Witam,
Może ktoś miał podobną sytuację i podzieli się doświadczeniami.
Po przełączeniu na tryb "sport plus" wyskoczył "check" silnika, zaraz po tym dezaktywacja systemu "start/stop", błąd systemu PSM oraz napędów "all wheel drive". Problem objawiał się spadkiem mocy i szarpaniem przy próbie jazdy. Wszystkie błędy w kolorze żółtym.
Na drugi dzień udało się odpalić auto bez problemu, wyskoczył jedynie "check" i to jedyny błąd. Podpiąłem pod komputer (u znajomego mechanika więc nie było to specjalistyczne oprogramowanie) i wyskoczył błąd na drugim cylindrze (o ile dobrze pamiętam to chyba coś z ciśnieniem, ale mogę się mylić). Po jego skasowaniu wszystko wróciło do normy jednak czułem lekkie falowanie na wolnych obrotach. Pod koniec następnego dnia sytuacja się powtórzyła, ale już po samym odpaleniu (nie trzeba było nawet wchodzić w tryb sportowy).
Po tej sytuacji przypomniałem sobie, że 3/4 razy zdarzył mi się błąd systemu "start/stop" podczas jazdy. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu błąd znikał. Nie wiem na ile to istotne, ale podkreślam, że w serwisie odwrócili mi ten system na wyłączony przy odpaleniu.
Serwisuje auto w Porsche. Mimo wskazywania wcześniej przy wizytach o falujących obrotach nikt nic nie zauważył. Co śmieszniejsze w dzień, w którym sytuacja miała miejsce byłem w serwisie na sprawdzeniu czy wszystko OK i usłyszałem dużo pochwał na temat stanu auta
Auto mam na dodatkowej gwarancji porsche approved. Jednak mimo wszystko byłbym wdzięczny za podzielenie się Waszymi spostrzeżeniami lub wskazówkami. Czytałem, że z Porsche potrafi być różnie w kwestii serwisowania więc warto posiąść jakąś dodatkową wiedzę na ten temat.