Witam, na wstępie chciałbym przywitać wszystkich klubowiczów, jestem tutaj nowy i swoje pierwsze Porsche posiadam od niespełna 10 miesięcy
Mój nietypowy problem dotyczy 996 z 1999 roku. Szukałem podobnych wątków na forum, ale niestety nie udało mi się znaleźć nic konkretnego więc postanowiłem że założę nowy temat.
Otóż problem jest taki:
Podczas jazdy z dużym obciążeniem prądowym na silniku (radio, światła, klimatyzacja) samochód przy redukcji biegu (generalnie przy jeździe i gwałtownym spadku obrotów, podczas użycia sprzęgła) czasami gaśnie.
Dzieje się tak tylko pod dużym obciążeniem, np. jeśli wyłączę radio albo światła przy włączonej klimatyzacji to już nic takiego się nie stanie.
Co zmusza mnie do jazdy bez włączonej klimatyzacji, a ostatnio zrobiło się bardzo ciepło i jest to uciążliwe
Dodam jeszcze (może to ma coś z tym wspólnego), że jeśli samochód stoi dłużej bez odpalania, np. 1,5-2 dni to przy pierwszym odpalaniu czasami się dławi i gaśnie, ale już za to drugie odpalenie zawsze jest skuteczne. Ale przykładowo jesli pojeżdze rano, i wsiade wieczorem to nigdy się coś takiego nie zdarzyło, jeśli już to przy dłuższym niż 24h odstępie czasu. Wymiana akumulatora na nowy nic tutaj nie pomogła.
PS. samochód oglądał elektryk, przejrzał całą instalację klimatyzacji i stwierdził że wszystko działa prawidłowo.
Być może ktoś miał podobny problem lub zna się na takich rzeczach, za każdą wskazówkę będę wdzięczny
jeśli nie, to może chociaż ktoś poleci dobrego mechanika od Porsche.
Pozdrawiam i dziękuję!