Autor |
Wiadomość |
wampir
|
Napisane: 17.04.2009, 8:00 |
|
|
Slyszeliscie o tym?
http://tinyurl.com/ccc3y5
Co myslicie?
Wg mnie to bedzie mocny cios w mlodych, ktorych nei stac na nowe auta...
|
|
Góra |
|
guzik
|
Napisane: 17.04.2009, 8:07 |
|
|
Wiecie co myślę...BANDA ZŁODZIEI
|
|
Góra |
|
bartek_sz
|
Napisane: 17.04.2009, 8:38 |
|
|
Debile nie mają skąd brać kasy... najpierw podnieśli akcyze, teraz kolejny haracz. GRANDA!!
Taką kasę wolałbym wydać na cokolwiek innego dla mojej 911, ale na pewno nie na złodziei z US
|
|
Góra |
|
Abelard
|
Napisane: 17.04.2009, 8:38 |
|
|
Pomysł trochę radykalny, bynajmniej jeśli chodzi o kwoty. Przecież to jedna pensja średnia czy w tych okolicach. Polaków na to nie stać. Uduszą gospodarkę...ale to samobójstwo więc chyba sobie bramki nie strzelą, oby.
|
|
Góra |
|
chipis
|
Napisane: 17.04.2009, 8:44 |
|
|
Scenariusz:
To uderzy w najbiedniejszych (nie tylko młodych), więc PSL (ludzie na wsiach mają stare polonezy, fiaty) , SLD i PIS będą przeciw. Nawet jak przejdzie przez parlament, to prezydent zawetuje walcząc o głosy i tyle będzie z ustawy:). Nie ma się co martwić:)
|
|
Góra |
|
bartek_sz
|
Napisane: 17.04.2009, 8:48 |
|
|
scenariusze scenariuszami ale sam pomysł jest co najmniej CHORY
|
|
Góra |
|
borysek
|
Napisane: 17.04.2009, 10:01 |
|
|
najgorsze jest to ze tych debili wybieramy co 4 lata my sami (((
|
|
Góra |
|
jadak
|
Napisane: 17.04.2009, 10:01 |
|
|
W najbiedniejszych to jedno, ale pozbędą się za jednym zamachem wszystktich zabytkowych aut z Polski. I faktycznie posiadanie 356 czy 914 (tak z naszej działki) będzie hobby wyłącznie dla baaaardzo majętnych ludzi. Ciekawe tylko czy pomysłodwacy tej ustawy (PSL) zamierzają także wprowadzić podatek ekologiczny od wszystkich ponaddwudziestoletnich ciagników/kombajnów/maszyn rolniczych. Pewnie nie bo wtedy chłopi by ich roznieśli na widłach. Ale nam jak zwykle będą próbowali dołożyć.
|
|
Góra |
|
pdmobil
|
Napisane: 17.04.2009, 10:02 |
|
Członek Honorowy |
|
Nr klubowicza: 029
|
Sprzedam 911 sc 81r.-srebrny- stan i kondycja - bardzo dobre, ogólne znane......auto chyba nie wymaga specjalnego zachwalania.
Poważne oferty na pw.
Góra |
|
jurek968
|
Napisane: 17.04.2009, 12:34 |
|
Nr klubowicza: 039
|
Raczej nieprzejdzie taka ustawa.A z pewnością nieprzejdą kwoty.
Podejrzewam ,że aut sprzed 1991 roku będzie z milion, 90% z nich ma wartośc mniejszą niż 3000PL.Wobec powyższego oznacza to natychmiastwe złomowanie ok miliona aut----no Way
Realnie zaś mając Porsche - trzeba będzie sprzedać te auta zagranicę ,tam chętnie je przygarną
Znikną z ulic piękne samochody ,znikna imprezy typu Cllasc auto,itp. kilka gazet padnie ,smutno będzie.
Góra |
|
Vjackmax
|
Napisane: 17.04.2009, 12:42 |
|
|
ktoś po prostu chciał za jednym zamachem zmieść z powierzchni polski szrot, czteroślady oraz te wyklepane z przystanku autobusowego ...
tylko że to nie fachowiec i przede wszystkim idiota z tego co to zaproponował, bo nie wziął pod uwagę sporej grupy samochodów kolekcjonerskich, klasycznych, o wartości innej niż Golf III po wsiowym tjóningu... zresztą to chyba jakiś cymbał z PSL wymyślił...
pozdr wszystkich (z wyjątkiem tego matoła), Jacek
|
|
Góra |
|
911Bart
|
Napisane: 17.04.2009, 12:42 |
|
|
Nie chce mi sie wierzyć żeby przeszedł taki idiotyzm..
