Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10.07.2009, 13:33 

Panie i Panowie,
Proszę podpowiedzcie jakich specyfików używacie do pielęgnacji dachu miękkiego. Chcę zadbać o dach w moim boxsterze, a ponieważ jest to mój pierwszy kabriolet nie mam w tym żadnego doświadczenia.

Z góry dziękuję Włodek

Tytuł:
PostNapisane: 10.07.2009, 15:09 

http://www.auto-swiat.pl/wydania,Jak-cz ... 035,1.html

Do szyby w dachu używam Sonax do polerowania szyb , jest on przeznaczony również do szyb z tworzyw sztucznych w kabrio.

PostNapisane: 10.07.2009, 15:42 

Brud oczyszczasz uzywajac dmuchawy/sprezarki, potem myc uzywajac jakiegos detergentu. Jeszcze nie wiem czy w Polsce dostepny, ale recomenduje i uzywam “P-21 total auto wash” raz-dwa razy w roku. Staraj sie by auto nie stalo w miejscu gdzie sa bezposrednie promienie sloneczne. Za wszelka cene unikaj ptasich odchodow i wszelkiego rodzaju “sokow” spadajacych z drzew… Wyglad na to, ze masz samochod z 2000 roku ale nie wiem z jakiego materialu w tym roku robili dachy, bo moj model (993) mial je robione z bawelny,co oznacza, ze dodatkowo powinno sie go spray-owac czyms blokujacym promienie sloneczne UV. Jesli rzeczywiscie jest z bawelny, trwalosc takiego dachu jest szacowana na 10 lat/100 tys km. Oczywiscie to zalezy od tego jak o niego dbamy…

PostNapisane: 10.07.2009, 16:31 

Jczar THX

jczar napisał(a):
Brud oczyszczasz uzywajac dmuchawy/sprezarki, potem myc uzywajac jakiegos detergentu. Jeszcze nie wiem czy w Polsce dostepny, ale recomenduje i uzywam “P-21 total auto wash”

...powinno sie go spray-owac czyms blokujacym promienie sloneczne UV. Jesli rzeczywiscie jest z bawelny, trwalosc takiego dachu jest szacowana na 10 lat/100 tys km. Oczywiscie to zalezy od tego jak o niego dbamy…

Mam dokładnie model 00' to chyba bawełniany ? czy coś byś polecił do sprejowania ?

Tytuł:
PostNapisane: 10.07.2009, 16:41 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
BMW ma niezle kosmetyki do kabrioletow - zestaw z impregnatem kumpel kupil za jakies 250 zl.

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

Tytuł:
PostNapisane: 10.07.2009, 17:06 

G_one, przykro mi ale jeszcze nie zamawialem nic w Polsce, wiec nie do konca wiem co zarekomendowac. Do tej pory korzystalem z tych dwu stron (producty PS21 i Griot's Garage): http://www.topoftheline.com/ http://www.griotsgarage.com/

Romanesku, dzieki z link do artykulu. Wyglada na to, ze zamowie farbe do odswiezania dachu. Jak bedzie cos nie tak, to zawitam w Kielcach :D

Tytuł:
PostNapisane: 10.07.2009, 17:48 

THX Romanesku super artykuł

W.

Tytuł:
PostNapisane: 10.07.2009, 19:21 

Prosze bardzo, ja temat z konserwacją dachu przerabiałem już 2 lata temu mając Bmw z3 , zmatowioną szybę doprowadziłem do stanu jak z fabryki dzieki Sonax.
jczar zapraszam weż 2 połówki (nie dachu) i rozkminimy temat odnowienia dachu.

Tytuł:
PostNapisane: 11.07.2009, 22:53 

jeśli chodzi o zabezpieczenie, to produkty firmy 303 są raczej najlepsze na rynku i mają najlepsze uznanie w U.K.
Niestety nie są jeszcze dostępne w polsce. Do szyb vinylowych używam zestawu swissvax'a plastic screen i jest to praktycznie to samo co dostajemy od Zymola. Trzeba tylko wybrać, która marka bardziej ci pasuje.

Tytuł:
PostNapisane: 11.07.2009, 23:42 

Ja używam kosmetyków Mercedesa (były najłatwiej dostępne) :)

Zestaw składa się z miękkiej szczotki, szmatki, płynu do czyszczenia i impregnatu w aerozolu typu aqua-stop (wystarcza na jedną operację)
Wszystko zakręcone w fajną tubę.

PO umyciu i zastosowaniu tych kosmetyków dach odzyskuje kolor i dobrze spływa woda.

BTW; czy ktoś spotkał się z kosmetykami Porsche do pielęgnacji dachu?

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]