Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8.05.2016, 14:21 

Nr klubowicza: 454
Witajcie,
Niedawno kupiłem białą Panamerę Turbo (miałem duży dylemat nad wyborem - wahałem się pomiędzy GTS a Turbo - kolega @mhl07 namieszał mi w głowie swoim czerwonym GTS :D GTS ma fantastyczny dźwięk, jednak ze względu na osiągi wybrałem w końcu Turbo, chociaż długo nie mogłem się zdecydować - i nie żałuje wyboru Turbo - przyspieszenie, wrażenia, jazda SUPER!!!! - już zaczynam odkładać na 991 Turbo S. (do kolegi @Damos "Mam nadzieję zobaczyć Cię na kolejnym zlocie w Panamerze Turbo :headbang: " Nie mogę się doczekać kolejnego zlotu ;)
Tyle tytułem wstępu, jeśli pozwolicie mam kilka pytań:

1. ASO.
Oczywiście mam gwarancje (nie wyobrażam sobie Panamery bez gwarancji) i pytanie które ASO polecacie (nie ukrywam, że najbliżej mam do ASO Warszawa, jednak osobiście nie chciałbym tam serwisować auta - nie mam zaufania. Myślałem, ze względu na obsługę podczas zlotu na torze Poznań o ASO Poznań, jednak poprzedni właściciel ma baaardzo niemiłe wspomnienia z ASO Poznań i mimo, że miał tam najbliżej to wolał serwisować w ASO Wrocław i ASO Warszawa. Ja po tym, jak poprzedni właściciel opowiedział mi kilka historii o ASO Poznań, popartymi dokumentacją i zdjęciami, co w moim przekonaniu wysoce uprawdopodobniało, iż rzeczywiście tak było, to trochę zwątpiłem w ASO i najchętniej gwarancję obsługiwałbym w PorschePana :) W związku z tym pytanie Jakie ASO polecacie? - zależy mi na wysokiej jakości i co najważniejsze, aby auto po wyjeździe nie było przez ASO umyślnie bądź nieumyślnie (bez znaczenia dla mnie czy lekkomyślnie czy wskutek rażącego niedbalstwa) w jakimś stopniu uszkodzone!!! i drugie pytanie jak się zabezpieczyć wobec w/w sytuacji? - może protokołem przyjęcia/odbioru?

2. Opony.
Obecnie są założone zimowe opony 20' - wypadałoby założyć letnie :) W związku tym pytanie jakie polecacie?

3. PCCB.
Chciałem i szukałem ceramiki i.... mam ceramikę :D Jestem pod niesamowitym wrażeniem - hamowanie Super!!! Zdaję sobie sprawę z kosztów eksploatacji - pytanie tylko jak zadbać o ceramikę (to moje pierwsze PCCB), aby jak najdłużej była sprawna? Będę wdzięczny za ewentualne rady, wskazówki.

4. Gwarancja.
Wybaczcie, jeśli pytanie jest zbyt oczywiste :oops: pierwszy raz korzystam z gwarancji Porsche Approved.
a. Czy gwarancja obowiązuje tylko w Polsce, czy też w UE, poza UE?
b. Jaki (jakie) są numery assistance? (znalazłem tylko 801... nie mogę znaleźć nr na tel. kom.)
c. Jak gwarancja i assistance wygląda w praktyce? (czy ktoś może się podzielić "wrażeniami")

5. Start/Stop
Czy można wyłączyć ten system na stałe, aby nie trzeba było za każdym razem naciskać przycisku "A"?

6. Sportowa limuzyna
Luźne pytanie, jestem ciekawy waszych opinii, komentarzy do postawionej przeze mnie tezy:
Porsche Panamera Turbo S jest najbardziej optymalnym wyborem w segmencie sportowej limuzyny. (w porównaniu do Maserati Quattroporte, Aston Martin Rapide, Bentley, Mercedes S-klasa AMG, Audi RS6-7, wyłączając Rolls-Royce'a; ciekawie prezentuje się też Mercedes E W212 63 AMG S 585KM z przyspieszeniem 3,6 s do setki :shock: )

718 Cayman GTS 4.0 PDK
718 Boxster - out
Panamera Turbo - out
997.1 3,6 - out
Cayenne S 4.5 - out

PostNapisane: 8.05.2016, 20:49 

Cześć i gratki panamy.

ad:
1. Miałem kilka przygód z PCKat i PCWar i ciężko mi ich polecić... :p
2. Opony - mam Pirelki i są spoko, ale wolę na zimówkach 19tkach jeździć ze względu na komfort.
3. Nie pomogę - mam zwykłe.
4. Gwarancja - cała Europa. W PL do najbliższego ASO auto odstawiają a Ty dostajesz najwyższej klasy z danego miasta jako zastępczy. Miałem już kilka razy do czynienia, jest niesamowicie zgrany serwis. Dzwonisz, podstawiają Ci auto moment i lawetę na Twoje auto. Numer mam zapisany w tel +48 22 344 99 11
5. Start/Stop - jak kupowałem to powiedziano mi w Katowicach że nie można wyłączyć na stałe. System jest tragiczny...
6. Sportowa limuzyna - mam więc odpowiedź jest krótka....dla mnie był to najlepszy wybór ;)

PostNapisane: 9.05.2016, 15:14 

@hubi_pl
Też myślałem o Pirelli - Jakie konkretnie polecasz?

718 Cayman GTS 4.0 PDK
718 Boxster - out
Panamera Turbo - out
997.1 3,6 - out
Cayenne S 4.5 - out

PostNapisane: 9.05.2016, 16:19 

Ja mam takie i jestem zadowolony:

Obrazek

PostNapisane: 10.05.2016, 12:02 

Witam,

odnośnie ceramiki, myślę że warto pilnować stanu zużycia klocków, ponieważ nie do końca zużyty klocek może już uszkodzić tarczę, samym czujnikiem lub nitami mocującymi klocek.

Jeżeli chodzi o opony to potrzebujesz 20 czy 21 cali ?

Polecam Micheliny lub Pirelli.

PostNapisane: 10.05.2016, 13:43 
Klubowicz

Nr klubowicza: 258
Mam dobre doświadczenia z PCW i nie skreślałbym ich z listy.

Bartek

997.1 GT3
964 C2
958 3.0d
996 turbo X50 [był]
964 C4 [był]

PostNapisane: 11.05.2016, 15:52 

Dzięki za pomoc,
Odnośnie opon to po rozmowie z poprzednim właścicielem (PZero szybko się zużywały, Michelin bardzo polecał) prawdopodobnie zdecyduje się na:
MICHELIN PILOT SUPER SPORT 295/35 R20
i
Michelin PILOT SUPER SPORT 255/40 R20

718 Cayman GTS 4.0 PDK
718 Boxster - out
Panamera Turbo - out
997.1 3,6 - out
Cayenne S 4.5 - out

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]