Choć z drugiej strony tonący (państwo) brzytwy się chwyta..
PS. Tak jak nienawidzę PISiorów, tak mam nadzieję że tym razem ich sprzeciw i chęć blokowania ustaw chociaż raz na coś się przyda..
|
|
Góra |
|
jurek968
|
Napisane: 17.04.2009, 15:10 |
|
|
911Bart napisał(a): Nie chce mi sie wierzyć żeby przeszedł taki idiotyzm.. Choć z drugiej strony tonący (państwo) brzytwy się chwyta.. PS. Tak jak nienawidzę PISiorów, tak mam nadzieję że tym razem ich sprzeciw i chęć blokowania ustaw chociaż raz na coś się przyda..
No dokładnie...Prezydent wszystko wetuje więc tym razem akurat zrobi dobrze..
Z drugiej strony jak na ironię jednak Pis dobrze mówi ,że PO zawsze w d.. daje emerytom ,rencistom ,samotnym matkom i ogólnie biedakom którzy jeżdżą do dziś maluchami,innmi fiacikami etc...będą zmuszeni się przesiąść..... na komunikację miejską i PKS
A tak wogóle czy Fiat 126 p jest nieekologiczny? pali 5,5 lira ,oleju wlewa się 3 litry,boryga które jest świństwem wogóle niema, o co to chodzi
Góra |
|
Marion
|
Napisane: 17.04.2009, 15:15 |
|
|
Pomysł i idea dobra i słuszna. Zniknie złom i poprawi się bezpieczeństwo na drogach, tylko jak zwykle "chcieli dobrze a wyszło jak zwykle".
Ale samo rozwiązanie do d... bo wylewa dziecko z kąpielą
Tylko jak to zrobić inaczej, bo jak się zrobi wyjątki to nie tylko porsche i innee klasyki będą wyjątkowa ale także golf co zostawia 8 śladów
Polacy potrafią i są wyjątkowi.
a ta ustawa raczej przejdzie w tej czy innej formie bo koncerny samochodowe tego raczej nie odpuszczą.
ps. a sprawdzanie stanu technicznego to nie rozwiązanie o czym panowie diagności wiedzą najlepiej
|
|
Góra |
|
jurek968
|
Napisane: 17.04.2009, 15:35 |
|
|
Pomysł dobry/? sam niewiem ,może ogólnie idea dobra.
Liberalizm i wolna konkurencja powinna wyglądać jak w USA ,możesz jeżdzić czymkolwiek ale musi ono spełniać normy szeroko pojęte obowiązujące normy.
W niemczech ,można auto wyrejstrować,mona mieć ubezpieczone 1 auto i zamienne tablicce itp.
Prawo również niedziała wstecz , podobnie jak i u nas było,czyli auto wyprodukowane np. w roku 1988 musi spełniac normy z roku 1988 tego a nie współczesne.
Mi to ogólnie niepsauje taka polityka bo wygląda ,że jak przychodzi kolejny rząd i nowy minister to może on wszystko.
Kto zaręczy,że za 2 lata niewprowadzą jakiegoś kolejnego bajońskiego podatku od aut które mają zużycie ponad 300 mg CO2.
Teraz renciści potem bogaci............w efekcie na każdego kij(podatek) się znajdzie
Góra |
|
Marion
|
Napisane: 17.04.2009, 15:52 |
|
|
Jeśli chodzi o niestałość przepisów to racja. Zresztą dużo działań ma charakter skoku na kasę.
ale problem ze złomem na drogach jest i muszą go jakoś rozwiązać (nie twierdzę że w ten sposób) bo inaczej będzie strach jeździć po kraju. 90% aut nie dość ze stare to jeszcze są naprawiane "na sznurek i drut"
nie wszyscy muszą także jeździć samochodami. na zachodzie dobrze funkcjonuje komunikacja zbiorowa i sam się kiedyś zdziwiłem jak znajomi z Niemiec którzy mają kilka fajnych aut zapytali mnie czy wolę jechać autem czy autobusem (tam to normalne)
zasada stare=złom sprawdza się w 90% a mniejszości jak zwykle nikogo nie interesują. jest wiele fajnych starych w dobrym stanie aut o które właściciele dbają, tylko jak je wyłączyć od wilkiej mitoły.
|
|
Góra |
|
simprez
|
Napisane: 17.04.2009, 19:26 |
|
|
Marion - sorry, ale czy ty masz pojęcie o użytkowaniu auta starszego niż 10 lat?
