MIchał, dzięki za konkretną odpowiedź. A co sądzicie o markowych "boxach" jakie oferuje np. Techart? Do boxa dorzucają też dwuletnią gwarancję na silnik i skrzynię. Ale czy taki box w razie czego można wyjąć i nie zostawi po sobie śladów?
michal928 napisał(a):
W sterowniku silnika przy odczycie podstawowych parametrów masz coś takiego jak licznik programowań. Nie trzeba wykonywać żadnych specjalnych procedur czy porównywania map pamięci.
Wszelkie fabryczne programowania są odnotowane w systemie i ich ilość wykraczająca poza te udokumentowane jest oznaką niefabrycznych ingerencji w sterownik co jest równoznaczne z utratą gwarancji.
Na podstawowym przeglądzie watpię by komukolwiek chciało się analizowac ilosć programowań sterownika, natomiast gdy coś się wysypie to analiza tego parametru jest podstawą uznania roszczeń gwarancyjnych. Nieważne jaki program będziesz miał aktualnie wgrany.
Dodam, ze wszelkie informacje w sterowniku poza mapami pamięci są bardzo trudne o ile nie niemożliwe do modyfikacji (np licznik programowań).
Wiem bo walczyłem ze sterownikiem z 997 w którym chciałem zmienić kodowanie skrzyni biegów i nikt włącznie z aso nie był w stanie tego wykonać.