Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2.12.2007, 21:10 

sprzedam swoje auto - Porsche 924S z 1986 roku
posiadam je od roku, znana mi jest jego pełna historia w Polsce (czyli ostatnie 12 lat), jestem w stałym kontakcie z poprzednimi właścicielami.

Opcje:
1. elektryczna targa
2. elektrycznie otwierana tylna klapa
3. w opcji elektryczne lusterka, niestety mechanizm wymontowany (brak przełączników, wiązka jest).
[reszty jakoś nigdy nie rozszyfrowałem - nic specjalnego nie ma - na dniach zrobię fotkę]

jeśli chodzi o mechanikę, to jest praktycznie w pełni sprawny. Bardzo dużo pochłoniętych sił, godzin i pieniędzy w doprowadzenie autka do ładu (choć i tak troszkę brakuje, ale o tym później). zrobione było:
1. przewody wysokiego napięcia, świece, kopułka, palec, cewka zapłonowa - nowe
2. regenerowany rozrusznik
3. wymienione poduszki pod silnikiem (założone od S2)
4. rozrząd (komplet roboty, włącznie z simmeringami i oringami, bez pompy wody)
5. chłodzenie - używany w pełni sprawny wiatrak, większość wężów do chłodzenia i odpowietrzania - nowe z salonu
6. dołożony stabilizator tylny
7. wymienione końcówki drążków kierowniczych, łącznik przedniego stabilizatora
8. opony continental eco contact 205/55/15 stoją na telefonach
9. klocki hamulcowe, płyn hamulcowy, usprawniony hamulec ręczny
10. zrobiona pełna zbieżność i geometria
11. wymieniony olej - z syntetyka na minerał
12. chip robiony: 163 KM na sztywnej mapie, z możliwością przełączenia map na benzynę 100oktanową
13. sportowy wydech środkowy i końcowy JPGroup Dansk (nówka)
14. wymieniona tapicerka - tylne boczki, tylna kanapa, fotel kierowcy (pełna regulacja, oraz podgrzewanie z termostatem) - od S2
15. wymieniona kierownica

Przy aucie zostało zrobione drugie tyle rzeczy, które były zdekompletowane (albo inaczej - po prostu ich nie było w tym aucie ;) w momencie zakupu), dlatego też o nich nie pisałem.

Wszystko robione według oryginału, kierując się schematami. Z moim autem walczył znany w kręgach specjalista.

Auto w pełni sprawne, z rana odpala bez problemu, silnik nie grzeje się, nie łyka praktycznie nic oleju (po całym sezonie ostrej jazdy tylko po imprezie w Poznaniu na bagnecie poziom oleju zmniejszył się o jakieś 2 milimetry).
Auto przyspiesza bardzo ładnie. Skrzynia biegów chodzi bardzo dobrze (nie ma żadnych problemów), sprzęgło jest ok (poprzedni właściciel przed sprzedażą robił).
Zdecydowanym minusem auta jest miękkie zawieszenie...

no i buda:
kolor Czarna Perła, akryl. malowany tylko z zewnątrz (pod maską nie). Auto było stuknięte w lewy bok (lewe drzwi i kawałek lewego tylnego błotnika, mam zdjęcia stanu "po-stłuczkowego"), lekko w przód (maska, nosek) i jeszcze lżej w tył (to ostatnie w moich rękach, już zrobione - pisałem o tym w innym temacie). Do pełnej sprawności blacharskiej trzeba wymienić lewe drzwi (do 400 zł), maskę (drugą maskę mam w stanie idealnym, kolor czerwony), nosek (nie wiem ile kosztuje), no i dobrze by było go pomalować.

Auto proste na podłużnicach, oczywiście nie ma mowy o rdzy, jakichkolwiek dziurach itp itd.

Do zrobienia w aucie:
1. silnik krokowy + kranik do ogrzewania - to wymaga zdjęcia kolektora dolotowego - wszystkie części mam (włącznie z uszczelkami pod owy kolektor)... jest możliwość, że uda mi się to zrobić przed sprzedażą
2. regulacja i elektryka el świateł - jakoś dziwnie jest to podpięte w instalacji - jest możliwość, że przed sprzedażą zostanie zrobione
3. jeśli ktoś chce na zloty itp radzę troszkę się podjąć zawiechy - jest ok, ale na sport zdecydowanie za miękka... zrobienie tip top (żółte koni, itp itd) kosztuje ok 2k zł.

