Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 2.04.2009, 0:54 

Mam jeszcze jedna zagadke przed "polerowankiem". Mycie aktywna piana.

1. Czy jest sens? Na fotoreportażach guru mycia/polerowania widac, ze uzywaja tego specyfiku, po ktorym samochod wyglada jak po burzy snieznej.

2. Gdzies wyczytalem, ze aktywna piana zle wplywa na lakiery niemetaliczne (bez warstwy bezbarwnej) lakiery robia sie matowe. Prawda to?

Tytuł:
PostNapisane: 2.04.2009, 7:19 

kl napisał(a):
Mam jeszcze jedna zagadke przed "polerowankiem". Mycie aktywna piana.

1. Czy jest sens? Na fotoreportażach guru mycia/polerowania widac, ze uzywaja tego specyfiku, po ktorym samochod wyglada jak po burzy snieznej.

2. Gdzies wyczytalem, ze aktywna piana zle wplywa na lakiery niemetaliczne (bez warstwy bezbarwnej) lakiery robia sie matowe. Prawda to?

Cóż robi ta pianka: chemicznie (myje) usuwa zanieczyszczenia z lakieru pojazdu.
Ta bomba chemiczna nie tylko wpływa nie najlepiej na lakier, ale przede wszystkim na części aluminiowe, plastikowe i gumowe.
Ślady zostają również na powierzchniach ocynkowanych i chromowanych, no ale te można stosunkowo łatwo wyczyścić (jeżeli nie za długo się z tym czeka).
Dobrze można To przetestować na śrubach do kół.
Wykręć jedną, wyczyść, a najlepiej wypoleruj i zobacz 2-3 dni po myciu auta jak ta śruba wygląda.
Jeżeli przetrzesz szmatką i jest OK., wtenczas jest duże prawdopodobieństwo, że nie używa się bomby chemicznej.
Po dobrym szamponie, śruba nie powinna zmatowieć.

Przed polerką jeszcze można autko wymyć bombą chemiczną: im więcej zanieczyszczeń z lakieru zejdzie tym lepiej.
Lecz po polerce unikaj tego. Kup sobie dobry szampon (jest tego od groma w ofertach), najlepiej zawierający dodatkowo wosk.
Jeżeli jeździsz do myjni, To porozmawiaj czy mogą stosować Twój szampon.
W niektórych myjniach za drobną opłatą sami Tobie zaproponują dobry, nie zmywający wosku szampon.

Burza śnieżna:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 2.04.2009, 11:59 

Ok - czyli mam wlasnie do sprzedania pianownice Karchera :) :)

Tytuł:
PostNapisane: 2.04.2009, 13:17 

kl napisał(a):
Ok - czyli mam wlasnie do sprzedania pianownice Karchera :) :)

Stop, Stop, Stop!
Jeżeli użyjesz pianownice Karchera z odpowiednimi specyfikami to będzie super!
Nie sprzedawaj.
To tylko sprawa dobrania odpowiednich środków kosmetycznych.
Środków kosmetycznych, a nie bomb chemicznych, lub jak inni to nazywają środków myjących bezdotykowo.
Troszkę pracy musisz w to włożyć. :)

Sorry, zrozumiałem że rozchodzi się o piankę samomyjącą ("aktywna piana").

Tytuł:
PostNapisane: 2.04.2009, 15:31 

To draze dalej - pianownicy nie sprzedaje :)

Masz jakis pomysl czego do niej zalac - bo ja istotnie myslalem o "aktywnej pianie" tyle, ze poczytalem sobie, ze do niemetalikow trzeba uzywac piany o pH neutralny, a potem wyczytalem, ze ogolnie to ryzykowna zabawa.

Chociaz na stronach "cleanfreakow" widzialem cuda, facet pryska auto "sniegiem" splukuje i ma czyste :)

Czego wiec zalac do pianownicy, zeby bylo dobrze i jak sie dalej z tym obchodzic? :)

Tytuł:
PostNapisane: 3.04.2009, 7:05 

Używam Karchera do opłukania wstępnego auta samą wodą (przed myciem).
Auto myję zasadą dwóch wiader.
Może To już przesada z mojej strony, ale moim zdaniem Karcher poprzez swoją moc spłukuje szybciej wosk. Mała nieuwaga, „pistolet” zbyt blisko lakieru i po zawodach.
Ale co by się stało gdybyś kupił szampon PH neutralny i użył zamiast pianki aktywnej?
Oprócz tego, że musisz auto umyć (najlepiej rękawicą z mikrofibry), To myślę że Karcher tą akcję przeżyje. (sam jeszcze nie próbowałem)
Jak przeczytamy w gazetach że widziano żółte UFO w Twoich okolicach, To już przynajmniej będziemy wiedzieli do kogo To UFO należy. ;-)
Teraz poważnie: myślę że z Karcherem nic się nie stanie. Może rozpocznij od mniejszej ilości szamponu
Daj znać czy akcja się powiodłą.

Tytuł:
PostNapisane: 3.04.2009, 13:27 

wodą o PH neutralnym dobrze spłukać autko na końcu przed nałożeniem wosku, oczywiście przed nałożeniem wysuszyć autko micrfibr lub...czasami się stosuje specjalną do auta scięreczką ze skóry jagnięcej - ma bardzo dużą chłonność. Co do neutralnego PH... nigdy nie zaszkodzi lakierowi - mówię Ci to jako chemik :)

Tytuł:
PostNapisane: 3.04.2009, 15:45 

Dziękuję bardzo za informacje!

Zastanawia mnie jeszcze tylko jedna rzecz - aktywna piana o neutralnym pH - w jaki sposób jest w stanie czyścić lakier z zabrudzeń i czy ma równie zły wpływ na lakier i inne elementy jak wersja zasadowa?

Tytuł:
PostNapisane: 5.04.2009, 6:52 

kl napisał(a):
Dziękuję bardzo za informacje! Zastanawia mnie jeszcze tylko jedna rzecz - aktywna piana o neutralnym pH - w jaki sposób jest w stanie czyścić lakier z zabrudzeń i czy ma równie zły wpływ na lakier i inne elementy jak wersja zasadowa?

Znalazłeś aktywną piankę o neutralnym PH? Możesz podać link?
Jeżeli ta pianka ma rzeczywiście neutralne PH, To warto spróbować!
Szkodliwe być nie powinno.

Tytuł:
PostNapisane: 5.04.2009, 17:30 

Takie cos znalazlem:

http://www.cleanyourcar.co.uk/washing-a ... d_500.html

Tytuł:
PostNapisane: 6.04.2009, 7:31 

kl napisał(a):

Super! :thumbup:
No To trzeba będzie wypróbować.
Sam jeszcze tam nie kupowałem, ale o tym sklepie słyszałem tylko pozytywne opinie.

Tytuł:
PostNapisane: 4.05.2009, 3:30 

sklep jest O.K.
zawsze jakieś gratisy dorzucają.
U mnie ta piana sprawdza się w 100% i do tego ma ładny zapach, w porównaniu z tym co jest na większości myjni.
Na pewno jest trochę słabsza, ale i tak daje radę.

Tytuł:
PostNapisane: 4.05.2009, 3:42 

PS.
Jeśli chodzi o tą pianę, to niestety skutecznie pozbywa się wosku (nieważne jakiej klasy, może być naswet crystal rock:)).
Świetnie nadaje się na pierwsze mycie. Co najważniejsze, nie wysusza lakieru.
Chciałbym jeszcze wypróbować bilberry wheel cleaner i Cytrus degreeser tej firmy. Niestety jesdyna towarzyszka życia w tym momencie to bieda :evil:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]