Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18.06.2018, 0:58 

Witam,

Mam następujący problem. Pacjent: Panamerta GTS 2012, model 2013.
Na wolnych obrotach wskazówka obrotomierza zamiast stać nieruchomo, to drga. Faluje 1mm w górę i w dół. Nie ma to nic wspólnego z obrotami silnika. Silnik nie faluje, pracuje równo. A wskazówka drga, daje wrażenie, jakby obroty silnika falowały. PC twierdzi, że to jest OK, że Panamery tak mają, szczególnie GTSy, bo maja one zwiększone dawkowanie paliwa, jest to kwestia softu itp. Generalnie nie przejmować się, tylko jeździć.

Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Albo komuś udało się ten problem rozwiązać? Auto za 700 tys i wskazówka nie stoi prosto? To jakiś absurd.

PostNapisane: 18.06.2018, 2:35 

Mam tak w 991 carrera S na wolnych delikatne drganie wskazówki obrotomierza, w trybie S obroty są podwyższone i tego nie ma.
W 997.2 carrera S tego nie było, czy należy coś z tym zrobić ?

PostNapisane: 18.06.2018, 7:50 

Nr klubowicza: 560
U mnie ten objaw również występuje. Przeszkadzał mi tylko na początku, później się przyzwyczaiłem.

Taycan 4S 2022
991.2 Carrera S 2015
Panamera GTS 2013

PostNapisane: 18.06.2018, 8:59 

PC twierdzi, że problem jest elektroniczny, należałoby wgrać nowy soft, wymienić zegary, wymienić sterowanie czymś tam.... ale to co mogli zrobić to już zrobili a nie będą wymieniać pół auta po kolei, bo wg nich nie jest to usterka. Pod wymianę w ramach Porsche Approved też to nie podchodzi, bo zegary są sprawne. Jestem bardzo ciekawy, czy ktoś z forumowiczów rozwiązał ten problem skutecznie.

Rozmawiałem z kilkoma mechanikami z różnych serwisów, również z PC w Berlinie i wszyscy jak jeden mąż twierdzą, że to normalne i tak czasami jest. Jakoś nie mogę przejść nad tym do porządku dziennego. Mam nadzieje, że jest chociaż 1 użytkownik, który rozwiązał ten problem skutecznie.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]