Do auta dorzucam uszkodzony fotel pasażera, ale z dobrą tapicerką i gąbką. do tego dorzucam boczki na drzwi - wersja z nową deską.

Auto sprzedaję, bo mam pewne postanowienie....
924S - cena 9245 zł. Cena nie podlega negocjacji (aż tak SUPER ważne to nie jest, dlatego nie ogłaszam się na otomoto i innych allegrach). jeśli auto się nie sprzeda idzie na następny sezon jako rajdówka

Tytuł:
PostNapisane: 2.12.2007, 21:15 

:shock: :shock: :shock: przyznaj się co kupujesz? :twisted: :?: no chyba sie przyznasz czemu sprzedajesz ?

Tytuł:
PostNapisane: 2.12.2007, 21:30 

"parę" fotek:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
(fotki te swego czasu umieszczałem na forum 924.pl)

... i film z jednego z moich przejazdów podczas zlotu w Poznaniu (na innych filmach i fotkach ze zlotu też widać gdzieś moje autko):

http://www.youtube.com/watch?v=UBBhE-JcEGk

w tym sezonie nie było mnie tylko w Borsku. Imprezy PCP zaliczone + 2 imprezy "Wiatraków". auto sprawowało się różnie, ale w Poznaniu naprawdę był ogień! wytrzymało bezproblemowo 21 kółek po torze (16 w ciągu godziny, 2 na początku i 3 poczas parady na końcu) + wszystkie próby sportowe.

spalanie: trasa: 9/10 litrów (przy dość ostrej jeździe - albo w korkach, albo wyprzedzanie tirów, czyli Full Throttle); miasto: ok 12/13 litrów (ze względu na miejsce zamieszkania, miejsce pracy i miejsce studiów - praktycznie cały czas w korkach przez centrum); tor: "kobiet się o wiek nie pyta" ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2.12.2007, 21:44 

aha - silnik był robiony jakieś 20k km temu. z tego co wiem tulejowany, ale jeszcze dokładnie się dowiem (jak dorwę Kominiarza na gg)... ważne że chodzi ładnie.

chętnych zapraszam na PW, email (igoreknf@o2.pl) lub tel. 662 330 329

a co kupuję? sezon się skończył... jest czas na pewne przemyślenia, na poukładanie paru spraw, obranie właściwych priorytetów i podążanie za pewnym głosem... głosem serca...

z tym autem wiążę mnóstwo wspomnień - przez ostatni rok traktowałem je bardzo osobiście, gdyż to 924S spełniło marzenie i sen, który mi towarzyszył przez ostatnie 6 lat... nie uwierzycie, jak często siadałem, patrzyłem w niebo i wyobrażałem siebie w tej właśnie maszynie. cały okres dorastania, praktycznie każdego wieczoru... wiedziałem, że muszę ten sen zrealizować... w końcu się udało...
do auta podchodziłem z sercem, wydawałem na nie grube pieniądze (czasem nawet PONAD swoje możliwości finansowe, o czym niektórzy wiedzą)... to auto pozwoliło mi spełnić się w swojej największej pasji....
jednakże na wszystko jest czas... pewien etap w życiu skończyłem... a ponieważ ten etap wiązał się również z autem, chciałbym, aby krecha poszła po całości.

tak więc, co kupuję (bo odbiegłem od tematu; JEŚLI auto sprzedam) - na pewno zostanę wierny marce... i na pewno mnie zobaczycie w następnym sezonie (baa! jakbym sprzedał to już w styczniu)... mam pewne zobowiązania wobec PCP, no i wobec siebie samego... a przede wszystkim - wielu przyjaciół, którzy dają mi mnóstwo siły...

Tytuł:
PostNapisane: 2.12.2007, 22:29 

wnętrze:

Obrazek

Obrazek

jeszcze są stare dywaniki - teraz mam nowe ;) z napisem "924S" ;) oryginalne do Porsche (przynajmniej ten pan z allegro tak mówił hehe ;) według mojego projektu ;)

no i kierownica jest nowa

aha - ten przewód jest do dodatkowych głośników tylnych które zamontował poprzedni właściciel. oczywiście można wrócić do oryginałów w tylnych boczkach...

jakoś jutro, albo na dniach, pyknę fotkę silnika...

Tytuł:
PostNapisane: 3.12.2007, 0:18 

Igor: ZMNIEJSZAMY FOTKI :!:
Ty powinienes to wiedziec najlepiej...

