Witajcie,
Niedawno kupiłem białą Panamerę Turbo (miałem duży dylemat nad wyborem - wahałem się pomiędzy GTS a Turbo - kolega @mhl07 namieszał mi w głowie swoim czerwonym GTS
GTS ma fantastyczny dźwięk, jednak ze względu na osiągi wybrałem w końcu Turbo, chociaż długo nie mogłem się zdecydować - i nie żałuje wyboru Turbo - przyspieszenie, wrażenia, jazda SUPER!!!! - już zaczynam odkładać na 991 Turbo S. (do kolegi @Damos "Mam nadzieję zobaczyć Cię na kolejnym zlocie w Panamerze Turbo
" Nie mogę się doczekać kolejnego zlotu
Tyle tytułem wstępu, jeśli pozwolicie mam kilka pytań:
1. ASO.
Oczywiście mam gwarancje (nie wyobrażam sobie Panamery bez gwarancji) i pytanie które ASO polecacie (nie ukrywam, że najbliżej mam do ASO Warszawa, jednak osobiście nie chciałbym tam serwisować auta - nie mam zaufania. Myślałem, ze względu na obsługę podczas zlotu na torze Poznań o ASO Poznań, jednak poprzedni właściciel ma baaardzo niemiłe wspomnienia z ASO Poznań i mimo, że miał tam najbliżej to wolał serwisować w ASO Wrocław i ASO Warszawa. Ja po tym, jak poprzedni właściciel opowiedział mi kilka historii o ASO Poznań, popartymi dokumentacją i zdjęciami, co w moim przekonaniu wysoce uprawdopodobniało, iż rzeczywiście tak było, to trochę zwątpiłem w ASO i najchętniej gwarancję obsługiwałbym w PorschePana
W związku z tym pytanie Jakie ASO polecacie? - zależy mi na wysokiej jakości i co najważniejsze, aby auto po wyjeździe nie było przez ASO umyślnie bądź nieumyślnie (bez znaczenia dla mnie czy lekkomyślnie czy wskutek rażącego niedbalstwa) w jakimś stopniu uszkodzone!!! i drugie pytanie jak się zabezpieczyć wobec w/w sytuacji? - może protokołem przyjęcia/odbioru?
2. Opony.
Obecnie są założone zimowe opony 20' - wypadałoby założyć letnie
W związku tym pytanie jakie polecacie?
3. PCCB.
Chciałem i szukałem ceramiki i.... mam ceramikę
Jestem pod niesamowitym wrażeniem - hamowanie Super!!! Zdaję sobie sprawę z kosztów eksploatacji - pytanie tylko jak zadbać o ceramikę (to moje pierwsze PCCB), aby jak najdłużej była sprawna? Będę wdzięczny za ewentualne rady, wskazówki.
4. Gwarancja.
Wybaczcie, jeśli pytanie jest zbyt oczywiste
pierwszy raz korzystam z gwarancji Porsche Approved.
a. Czy gwarancja obowiązuje tylko w Polsce, czy też w UE, poza UE?
b. Jaki (jakie) są numery assistance? (znalazłem tylko 801... nie mogę znaleźć nr na tel. kom.)
c. Jak gwarancja i assistance wygląda w praktyce? (czy ktoś może się podzielić "wrażeniami")
5. Start/Stop
Czy można wyłączyć ten system na stałe, aby nie trzeba było za każdym razem naciskać przycisku "A"?
6. Sportowa limuzyna
Luźne pytanie, jestem ciekawy waszych opinii, komentarzy do postawionej przeze mnie tezy:
Porsche Panamera Turbo S jest najbardziej optymalnym wyborem w segmencie sportowej limuzyny. (w porównaniu do Maserati Quattroporte, Aston Martin Rapide, Bentley, Mercedes S-klasa AMG, Audi RS6-7, wyłączając Rolls-Royce'a; ciekawie prezentuje się też Mercedes E W212 63 AMG S 585KM z przyspieszeniem 3,6 s do setki
)