Wiesz, dzięki takim tekstom, że 90% tych aut jest "naprawiane na drut i sznurek" istnieje klimat do tworzenia takich wypocin jak ten projekt, którego hasłami innymi niż niecenzuralne ocenić nie sposób.
Każde auto poruszające się po drogach publicznych powinno spełniać odpowiednie przepisy dopuszczajcie go do ruchu - i to psim obowiązkiem władz jest udowodnienie posiadaczowi auta, że tak nie jest.
A nie idiotyczna konkluzja, że jest jak nie jesteśmy w stanie odpowiednio weryfikować prawa, które uchwaliliśmy, to zamiast dołożyć starań by sytuację poprawić - zmuśmy ludzi 'po dobroci' do posłuszeństwa...
Pytasz jak inaczej zachęcić ludzi do wymiany starych aut na nowe? Niemcy już znaleźli sposób. Anglicy też... Tam dostajesz dopłatę do nowego auta, jeśli oddasz stare na złom. Ale to ty decydujesz czy chcesz to zrobić czy nie. Tam się ludzi zachęca do ekologii, a u nas chcę się zmusić
Czemu nie możemy przyjąć rozwiązania niemieckiego?
|
|
Góra |
|
Marion
|
Napisane: 17.04.2009, 20:08 |
|
|
tak wiem w jakim stanie może być standardowy samochód (nie "perełka")powyżej 10 lat. osoba z mojej rodziny miała od nowości przez 13 lat auto kupione jako nowe w salonie i serwisował je w aso. auto nigdy nie miało wypadku a mimo to po upływie 10 lat wg. mnie nie kwalifikowało się na drogę i ostatnio auto zostało sprzedane (w zasadzie oddne bo starczyło za nie na opony do nowego:) )
niemiec jak ma wyzłomować rzęcha i zapłacić 1000 EUR to sprzedaje złoma Polakowi za 1000 EUR i tym sposobem na 2000 EUR do przodu - w polsce jest złomowisko całej europy a właściciele tego złomu nazywają to samochodami
jak niemiecka ubezpieczenia powie "unfall" to jest to złom a w polsce jest uznawane za "lekko przerysowane" i skoro polska ma być cywilizowanym krajem w europie to nie mogą jeździć auta w stanie takim jak w egipcie.
i dopóki przeglądy techniczne wszyscy będą załatwiać za flaszkę to ciężko wypracować jakieś sensowne rozwiązanie eliminujące złom z dróg
|
|
Góra |
|
marcin tymiński
|
Napisane: 17.04.2009, 20:51 |
|
|
O mało nie dostałem zawału....
Prawdopodobnie w eeekend majowy nastąpi oblężenie ul.marszałkowskiej przed TVNem przez klasyczne samochody różnych marek ...
nie może zabraknąć tam PORSCHE !!!
po za tym gorąco namawiam do ankiety
http://wmw24.pl/stop-auto-tax/listy/brak-zgody/
ja się podpisałem
|
|
Góra |
|
jurek968
|
Napisane: 17.04.2009, 21:04 |
|
|
Własciwie powinienem się cieszyć z takiego obrotu sprawy.
Mając zamiar kupić nowe Porsche to , odliczając 18,6% akcyzy Minister Rostowski daruje mi ok 70 000 zł.Ponadto wzmacniająć gospodarkę , najpewniej złoty się umocni w efekcie nowe Porsche będzie wyrażnie tańsze.
Tym niemniej uważam ,że nowy podatek jest nie fair.
Gdyby bowiem kiedykolwiek w przyszłości przyszła mi ochota na zakup i restaurację auta np. Mercedes 190 2.5 16 V Evo to stracę taką możliwość.
Wzsystkie np. 190 jak i BMW E 30 znikną z naszych ulic , kto bowiem będzie chciał płacić 3000 zł rocznie dodatkowego podatku? jeśłi i tak musi płacić kosztowne utrzymanie takiego auta,badania techniczne, ubezpieczenie itd...
Czy fair będzie że właściciel 10 letniego auta będzie w ramach "ekologi" płacił 500 zł rocznie??
Skandynawia jest oazą ekologi i bezpieczeństwa, a jednak tam stare auta mają się nieżle,ludzie w nie inwestują i niekupują nowych .Nikt nieudaje ,że 10 letnie Volvo to wrak.Ludzie którzy tam raz zapłacili haracz (150% podatek) jeżdżą tymi autam na złość rządowi do śmierci
A tak na marginesie to wydaje mi się ,że o stanie technicznym auta decyduje bardziej przebieg i dbałośc niż rocznik
Góra |
|
|