiazanie. Kupujesz w cenie netto w anglii na firme w niemczech, nie ma w ogole akcyzy, a caly vat placisz, ale pozniej odliczasz. CZyli całkowity koszt samochodu to kwota netto w anglii, jednym slowem bajka.

Minusy to:
-musisz miec firme zarejestrowaną w niemczech, jesli jej nie masz, to musi ją miec osoba, do ktorej masz pelne zaufanie ( w koncu oficjalnie bedzie wlascicielem tego pojazdu).
-koszty w postaci raty leasingowej lub amortyzacji nie wpadają tobie w firmie polskiej, tylko niemieckiej ( znowu kombinowanie z refakturami ? )
-jeździsz na niemieckich blachach
Plusy to:
- calkowita cena auta to kwota netto zakupu w gb
- łatwiejsza sprzedaz auta na rynku niemieckim ( wyzsze ceny, wieksza ilosc potencjalnych nabywcow). Po leasingu po prostu nadal jezdzisz na niemieckich blachach, a jak chcesz auto sprzedac, sprzedajesz je w niemczech, auto nigdy nie przechodzi polskiej akcyzy

Sam odstapilem od tego, poniewaz stwierdzilem, ze nie znam w niemczech osoby, do ktorej mialbym tyle zaufania, aby zarejestrowac na nią auto

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]