Dzień dobry Zarejestrowałem się na forum ponieważ potrzebuję pomocy w zdiagnozowaniu usterki w moim aucie. Błędy jakie pokazuje to wypadanie zapłonu na wszystkich cylindrach tz. od 1-8. Jeśli chodzi o objawy to słychać grechotanie podczas przyspieszania na niskich obrotach (najbardziej słyszalne podczas jazdy pod wzniesienie).Na biegu jałowym jest wszystko ok. Mam już dość jazdy po różnych mechanikach i wymieniania połowy auta na nowe części. Jeśli jest ktoś z okolic kujawsko pomorskiego i chciałby mi pomóc będę bardzo wdzięczny mój nr telefonu 690071959 Pozdrawiam wszystkich
Dołączył: 8.07.2007 Posty: 5185 Lokalizacja: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Nr klubowicza: 193
Zacznij od opisania dokładnie całej drogi jaką auto przebyło serwisowo od pierwszego mechanika, wtedy będzie można coś więcej powiedzieć co warto sprawdzić.
Na początek zostały wyeliminowane świece oraz cewki, następnie robiony był rozrząd z wyjątkiem wariatorow ,później stwierdzono katalizatory, idąc dalej chyba serwis Poznań powiedział że to kolektor ssący w między czasie była wymiana sprzęgła. Mając ostatnio szkodę oddałem auto do Sopotu tam z kolei stwierdzono mechanizm różnicowy skrzyni biegów. Nie robiłem tego ponieważ poprzedni właściciel to regenerował😊😊😂
Dołączył: 8.07.2007 Posty: 5185 Lokalizacja: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Nr klubowicza: 193
Ja bym poszedł najpierw tym śladem kolektora oraz ewentualnych nieszczelności w dolocie. Nagar na zaworach bym obejrzał i oczywiście gładzie cylindrów.
Może ma za mało paliwa? Choć tutaj raczej by się jakiś błąd pojawiał, ale niekoniecznie. Mam na myśli wydajność pompy paliwa (którejkolwiek) i ewentualnie zapchany filtr.
Czy po rozrządzie było coś dalej wymieniane czy tylko stwierdzane?
Tak kolektor wymieniany szczelność układu też była robiona. Szukam kogoś kto to ogarnie lub podejmie się chociaż trafnej diagnozy. Przebieg 170kk rocznik 12