Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25.07.2008, 16:05 

Jak w temacie , założyłem dzisiaj do swojego :porc: klocki ceramiczne , ale nie zmieniając tarcz (na ceramiczne) pozostawiając seryjne stalowe
Zastanawia mnie czy wytrzymają tarcze i się nie roztopią - póki co hamuje dobrze ale czy przy większych obciążeniach zachowają swoje właściwości :?:
Ktoś z Kolegów próbował już czegoś takiego ? i co sądzicie o moim "popełnieniu" - błąd i :banghead: czy genał i :blob:
Życie i tak zweryfikuje moją decyzję , byle tylko niskim kosztem :D

Miałem już dosyć zwykłych klocków - co drugi Poznań (tor) wymiana na nowe - krótka żywotność :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 26.07.2008, 9:55 

Nr klubowicza: 039
Moim zdaniem to ściema z klockami ceramicznymi!Ceramiczna to powinna być tarcza a nie klocki.Taka moda i stąd takie klocki.
A ogólnie rzecz biorąc im klocek ma wyższy współczynnik tarcia tym większą ścieralnośc ,podobnie jak opony-i nic się na to nieporadzi!
Stąd sportowe klocki brudzą i piszczą....wszyscy mówią ,że najlepsze są Ferrodo DS3000 ,pomijając co opisałem i cenę.
Osobiście jeżdże na Ferrodo DSperformance i są w miarą jakość hamowania/zużycie.

p.s. napisz jak się sprawują ! wydaje mi się ,że w tych klockach to ceramiki jest tyle co kot napłakał :wink: wiec o tarcze raczej możesz być spokojny.

968 - out
912
996 - out

Tytuł:
PostNapisane: 26.07.2008, 11:04 

[quote="jurek968"]Moim zdaniem to ściema z klockami ceramicznymi!Ceramiczna to powinna być tarcza a nie klocki.Taka moda i stąd takie klocki.
p.s. napisz jak się sprawują ! wydaje mi się ,że w tych klockach to ceramiki jest tyle co kot napłakał :wink:

Na razie sprawują się dobrze , a co do ceny to 4 x i chyba masz rację co do ilości ceramiki - co prawda świecą się jak psu jajca na Wielkanoc , ale więcej wydaje mi się tam mosiądzu czy innych metali kolorowych niż ceramiki
P.s. Są to oryginalne klocki porsch 911 z kompletu ceramicznego - mam tylko nadzieję , że wytrzymają 4 x tyle co zwykłe :D
Trochę późno robię jakieś zmiany bo będę zaraz sprzedawał prosiaczka , ale choć pod koniec posiadania miło się czegoś nowego dowiedzieć
Zmieniłem jeszcze stabilizatory na sportowe - regulowane i muszę powiedzieć , że odczuwa się zmianę i to znacznie :D

Pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 26.07.2008, 11:05 

Nr klubowicza: 060
Jurku, cos jest na rzeczy z tymi ceramicznymi klockami. W mojej Dakocie sa takie i wszyscy, majacy doczynienia z Anerykanskimi autami mowia ze moje auto hamuje super. Wydaje sie mi ze zablokowamnie przednich kol (32") przy 100km/h w aucie majacym V8 pod maska i tarcze 240mm to zadanie dla klockow wielkie. Niestety po 40tys musze przetoczyc tarcze, ale podobno to standart dla amerykanow. KLOCKI PO TYM PRZEBIEGU WYGLADAJA NA NOWE. :?: :?:

Tytuł:
PostNapisane: 26.07.2008, 16:11 

Nr klubowicza: 039
No właśnie te "ceramiczne" klocki są w wielu autach from USA ale w sporcie się o nich niesłyszy( mam na myśli zwykła tarcza + ceramiczne klocki)....chyba ,że to tylko chwyt marketingowy i normalne domieszki jakie są w klockach sportowych mają tu nazwę ceramiczne...należałoby sprawdzić składy i porównać.

968 - out
912
996 - out

Tytuł:
PostNapisane: 26.07.2008, 17:39 

"zwykła tarcza + ceramiczne klocki"

To wcale nie glupi patent, gdzies juz o tym slyszalem. Wydaje mi sie ze te ceramiki moga byc troche twardsze, maja pewnie inna temp optymalnej pracy. Trzeba poeksperymentowac.
Zapewne, jak to Tona wspomnial, wczesniej tarcze bedzie trzeba wymienic. W rowerach stosuje sie klocki ceramiczne o ile obrecz kola ma specjalna warstwe ceramiczna zapewniajaca lepsza wspolprace powierzchni (chroni przed przedwczesnym "zdjęciem" materiału), seryjnie nie slyszalem by ktos montowal ceramiczne klocki z tarczami nie ceramicznymi, ale nie oznacza to ze pomysl jest zly. Stawiam ze droga hamowania krótsza, trudniej spalić klocek, ale tarcza ma odczuwalnie krótszy żywot.

Tytuł:
PostNapisane: 26.07.2008, 18:45 

ty to masz pomysły, ale w sumie po tym jak założyłeś sclicki od turbo to teraz już nic nie dziwi :)

bardzo jestem ciekaw wyników tego eksperymentu bo chyba już prawie wszyscy mają dość seryjnych klocków

Tytuł:
PostNapisane: 27.07.2008, 11:54 

Nr klubowicza: 060
jurek968 napisał(a):
No właśnie te "ceramiczne" klocki są w wielu autach from USA ale w sporcie się o nich niesłyszy( mam na myśli zwykła tarcza + ceramiczne klocki)....chyba ,że to tylko chwyt marketingowy i normalne domieszki jakie są w klockach sportowych mają tu nazwę ceramiczne...należałoby sprawdzić składy i porównać.
Wlasnie Jurku, czytajac na ebay'u oferty myslalem dokladnie to samo"chwyt marketingowy" ale uwaga moje klocki sa dedykowane do tarcz metalowych a Newada zqalozyl klocki majace wspolpracowac z ceramicznymi tarczami-tez jestem ciekaw tego EKSPERYMENTU. Swoja droga wydaje sie mio ze widzialem w ogloszeniach zza oceanu klocki do S2/turbo tez w tej technologii.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]