Tytuł:
PostNapisane: 3.12.2007, 1:58 

poprawione :)

Tytuł:
PostNapisane: 3.12.2007, 9:47 

co tam szok :-). Trzeba brać i tyle ! widziałem ten samochód na samym początku i wiem ile Igor włożył w niego pracy, czasu i $$$. to auto powinno nowemu właścicielowi przynieść jeszcze wiele satysfakcji.

a Igor, jak każdy, przymierza się już do następnego ;-).

Tytuł:
PostNapisane: 3.12.2007, 10:20 

sprzedaje swoje zeby kupić moje :)

Tytuł:
PostNapisane: 3.12.2007, 10:49 

niee Marku ;) nie tym razem.... w Twoim jest jednak "trochę" do zrobienia...

Jacku - dzięki za miłe słowa! o auto naprawdę dbałem i, jak kobiecie, zawsze dawałem więcej, niż potrzebuje ;) :twisted:

gwarantuję bezproblemową jazdę przez najbliższy dość długi czas...

te poprawki o których wspominam wyżej to jest dopieszczenie auta... tak naprawdę już teraz jest w pełni sprawne... i myslę, że to jest główna zaleta tej eSki - naprawdę ogromny wkład pracy w mechanikę, bez żadnych patentów, ani wymysłów "rzeźbiarzy" (te ostatnie WSZYSTKIE usunięte).

o el. swiatlach mowilem, bo to jest jedyne mącenie w elektryce... poza tym całość elektryki sprawna (no... może oprócz oświetlenia bagażnika podczas otwierania tylnej klapy).

Tytuł:
PostNapisane: 3.12.2007, 10:58 

Przygoda z Porsche już taka jest, że w miare jedzenia apetyt rośnie ;)

Tytuł:
PostNapisane: 3.12.2007, 11:12 

Nr klubowicza: 039
Bardzo ładnie opisany - masz talent- powodzenia w sprzedaży.

968 - out
912
996 - out

Tytuł:
PostNapisane: 3.12.2007, 12:50 

Igor moje 944 poszło w tamten czwartek :D twoje też pewnie się sprzeda, dobrze że masz zamiar kupić następnego prosiaka :D ja też to planuje, ale dopiero za rok, albo i trochę później. Nie wcześniej bo chcę kupić coś naprawdę extra, myślę o 968 ( 94-95 rok ), 928 ( 93-95 ) lub o Boxsterze, więc muszę odłożyć nieco kasy no i postawić trzeci garaż :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 3.12.2007, 15:28 
Administrator

:shock: Jestem pod wrażeniem.

Tytuł:
PostNapisane: 3.12.2007, 15:30 

Nr klubowicza: 075
944 turbo.. :?: :!:

Classic Porsche 911/964 Carrera 2

Tytuł:
PostNapisane: 3.12.2007, 15:42 

tkacki napisał(a):
:shock: Jestem pod wrażeniem.

wiesz, Tomku, że chyba najbardziej się do tego przyczyniłeś... mówię tu o tym, że dzięki Tobie w ciągu roku poznałem tyle, ile sam bym zgłębiał przez kilka lat... nakierowałeś mnie na odpowiednie podejście do Porsche... no i przede wszystkim - urzekłeś mnie tymi cackami, które co raz widzę w Twoim garażu ;)

rychu napisał(a):
944 turbo.. :?: :!:

zastanawiać się będę dopiero jak sprzedam...
na razie myślę tylko o kraju pochodzenia... szwajcaria / us / uk ... ? no i myślę o finansach (choć chyba przede wszystkim o finansach)...

Tytuł:
PostNapisane: 4.12.2007, 1:25 

sorka, że dopisuję po słówku, ale jeszcze zapomniałem dodać, że auto posiada wspomaganie kierownicy (co jest dość sporym atutem, przynajmniej dla posiadaczy auta bez wspomagania ;) )...

dziś zalałem troszkę benzyny 100okt... aż zapomniałem jak to ładnie na tym śmiga... zainteresowanych zapraszam przede wszystkim do obejrzenia i jazdy próbnej... autko naprawdę chodzi rewelacyjnie (sorry za brak skromności, ale nadal jestem pod wpływem adrenaliny płynącej z chwilowego wdepnięcia na full throttle... rewelacja !! (jeszcze raz ukłony w stronę tkackiego za tak dobrze zrobiony chip!) :notworthy:

Tytuł:
PostNapisane: 4.12.2007, 20:53 

podaję linka do mojego ogłoszenia:
http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3958548

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]